Η συνεργασια το κλειδι της αναπτυξης στον πρωτογενη τομεα της Ροδοπης

Εκδήλωση για τις νέες καλλιέργειες από την ομάδα Πρωτοβουλίας Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ

Μεθόδους με τις οποίες μπορεί ο πρωτογενής τομέας να δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία της Ροδόπης μέσα από την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και την οργάνωση των Αγροτών-Παραγωγών-Κτηνοτρόφων ώστε να βελτιωθεί πολλαπλά η επιλογή, ανέπτυξαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση με θέμα «Ροδόπη: Νέες καλλιέργειες στον Πρωτογενή Τομέα» που οργάνωσε η ομάδα Πρωτοβουλίας Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ (Τ.Ο.Ρ.Α) την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Επαγγελματικό-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Τ.Ο.Ρ.Α. κ. Ελπινίκη Μπλεκάτση, η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ομάδας να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.


 
«Με το Τ.Ο.Ρ.Α.», σημείωσε, «επιχειρούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, δράσεις για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη διατήρηση των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων. Επίσης προωθούμε την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων μέσα από τοπικές συλλογικότητες και συνεταιρισμούς αλλά και τη δημιουργία καταναλωτικής συνείδησης στην τοπική κοινωνία, μέσα από τη διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων, όπως αυτή της Παρασκευής».
 

Δημήτρης Μιχαηλίδης
 
«Ό,τι και αν γίνει μόνο συλλογικά μπορεί να περπατήσει»

 
Την αναγκαιότητα της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας στη Ροδόπη τόνισε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος-Συνεργάτης του «Αγρονέα», σημειώνοντας ότι «το σημαντικό είναι εκτός από το να ξέρεις που πατάς να ξέρεις και προς τα πού τραβάς».
 
Για αυτό και προσπάθησε να δείξει προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα, ώστε να επιλέξει ο κόσμος αν θέλεις να πάει προς τα εκεί που πηγαίνουν τα πράγματα, ή αν θέλει να πάει προς τα πίσω ή να μείνει στατικός. Ο ίδιος θεωρεί πως το μέλλον ανήκει στη συλλογική δράση, μιας και η περίοδος των «αστεριών» έχει περάσει ανεπιστρεπτί και στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο οι συλλογικές δραστηριότητες.
 
Στον ελληνικό αγροτικό τομέα, τόνισε, θα έπρεπε να είμαστε συλλογικά, αλλά πέρασε η σύγκριση με την Αμερική και τη Ρωσία με τα μεγάλα αγροκτήματα, και προσπαθήσαμε να τους μοιάσουμε χωρίς να έχουμε τις προϋποθέσεις. «Ό,τι και αν γίνει μόνο συλλογικά μπορεί να περπατήσει, τα επόμενα χρόνια μόνο το μαζί ισχύει» επισήμανε, τονίζοντας πως θα επιβιώσουν μόνο όσοι κινηθούν συλλογικά.
 

Κώστας Μπούντας

«Παραμελήσαμε την υγιή συλλογική δράση»

 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Κώστας Μπούντας, γεωπόνος, επικεντρώνοντας στις προτάσεις του για τη Ροδόπη και την προώθηση του πρωτογενούς τομέα σε αυτή.
 
Αυτές συνοψίζονται στη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης του ελαιόλαδου της περιοχής, στην αναγκαιότητα πιστοποίησης των προϊόντων του ορεινού όγκου με την επωνυμία «Προϊόντα Ορεινής Ροδόπης» στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού γυναικών ή ΚΟΙΝΣΕΠ για την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων του κερασιού, τη δημιουργία ενός αρωματικού κήπου που θα αναδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα των αρωματικών φυτών της περιοχής, αλλά και την αναγκαιότητα επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών.
 
Τέλος ο κ. Μπούντας αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης από την Περιφέρεια μιας υπηρεσίας που θα βοηθάει τους παραγωγούς, κυρίως στις εξαγωγές. Όλα αυτά, κατά τον ομιλητή, οδηγούν στην πρόταση για στροφή στα τοπικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να εξελιχθούν σε μια γεωργία που στηρίζεται στη γνώση, που είναι φιλική προς το περιβάλλον και έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο και θέσεις εργασίας.
 
«Όλα αυτά τα παραμελήσαμε» παρατήρησε ο κ. Μπουντας, υπογραμμίζοντας «παραμελήσαμε την υγιή συλλογική δράση και φτάσαμε σήμερα να είμαστε μια χώρα που όχι μόνο δεν παράγει όσα χρειαζόμαστε, αλλά και αυτά που παράγουμε δεν ξέρουμε να τα πουλήσουμε». Μάλιστα ο κ. Μπούντας έφερε σαν παράδειγμα το Βέλγιο, όπου το 90% των φρούτων και λαχανικών διακινείται μέσα από συνεταιρισμούς, αλλά και την Ιταλία όπου το 30% των πόρων της ΚΑΠ το διαχειρίζονται αποκλειστικά ομάδες, σημειώνοντας πως γενικότερα στην Ευρώπη η συλλογική δράση είναι κανόνας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.