Η Θετικη Φωνη ανακηρυχθηκε Ευρωπαιος Πολιτης της Χρονιας

Για το έργο που επιτελεί το κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή βραβεύθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 ως Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς για την πρωτοβουλία του «Ref Checkpoint», σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το βραβείο απονεμήθηκε επίσης στους «Ήρωες των Τεμπών», οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους ανέδειξαν και υπηρέτησαν την αλληλεγγύη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το βραβείο παρέδωσε και στις δύο οργανώσεις ο κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ την τελετή παρουσίασε ο Χάρης Κούντουρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση για το έργο που επιτελεί το κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες «Ref Checkpoint», το οποίο παρέχει δωρεάν ενημέρωση, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας στην μητρική γλώσσα των ωφελουμένων ατόμων, ανώνυμη εξέταση για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες, και διασύνδεση των ωφελούμενων ατόμων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή με άλλους φορείς και υπηρεσίες. Το Ref Checkpoint, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μετακινούμενων πληθυσμών και υλοποιούμενο από τα ίδια τα άτομα της κοινότητας – στόχου, είχε και έχει σκοπό να δώσει προσβασιμότητα σε στοχευμένες, συμπεριληπτικές υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας χωρίς στίγμα και διακρίσεις. Μέσα σε ένα χρόνο, έχει διενεργήσει παραπάνω από 1.400 εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα B & C και σύφιλη.

Μετά την απονομή του βραβείου ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής Νίκος Δέδες δήλωσε: «Η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς, αφού μας αποδεικνύει πως η ιδέα αυτή, που φάνηκε πως είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα στην πράξη, έχει πράγματι σημαίνουσα αξία και μεγάλο κοινωνικό όφελος και αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης.»

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα, δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών και οργανώσεων που προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Θετική Φωνή είχε αναγνωριστεί και το 2016 για το έργο της στην προάσπιση των δικαιωμάτων και στην αύξηση της ορατότητας των ατόμων που ζουν με HIV στην Ελλάδα, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες στον τομέα της πρόληψης μέσω της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης και σεξουαλικής υγείας «Checkpoint». Σημειώνεται πως για τη φετινή βράβευση θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση για όλους τους νικητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 7 Νοεμβρίου 2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.