Η συνεργασια κλειδι για να αντιμετωπιστουν οι παγκοσμιες προκλησεις στην Υγεια
Οι παγκόσμιες προκλήσεις, και ο τρόπος με τον οποίο αυτές επιδρούν στο αγαθό της υγείας, συζητήθηκαν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή στην δεύτερη ενότητα της Εσπερίδας που διοργάνωσαν ο Όμιλος Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ και ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής «Ροδόπη», με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα.
Πέρα από την κ. Γκάγκα, ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρόεδρος της UNECE Espoo Convention, Μέλος του ΔΣ του EPLO, ο κ. Θεόδωρος Κ. Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, ο κ. Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΔΠΘ, και μέσω διαδικτύου ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, συν-Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για Συστήματα και Πολιτικές Υγείας του ΠΟΥ, με τη συζήτηση να συντονίζει ο Πρόεδρος του ΕΑΝΟΣ, κ. Φάνης Κωφίδης.
Απαραίτητη η συνεργατικότητα
Κατά την εισήγησή της η κ. Γκάγκα τόνισε πως η πρόσφατη πανδημία, μας έδειξε πως υπάρχουν προβλήματα πέρα από αυτά που έχουμε φανταστεί και μπορεί να υποχρεωθούμε να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Στα 30 χρόνια που είναι γιατρός, εκμυστηρεύθηκε πως θεωρούσαν μπορούσαν να ακολουθήσουν συγκριμένα πρωτόκολλα για κάθε θεραπεία, και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας ιός που ξεκίνησε στην Κίνα και άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι άρρωστοι και δεν γνώριζαν πως θα τους βοηθήσουν, θα τους κρατήσουν στη ζωή και πώς θα το αντιμετωπίσουν.
Αυτό που τους έδειξε η πανδημία, σημείωσε, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργατικότητα στην δουλειά τους, κάτι που έγινε, και φάνηκε στον τόπο που λειτούργησαν για να προσαρμοστούν. «Η συνδυασμένη προσπάθεια και η συνεργασία είναι το Α και το Ω στην ιατρική» σημείωσε. «Το δεύτερο, είναι να προσπαθείς να λύσεις το θέμα του αρρώστου, να είσαι εκεί για ό,τι χρειαστεί» συμπλήρωσε, ενώ διευκρίνισε πως πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η πρόληψη και ταυτόχρονα η εξέλιξη στην έρευνα και την τεχνολογία. «Το γεγονός ότι είχαμε εμβόλια σε τόσο λίγο καιρό, τις γνώσεις τόσο γρήγορα, ήταν γιατί έγινε μια συνδυασμένη προσπάθεια» ανέφερε, κάτι που θεωρεί πολύ βασικό τόσο για την πανδημία, όσο για τον τρόπο που θα αντιδράσουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα. Πιστεύει δε πως αυτό πρέπει να διαπνέει και τους νέους γιατρούς που εκπαιδεύονται τώρα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.