«Η Βασιλεια του Θεου»

Το μήνυμα της Κυριακής

Στην 1η ημέρα του νέου Εκκλησιαστικού Έτους ο Χριστός κάνει λόγο στο ευαγγελικό ανάγνωσμα για την βασιλεία του Θεού.
 
Για τους ανθρώπους τους πονεμένους, που ζητούν λύτρωση από τα βάσανα της ζωής, έρχεται ο Χριστός και φέρει το χαρμόσυνο μήνυμα. Κηρύττει ότι, αφ' ότου ήλθε Εκείνος, αρχίζει η εποχή την οποία ο προφήτης ονομάζει «ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Η εποχή δηλαδή η ευχάριστος και ευπρόσδεκτος, κατά την οποίαν θα δημιουργηθεί επί της γης ένα καθεστώς σωτήριο δια τους ανθρώπους, η βασιλεία του Θεού.
 
Από τότε που οι άνθρωποι δημιούργησαν τις πρώτες κοινωνικές ομάδες και άρχισαν να ζουν κοινωνικά, γνώρισε ο κόσμος διάφορες μορφές κοινωνικής ζωής και διάφορα κοινωνικά συστήματα, πολιτεύματα και καθεστώτα.
 
Υπάρχει, εν τούτοις, ένα καθεστώς θαυμάσιο και εξαίρετο, ένα σύστημα ζωής άριστο μία μορφή πολιτεύματος, που λύνει τα προβλήματα των ανθρώπων, τα ατομικά και τα κοινωνικά. Είναι το πολίτευμα, που ήλθε να κηρύξει ο Χριστός επί της γης, και ονομάζεται: «βασιλεία του Θεού» η «βασιλεία των ουρανών». Σε αυτό υπάρχει η μόνη λύση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και η μόνη διέξοδος εκ των δεινών, από τα οποία σήμερα πάσχουμε και υποφέρουμε. Τι είναι λοιπόν το καθεστώς αυτό, που ονομάζεται «βασιλεία των ουρανών»; Και ποια αγαθά υπόσχεται και εξασφαλίζει στους ανθρώπους;
 
Στις παραβολές Του ο Χριστός χρησιμοποιεί εικόνες, για να περιγράψει την βασιλεία αυτή. Έχει επικρατήσει μία εσφαλμένη ιδέα και, λέγοντες βασιλεία του Θεού, εννοούμε συνήθως μία μετά θάνατον κατάσταση, την «ζωή του μέλλοντος αιώνος». Άλλα δεν είναι τούτο ορθό. Διότι ναι μεν η φράση «βασιλεία των ουρανών» σημαίνει ότι η πλήρης και απόλυτος επικράτηση της βασιλείας του Θεού υπάρχει εις τον πέραν της ζωής αυτής ουράνιον κόσμον. Εν τούτοις όμως έχει και επίγεια ύπαρξη η βασιλεία του Θεού.
 
Είναι κυρίως βασιλεία των ουρανών, αλλ' έχει πολίτες και επί της γης. Ή ακριβέστερα, οι πολίτες της βασιλείας των ουρανών εδώ στη γη πραγματοποιούν την ουράνιον πολιτογράφησή τους. Εδώ αποκτούν τους τίτλους και τα δικαιώματα του ουρανοπολίτου. Από εδώ αρχίζουν να πολιτεύονται ως υπήκοοι του ουράνιου Βασιλέως Χρίστου, «ου της βασιλείας ουκ έσται τέλος». Προς τον σκοπόν τούτο ακριβώς ιδρύθη επί της γης η Εκκλησία, για να εργάζεται το έργον του «καταρτισμού των αγίων» και της επικρατήσεως της βασιλείας του Θεού εις την οικουμένη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.