Η ταινια «Πινακας» των μαθητων του 2ου Δημοτικου Σχολειου Κομοτηνης στο 8ο Φεστιβαλ Μαθητικων Ταινιων

«Καταπιάνεται» με τη λεκτική βία στο σχολικό περιβάλλον και διεκδικεί μεταξύ άλλων το βραβείο του κοινού

Το βραβείο κοινού του 8ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» διεκδικεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με την ταινία που γύρισαν πέρυσι οι μαθητές της τότε Δ’ Τάξης του σχολείου.

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού δήλωσαν συμμετοχή και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Yπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό, με στόχο την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης.
 
Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει, σύμφωνα και με τον Διευθυντή του προγράμματος Αντώνη Κιούκα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως «το Πάμε Σινεμά; μαθαίνει στα παιδιά τη γλώσσα των εικόνων, δείχνοντας τον τρόπο να τις δημιουργούν και να εκφράζονται μέσα από αυτές. H νέα γενιά μιλάει ήδη τη γλώσσα των εικόνων».

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν κάθε χρόνο σχολεία από όλη την Ελλάδα τα οποία δημιουργούν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες μετά την τελική τους επεξεργασία αξιολογούνται από την κριτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες του κινηματογράφου αλλά και από το ίδιο το κοινό που δίνει μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κάθε χρόνο το βραβείο του κοινού. 

«Πίνακας», τέσσερις διαφορετικές ιστορίες παιδιών με κοινό θέμα

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους κ. Στέλλα Μπομποτά δημιούργησαν μία ταινία 8λεπτης διάρκειας, που φέρει τον τίτλο «Πίνακας» και η οποία διεκδικεί τόσο τις αξιώσεις της κριτικής επιτροπής όσο και το βραβείο του κοινού για το οποίο μπορούν όλοι να ψηφίζουν στο www.pamecinema.net.

Σύμφωνα με την κ. Μπομποτά ο «Πίνακας» πραγματεύεται τέσσερις διαφορετικές ιστορίες παιδιών με κοινό ωστόσο θέμα αυτό της λεκτικής βίας την οποία υφίστανται στο σχολικό τους περιβάλλον

«Η πρώτη ιστορία αφορά σε έναν μαθητή που φοράει γυαλιά και τον κοροϊδεύουν για την εμφάνισή του, όπως και η τέταρτη ιστορία που αφορά σε ένα κορίτσι που φοράει σιδεράκια και οι συμμαθητές της την φωνάζουν άσχημη. Οι άλλες δύο ιστορίες αφορούν η πρώτη μία καλή μαθήτρια και η δεύτερη μία κακή μαθήτρια τις οποίες επίσης κοροϊδεύουν για τις επιδόσεις τους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς» επεσήμανε η κ.Μπομποτά για να επισημάνει πως αίτημα των παιδιών ήταν να δοθεί έμφαση στην κίνηση και στην μουσική και όχι στον διάλογο.
 
Όπως εξήγησε η ίδια στο δεύτερο μέρος της ταινίας τα τέσσερα παιδιά – θύματα λεκτικής βίας συναντούνται συμβολικά στην Νυμφαία, όπου φαίνεται πως «αποκτούν την αυτοπεποίθησή τους, πατούν στα πόδια τους, “ανεβαίνουν ψηλά”, ενώνουν τα χέρια τους και δείχνουν ευτυχισμένα, ενώ στο τέλος έρχονται και τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν καταλάβει το λάθος τους και γίνεται η συμφιλίωση».

Πριν τα γυρίσματα σύμφωνα με την ίδια προηγήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο από συνεργάτη του προγράμματος από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος πρόβαλε ταινίες στους μαθητές μαθαίνοντας τους τα μυστικά των πλάνων, της κάμερας και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ενώ για το σενάριο δούλεψαν με τον κ. Στάθη Κόλλια επίσης συνεργάτη του προγράμματος.

Ακολούθησε πολύμηνη συνεργασία μεταξύ της ίδιας και των παιδιών εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας ώστε να καταλήξουν στην τελική μορφή της ταινίας, η οποία και γυρίστηκε σε διάστημα λίγων ωρών με την βοήθεια του σκηνοθέτη κ.Χρήστου Σάγια.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία

Κατερίνα Βιβικίδου, Νίκος Γεωργίου, Ανδριάνα Θεοδωρίδη, Ανδρέας Καρταλάκης, Χαράλαμπος Λιάγκης – Κουκουνάρας, Λέανδρος Κουρτίδης, Ειρήνη Κουτίδη, Κωνσταντίνα Μητακούδη, Γιώργος Μπλέτσας, Θάνια Παπαδημητρίου, Ναταλία Περρή, Έλενα Πετρακοπούλου, Δημήτρης Ρεπάκης, Ανέστης Μπομποτάς – Σεργιαννίδης, Θεοδώρα Τανανάκη, Λεωνίδας Ταρνανάς, Ταξιάρχης Τσίμος, Αναστάσης Τσομπανίδης, Κωνσταντίνα Φράγκου, Μαριλένα Χαρίτου και Νίκος Ψάλτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.