Η τεχνολογια «συμμαχος» στην «μαχη» κατα του καρκινου του μαστου

Οι νεότερες τεχνικές απεικόνισης του μαστού παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ιδιωτικού Διαγνωστικού Κέντρου «Ιατρική Θράκης Α.Ε.»

Επιστημονική ημερίδα γύρω από τις νεότερες τεχνικές απεικόνισης του μαστού διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο «Ιατρική Θράκης Α.Ε.».

Μια εκδήλωση σκοπός της οποίας όπως εξήγησε ο ιατρός και ιδιοκτήτης του κέντρου κ.Στέλιος Κυριαζίδης, ήταν να αποτελέσει ένα άλλο «κάλεσμα αφύπνισης και πιστοποίησης» στη διατήρηση αλλά και την προαγωγή της υγείας με έμφαση στη σημασία της πρόληψης, της πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που αποτελούν όπως υπογράμμισε και καθοριστικούς παράγοντες για την θεραπεία της νόσου.

Μειωμένα κατά 36% τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού

Ο κ.Κυριαζίδης, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, υπογραμμίζοντας πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και ο δεύτερος μετά τον καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως, ενώ αποτελεί δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Κατά την εισαγωγή του υπογράμμισε πως 1 στις 8 γυναίκες κινδυνεύει να προσληφθεί με νεόπλασμα στον μαστό κατά τη διάρκεια της ζωής της, τονίζοντας ωστόσο πως από το 1989 έως και σήμερα τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί κατά 36% και συνεχίζουν να μειώνονται.

Στην αξία της έγκαιρης πρόληψης αλλά και της συμβολής σε αυτή των νέων τεχνολογιών, υπογραμμίζοντας την αξία των ενημερωτικών εκδηλώσεων για την κατανόηση αυτών στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος.

Πολλές και ειδικές, ανά περίπτωση, οι νεότερες τεχνικές απεικόνισης του μαστού

Τις νεότερες απεικονιστικές μεθόδους στη διάγνωση, την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου συνόψισε κατά την εισήγησή του ο κ. Ιωάννης Νατσιόπουλος, χειρούργος μαστού ο οποίος επικεντρώθηκε σε αυτούς τους άξονες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος οι νέες απεικονίσεις είναι πολλές, απαριθμώντας την «κλασική» μαστογραφία το υπερηχογράφημα, την ψηφιακή μαστογραφία και κατά περιπτώσεις την τομοσύνθεση, την 3D μαστογραφία, τη μαστογραφία με σκιαγραφικό, τη μοριακή απεικόνιση του μαστού, το pet scan κ.α., υπογραμμίζοντας την εξέλιξη των εργαλείων που γιατροί και ασθενείς έχουν στη διάθεση τους.

Ερωτηθείς ως προς την αυτοεξετάση του μαστού, ο κ.Νατσιόπουλος εξήγησε πως κανένας εκ των μεθόδων ελέγχου δεν είναι άνευ ουσίας, τονίζοντας πως μπορεί οι τεχνικές απεικόνισης με την πρόοδο και την τεχνολογική ανάπτυξη να έχουν γίνει πάρα πολύ καλύτερες, αλλά και η αυτοεξέταση δεν έχει χάσει τη θέση της ειδικά σε κάποιες ομάδες γυναικών.

Η συμβολή της ενημέρωσης στην άρση του φόβου

Τέλος ως προς την άρση του φόβου και του ταμπού που συνόδευε τον καρκίνο του μαστού ο ίδιος υποστήριξε πως τον έχουμε ως κοινωνία απεμπολήσει, υπογραμμίζοντας την αξία της ενημέρωσης ευρύτερα στην απομυθοποίηση πραγμάτων.

Ερωτηθείς και ως προς τη συμβολή σε αυτήν την κατεύθυνση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», όπως τόνισε βοήθησε πολύ, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες γυναικών που πιθανόν δεν πήγαιναν να κάνουν έναν προληπτικό έλεγχο, να έχουν πλέον ενός είδους υπενθύμιση και άρα να αλλάξει η νοοτροπία τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο έλαβαν επίσης ο κ. Γιώργος Δαλιέτος, application specialist hologic και η κ.Γεωργία –  Γιούλη Σιαφαρίκα, product sales manager hologic.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.