Η Βουλα Ελευθεριαδου για το θεμα με τις συμβασεις των παροχων ειδικης αγωγης στον ΕΟΠΥΥ

«Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μετέχει σε μια σοβαρή διαβούλευση με τους παρόχους προκειμένου να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές»

Με άσχημα μαντάτα μπήκε το 2017 για τους θεραπευτές ειδικής αγωγής, ήτοι λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχοθεραπευτές, καθώς λίγο πριν το τέλος του 2016 τους κοινοποιήθηκε ότι είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να πραγματοποιούν συνεδρίες.
 
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κάλεσε στις 22/12/16 στους εκπροσώπους του κλάδου «σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για τη κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»- δηλαδή με εμάς- μέχρι τις 30/12/16».
 
Όπως επισημαίνει ο ΣΕΛΛΕ, η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
 
Ταυτόχρονα, όπως πάντα επισημαίνει ο πανελλήνιος σύλλογος των Λογοθεραπευτών, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 – Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. «Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς – “claw back”».
 
Απάντηση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών ο οποίος αρνείται να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δίνει ο υποδιοικητής του Οργανισμού Τάκης Γεωργακόπουλος. Ο υποδιοικητής υποστηρίζει ότι δεν μπαίνει πλαφόν ανά παιδί, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού που λαμβάνουν οι λογοθεραπευτές ανά συνεδρία, ενώ υποστηρίζει ότι εάν ο κλάδος δεν αποδεχθεί την σύμβαση θα βρεθούν τρόποι ώστε όλα τα παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη θεραπείας να καλυφθούν. 

Βούλα Ελευθεριάδου «Η πρόταση του ασφαλιστικού φορέα για την υπογραφή των νέων συμβάσεων πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και με δυσμενέστατους όρους» 

Θέση για το θέμα μέσω ανακοίνωσης έλαβε χθες η πολιτευτής της ΝΔ στη Ροδόπη κ. Βούλα Ελευθεριάδου καλώντας τον Οργανισμό να «μετέχει σε μια σοβαρή διαβούλευση με τους παρόχους προκειμένου να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές» υπογραμμίζοντας πως «τα παιδιά δεν μας φταίνε σε τίποτα». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Ελευθεριάδου έχει ως εξής: 

«Σε πλήρες έλλειμμα κάλυψης των καθημερινών αναγκών των παιδιών με μαθησιακά προβλήματα και των οικογενειών τους, οδηγεί η προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα με τις νέες συμβάσεις των παροχών ειδικής εκπαίδευσης ο ΕΟΠΥΥ.
 
Από την αρχή του έτους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα παιδιά γονείς και πάροχοι. Η πρόταση του ασφαλιστικού φορέα για την υπογραφή των νέων συμβάσεων πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά και με δυσμενέστατους όρους.
 
Η άρνηση του συνόλου των θεραπόντων να προβεί σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ υπό αυτούς τους όρους έχει αφήσει τα παιδιά στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες χωρίς την δέουσα φροντίδα με συνέπεια να καλούνται να πληρώσουν οι γονείς από το πενιχρό πλέον οικογενειακό τους εισόδημα.
 
Η μείωση των δαπανών υγείας που εφαρμόζει το υπουργείο δε μπορεί να εξαντλείται σ’ αυτές τις ιδιαίτερες ομάδες συνάνθρωπων μας.
 
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να μετέχει σε μια σοβαρή διαβούλευση με τους παρόχους προκειμένου να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Τα παιδιά δεν μας φταίνε σε τίποτα.
 
Είναι το μόνο έντιμο και αξιοπρεπές που πρέπει να γίνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.