Ιατρικος Συλλογος Ροδοπης: Προσοχη στα τεστ κορωνοιου στο διαδικτυο!

Ενημέρωση προς τους πολίτες για τα δήθεν «έγκυρα» τεστ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης θέλει να ενημερώσει τους πολίτες του νομού Ροδόπης ότι διαφημιστικές καμπάνιες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αφορούν τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού δεν τηρούν όλες τις προϋποθέσεις εγκυρότητας και αξιοπιστίας για τους παρακάτω λόγους:

  • Πρώτον, η εξέταση PCR (μοριακή μέθοδος για την ταυτοποίηση του ιού) δε γίνεται από κανέναν ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης μας, πολύ δε περισσότερο από ιδιωτικά ιατρεία, αλλά όλες οι εξετάσεις αποστέλλονται σε  κάποια εργαστήρια της Θεσσαλονίκης.
  • Δεύτερον, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού, η λήψη του δείγματος πρέπει να γίνεται είτε σε χώρο που έχει ξεχωριστή είσοδο και ξεχωριστή αίθουσα αναμονής από το υπόλοιπο ιατρείο ή εργαστήριο για τους ασθενείς αυτούς, είτε στο σπίτι τους φορώντας ο γιατρός όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επιπλέον, η εγγύηση της εγκυρότητας μίας τέτοιας εξέτασης, που αφορά τη λήψη δείγματος και την τήρηση όλων των κανόνων ορθής πρακτικής στην επεξεργασία του δείγματος, γίνεται μόνο από γιατρό με την ειδικότητα του μικροβιολόγου, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία.
  • Τρίτον, ο έλεγχος αντισωμάτων, που διαφημίζεται επίσης δεν έχει πάρει ακόμα επίσημη έγκριση από τον ΕΟΔΥ. Ούτε υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται, ούτε για σε ποιες περιπτώσεις, ούτε ακόμη και για τι ποσοστά σφάλματος περικλείει. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει αντισώματα δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι δεν μεταδίδει τον ιό ή ότι δεν θα ξανακολλήσει ο ίδιος.

Ως εκ τούτου ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά  από τους κατοίκους της Ροδόπης να είναι επιφυλακτικοί σε κάθε τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες και να επικοινωνούν με το θεράποντα γιατρό τους, για να συζητούν το πότε και που θα κάνουν τέτοιου είδους τεστ. 

Τέλος, ενημερώνει το κοινό ότι ρητά απαγορεύεται η διενέργεια οποιουδήποτε τέτοιου είδους τεστ σε φαρμακεία ή άλλους χώρους, επειδή ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι τεράστιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.