Η υπερβολικη χρηση του διαδικτυου μια απο τις συχνοτερες εξαρτησεις του σημερα

Ισχυρό μήνυμα κατά των εξαρτήσεων έστειλε η Κομοτηνή - Όλοι οι φορείς και οι μονάδες «ένωσαν τις δυνάμεις τους» για πρώτη φορά στην Πλατεία Ειρήνης

Στο πλαίσιο των ευρύτερων εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ και του Δήμου Κομοτηνής το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Κομοτηνής «ΟΡΦΕΑΣ», το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ΚΙΒΩΤΟΣ, τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης ΟΚΑΝΑ, και με τη συμμετοχή της ερασιτεχνικής-καλλιτεχνικής ομάδας «EXARTICIS», της Κοινότητας Νέων και της JEF Κομοτηνής, ένωσαν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας Φεστιβάλ με τίτλο «Ανακάλυψε τον δικό σου τρόπο ζωής» στην Πλατεία Ειρήνης, για να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά των εξαρτήσεων. 

Λουίζα Σαλτσίδου «Είναι πολύ σημαντικό να ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και την θεραπεία των εξαρτήσεων» 

Η πρόεδρος του κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, κ. Λουίζα Σαλτσίδου υπογράμμισε τη σημαντικότητα του να ενώνουν τις δυνάμεις τους όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά. Σκοπός της δράσης ήταν η «ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού» μέσα από ευφάνταστες δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ η κ. Σαλτσίδου «στάθηκε» ιδιαίτερα στη συμμετοχή νέων ανθρώπων και σχολείων. Κλείνοντας, αξιολόγησε τη δράση ως μία ευκαιρία για τους πολίτες να γνωρίσουν το έργο και τη δράση του εκάστοτε φορέα, μιας και υποστήριξε πως υπάρχει μία «σύγχυση» αναφορικά με τις αρμοδιότητες του καθενός. 

Ευγενία Λαλιώτη, Εύα Σταματίου «Εξάρτηση μπορεί να αποτελέσει το κάθε τι» 

Οι κ.κ. Ευγενία Λαλιώτη και Εύα Σταματίου είναι εθελόντριες και συντονίστριες κοινωνικών θεμάτων στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ μίλησαν για την οπτική των νέων ανθρώπων αναφορικά με το ζήτημα.«Η σημερινή εκδήλωση είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία λόγω της συνεργασίας όλων των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων», δήλωσαν τονίζοντας πως άνοιξε ένας «δίαυλος επικοινωνίας» των φορέων αυτών με την νέα γενιά.«Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι πέρα από εξαρτήσεις όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, εξάρτηση μπορεί να αποτελέσει το κάθε τι», εξήγησαν αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τον σημαντικό ρόλο της παρέας, του περιβάλλοντος και των ΜΜΕ ως παράγοντες που επηρεάζουν τον κάθε νέο. 

Σπύρος Βόλτσης «Το κύριο πρόβλημα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς είναι η κακή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά» 

Ενημέρωση σε μικρούς μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποίησε ο ψυχολόγος του κέντρου πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», κ. Σπύρος Βόλτσης, με έναν βιωματικό και ευχάριστο τρόπο, ένα παζλ κατά των εξαρτήσεων. Ο ίδιος φροντίζει να βρίσκεται πάντα κοντά στα νέα παιδιά συμβουλεύοντας τα, καθώς – ως ειδικός – γνωρίζει καλά πως η δόμηση μίας προσωπικότητας που μελλοντικά θα απέχει από τις εξαρτήσεις «χτίζεται» ήδη από την προσχολική ηλικία. Σαφώς βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους γονείς, στηρίζοντάς τους, ώστε να μπορούν να θέτουν όρια και να συζητούν με τα παιδιά «χωρίς καυγάδες», αλλά και με τους εκπαιδευτικούς. Έχοντας συζητήσει μαζί τους, λοιπόν, συμπέρανε ότι το κύριο πρόβλημα που τους απασχολεί είναι η κακή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Φροντίζει, λοιπόν, να τους  δίνει απλές και πρακτικές συμβουλές, όπως το να βρίσκεται ο υπολογιστής σε κοινόχρηστο χώρο μες στο σπίτι και να ελέγχουν πάντοτε με ποιους συνομιλεί το παιδί και ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται. 

Ντέλια Τζιογκίδου «Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός προσφέρει δωρεάν υπηρεσίας απεξάρτησης χωρίς φάρμακα ή υποκατάστατα» 

Το «ΚΕΘΕΑ Κιβωτός» είναι ένα εθελοντικό θεραπευτικό πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες απεξάρτησης από παράνομες ουσίες, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια χωρίς φάρμακα ή υποκατάστατα, καλύπτοντας το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Έχοντας αναπτύξει συνεργατικές σχέσεις τόσο με το νοσοκομείο Κομοτηνής όσο και με μονάδες του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με την υπεύθυνη, κ. Ντέλια Τζιογκίδου το «ΚΕΘΕΑ Κιβωτός» φροντίζει για τη σωματική και ψυχοκοινωνική στήριξη των εξαρτημένων, αλλά και της οικογένειάς τους. Στην κορυφή της «πυραμίδας» των εξαρτήσεων τα τελευταία χρόνια βρίσκονται οι «νόμιμες εξαρτήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, ενώ έκρινε πως δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εξάρτησης από το διαδίκτυο. 

Μαρία Σιαφαρίκα «Στην Κομοτηνή το θέμα των εξαρτήσεων δεν έχει πάρει τις διαστάσεις με τις οποίες παρουσιάζεται σε μεγάλες πόλεις, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, πως η πόλη μας αποτελεί εξαίρεση» 

Το δικό τους «στίγμα» στο φεστιβάλ έδωσαν και μέλη της ομάδας Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών «JEF Komotini», ενώ η γενική γραμματέας της ομάδας, κ. Μαρία Σιαφαρίκα εξήγησε πως αντιλαμβάνεται τις εξαρτήσεις ως ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικότερα.
 
Σε τοπικό επίπεδο έκρινε πως στην Κομοτηνή λόγω μικρότερου πληθυσμού το θέμα των εξαρτήσεων δεν έχει πάρει τις διαστάσεις με τις οποίες παρουσιάζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, πως η πόλη μας αποτελεί εξαίρεση, όπως έκανε σαφές η ίδια κλείνοντας.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο Φεστιβάλ συμμετείχαν και μέλη του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιώντας ενημερώσεις και μοιράζοντας έντυπο υλικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.