Η Τουρκια ειναι η πιο ρυπογονος χωρα στην Ευρωπη

Σύμφωνα με μελέτη μία από τις κύριες αιτίες της πλαστικής ρύπανσης είναι οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η Τουρκία είναι η χώρα στην Ευρώπη που προκαλεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση με τα σκουπίδια που παρασύρονται από ποτάμια. Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στη θαλάσσια ρύπανση είναι το πλαστικό.

Τα δεδομένα, από μια μελέτη που εξέτασε τις απορροές από 42 ποτάμια στην Ευρώπη που οδηγούν στη θάλασσα, δημοσιεύθηκαν σε ένα περιβαλλοντικό περιοδικό που ονομάζεται “Nature Sustainability”.

Σύμφωνα με την DW Turkish, το 16% των σκουπιδιών που παρασύρονται στη θάλασσα προέρχεται από την Τουρκία. Μετά την Τουρκία, η Ιταλία ήταν δεύτερη με 11,3%, η Βρετανία τρίτη με 8,4% και η Ισπανία τέταρτη με 8,21%.

Ο Daniel González-Fernández του Πανεπιστημίου του Cádiz, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης στις θάλασσες προκαλείται από πλαστικό και δήλωσε ότι για να μειωθεί αυτή η ρύπανση, «δεν είναι αρκετός μόνο ο καθαρισμός των ποταμών, αλλά θα πρέπει να μειωθεί η χρήση πλαστικού για να εξαλειφθεί η εστία της μόλυνσης».

Το take away έχει αυξήσει τα πλαστικά απόβλητα

Σύμφωνα με δεύτερη μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου, τα πλαστικά απόβλητα που ρυπαίνουν τους ωκεανούς πιθανότατα προκαλούνται από δοχεία τροφίμων και ποτών. Σημειώνοντας ότι μεταξύ 307 και 925 εκατομμυρίων τέτοιων τεμαχίων πλαστικού αναμειγνύονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα πιο συνηθισμένα πλαστικά είναι σακούλες μίας χρήσης, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά δοχεία και συσκευασίες τροφίμων.

Στη μελέτη, εντοπίστηκαν πλαστικά μεγαλύτερα από 3 εκατοστά στον ωκεανό, που προκλήθηκαν κυρίως από αλιευτικές δραστηριότητες. Τα αλιευτικά υλικά, όπως τα δίχτυα ή οι σημαντήρες, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των απορριμμάτων.

Από την άλλη πλευρά, παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι το 86% της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς προκαλείται από τις ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα.

Η χώρα που «εισάγει» τα περισσότερα απόβλητα

Η Greenpeace Akdeniz, στην έκθεσή της που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και 241 φορτηγά πλαστικά απόβλητα έφθαναν καθημερινά στην Τουρκία.

Τα τελευταία 16 χρόνια, τα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη στην Τουρκία αυξήθηκαν 196 φορές. Η Τουρκία έχει καταχωρηθεί ως η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 13,7 εκατομμύρια τόνους το 2020.

Η Greenpeace σημείωσε ότι οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων συνεχίζουν να αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο στην Τουρκία, η οποία είναι ο νέος προορισμός των πλαστικών απορριμμάτων μετά την απαγόρευση της Κίνας για την εισαγωγή πλαστικών αποβλήτων το 2018.

Οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων αναφέρονται επίσης ως «μία από τις κύριες αιτίες» της πλαστικής ρύπανσης στην Τουρκία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.