Ιασμος: Προστιμα, καταγγελιες και αντιπαραθεση

Στα άκρα η κόντρα του Οντέρ Μουμίν με μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, τις πρώτες δύο μέρες των εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας»

Πρόστιμο 16.000 ευρώ αναμένεται να καταλογιστεί στον Σύλλογο μετά από καταγγελία

Ο Προφήτης Ηλίας συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, και μια τέτοια μπόρα έχει ξεσπάσει στον Ίασμο αυτή την περίοδο, με την κόντρα του Δημάρχου Οντέρ Μουμίν με την διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου να φτάνει σε κρεσέντο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προφήτη.

Το ζήτημα ανέκυψε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Δημάρχου, και την εκλογής του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ηλία Μπούκα στη θέση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, στις εκλογές του 2019, και έχει περάσει εξάρσεις και υφέσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν μια από αυτές τις εξάρσεις, με ανταλλαγή ανακοινώσεων και δηλώσεων, επιθέσεις από το Δήμαρχο προς το ΔΣ του Συλλόγου για πολιτικοποίηση του, και τελικά φαίνεται πως στο Σύλλογο θα επιβληθεί πρόστιμο 16.000 ευρώ, για όσα έγιναν μετά το πέρας της εκδήλωσης του Σαββάτου.

Ανακοινώσεις, και μετά νηνεμία το Σάββατο

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον ο Δήμος δεν έχει εγγράψει χρηματοδότηση για τον Σύλλογο στον προϋπολογισμό του, με τις τελευταίες εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία να στηρίζονται μόνο από ιδιώτες χορηγούς και την αντιπεριφέρεια Ροδόπης, πλην της εκδήλωσης για την ντοπιολαλιά του Ιάσμου, που στηρίχθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Αυτές οι εκδηλώσεις φαινόταν πως θα προχωρήσουν έστω και χωρίς τη στήριξη του Δήμου, στο χώρου του Λαογραφικού Μουσείου Ιάσμου, όμως η προσαρμογή των μέτρων δημιούργησε νέα προβλήματα, μιας και σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που εκδόθηκε, εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων μπορούν να γίνουν μόνο με παιδιά κάτω των 12 ετών.

Για το θέμα ο Δήμαρχος απέστειλε αμέσως έγγραφο προς τον Σύλλογο, ζητώντας την εφαρμογή της ΚΥΑ και ακύρωση των εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα συγκάλεσε συνέντευξη τύπου ζητώντας ακριβώς το ίδιο, λίγες ώρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων.

Ο Σύλλογος όμως ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει τον προγραμματισμό του, έστω και με περιορισμούς, και ανακοίνωσε, ενημερώνοντας παράλληλα και τις αρχές, ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα, και οι εκδηλώσεις θα γίνουν παρουσία μόνο ανηλίκων.

Να σημειωθεί πως με την ανακοίνωση των προθέσεων του Συλλόγου, ο Δήμαρχος με ανακοίνωση του χαιρέτησε την απόφαση και πρότεινε να τεθούν υπό την αποκλειστική αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ιάσμου, που θα επέτρεπε αυτές να πραγματοποιηθούν παρουσία καθήμενων όλων των ηλικιών, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ.

Στην εκδήλωση που έγινε βέβαια το βράδυ του Σαββάτου, που είχε να κάνει με την Ιασμιώτικη Ντοπιολαλιά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατοίκων του οικισμού, κάποιοι από τους οποίους βρισκόταν περιμετρικά του Λαογραφικού μουσείου, χωρίς όμως να εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης, που μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

Κυνήγι μέχρις εσχάτων την Κυριακή

Και ενώ φαινόταν πως τα πράγματα θα κυλούσαν πιο ομαλά τη δεύτερη μέρα, το τέλος της διαδικτυακής αυτής μετάδοσης, και όσα έλαβαν χώρα μετά την εκδήλωση, φαίνεται να ήταν η αφορμή για να εξαπολύσει την μήνι του ο κ. Μουμίν προς το ΔΣ του Συλλόγου.

Μάλιστα τα όσα έλαβαν χώρα στη συνέχεια, έκαναν τα μέλη του να μιλούν για κυνήγι μέχρις εσχάτων στο πλαίσιο της κόντρας, την οποία τονίζουν ότι δεν επιθυμούν, και μοναδικό τους μέλημα είναι ο πολιτισμός.

Όπως σημειώνουν, μετά το πέρας της εκδήλωσης του Σαββάτου τα μέλη του Συλλόγου, αυθόρμητα, αφού είχε αποχωρήσει το κοινό, χόρεψαν ένα χορό και έβγαλαν μια φωτογραφία. Ο Δήμαρχος χρησιμοποιώντας αυτά έκανε καταγγελία στον εισαγγελέα και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την αστυνομία να ζητά τη διακοπή των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή, και συγκεκριμένα της θεατρικής παράστασης «Τρεις (λαλούν) κι ο κούκος» γιατί παρανομούν.

Ο κ. Μουμίν είχε ήδη επιτεθεί στα μέλη του ΔΣ, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την παρουσία και τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώην Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Αμούτζα, του επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παναγιώτη Σπορίκη και άλλων, κατηγορώντας τους ότι μετέτρεψαν το Μουσείο σε Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ότι έκαναν τις εκδηλώσεις, παραβιάζοντας κάθε κανονισμό, σε «χορούς και πανηγύρια».

Ανέφερε βέβαια, ότι προτίθεται να προχωρήσει στην παραχώρηση του 50% του Λαογραφικού Μουσείου, που κατέχει ο Δήμος, στον Πολιτιστικό Σύλλογο, για να εκεί που του πρέπει «προσβλέποντας ότι η παρούσα επικίνδυνη και ανίκανη διοίκηση κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν».

Η αστυνομία πράγματι προσήλθε στο χώρο του Λαογραφικού, και ζήτησε την ακύρωση των εκδηλώσεων. Μέλη του ΔΣ μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, τονίζοντας πως έχουν ήδη λάβει τα μέτρα για τον περιορισμό των εκδηλώσεων μόνο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, και αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, η παράσταση πραγματοποιήθηκε κανονικά, έστω και κάπως καθυστερημένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Σύλλογο, τους αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές πως θα επιβληθεί στο σύλλογο, για παραβίαση των μέτρων, πρόστιμο 16.000 ευρώ.

Εκτός των εκδηλώσεων η WWF

Όμως και η Δευτέρα δεν πέρασε χωρίς να υπάρξει ακόμα ένα επεισόδιο, αυτή τη φορά για τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη, με τη συμμετοχή της WWF Ελλάς.

Όπως φαίνεται σε αλληλογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος, η οργάνωση, μετά από τηλεφώνημα από το Δήμο την Παρασκευή, σχετικά με το σύννομο της οργάνωσης των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, και στη συνέχεια που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια τους, μετά λύπης αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εκδηλώσεις σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα.

Παραμένουν βέβαια διαθέσιμοι, σύμφωνα με την επιστολή, «για κάθε μελλοντική συνεργασία εντός πνεύματος συνεργασίας και συναίνεσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.