ΙΕ΄ Συναντηση Ιστορικων του Δικαιου στην Κομοτηνη

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ξεκίνησε χθες η ΙΕ΄ Συνάντηση Ιστορικών του Δικαίου, όπως κάθε χρόνο, στην Κομοτηνή. Η φετινή συνάντηση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη δυο διακεκριμένων Ιστορικών, που σημάδεψαν με την παρουσία τους και έχουν αφήσει το στίγμα τους στο Συνέδριο και χάθηκαν πρόωρα το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για τον κ. Χαράλαμπο Παπαστάθη, καθηγητή Εκκλησιαστικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη, και τον κ. Κωνσταντίνο Πιτσάκη, καθηγητή Ιστορίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Μάλιστα, η φετινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε από αυξημένη συμμετοχή Ιστορικών του Δικαίου, κάτι που από την κ. Μαρία Γιούνη, καθηγήτρια της Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, ερμηνεύτηκε και ως απόδοση φόρου τιμής στους δυο συναδέλφους τους. Σημειωτέον ότι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και ανάμεσά τους ήταν έμπειροι καθηγητές Νομικών και άλλων σχολών, όπως και πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι και νέοι διδάκτορες.

«Ο κλάδος της Ιστορίας του Δικαίου μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας»

«Ο ιστορικός του Δικαίου», τόνισε η κ. Γιούνη, «είναι ένας ιστορικός, που ψάχνει με κύριο εργαλείο του την ιστορία των θεσμών, να ερμηνεύσει το σήμερα». «Με αυτήν την έννοια», συνέχισε, «ο κλάδος της Ιστορίας του Δικαίου μπορεί να συνεισφέρει πάρα πολύ στην προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας». Για το αντικείμενο μελέτης ενός ιστορικού του μέλλοντος για την εποχή μας, η κ. Γιούνη εκτίμησε πως ασφαλώς θα είναι διευρυμένο, είτε πρόκειται για μελέτη των συνταγματικών θεσμών, είτε των πολιτικών θεσμών, αλλά και του εργατικού δικαίου ακόμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.