Η συμμετοχη της ΔΔΕ Ροδοπης κερδισε την πρωτη θεση στον ευρωπαικο διαγωνισμο νεανικης επιχειρηματικοτητας

Η συμμετοχή των αποφοίτων μαθητών Σάββα Βεργίδη και Αλεξίας Νταντουρή μαζί με τις καθηγήτριες Μαίρη Σταθοπούλου και Ευαγγελία Βαβούρα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

Ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης είναι και το EROVET το οποίο απευθύνεται στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Εκπαιδευτικοί αλλά και απόφοιτοι των σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης συμμετείχαν στις δύο δραστηριότητες στην Πορτογαλία και την Ισπανία, τον Φεβρουάριο και τον Μάϊο του 2022, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA2 με θέμα: “Συμπλήρωση του χάσματος των δεξιοτήτων των ευρωπαίων εκπαιδευόμενων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (EROVET +), Filling the Skills Gap of European VET Learners (EROVET+)”.

Το Escola Professional Amar Terra Verde από την Πορτογαλία, φιλοξένησε την 3η εκπαιδευτική δραστηριότητα προσωπικού και μαθητών του προγράμματος EROVET+. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2022 και συγκέντρωσε προσωπικό και μαθητές από τα οκτώ εκπαιδευτικά κέντρα που είναι εταίροι του έργου: INS Escola del Treball από την Ισπανία, Ortakoy 80.YIL Meleski ve Teknik Anadolu Lisesi από την Τουρκία, Escola Profissional Amar Terra Verde από την Πορτογαλία, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης από την Ελλάδα, Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Zirmunai από τη Λιθουανία, Istituto Tecnico Commerciale Statale e per Geometri “Aulo Ceccato από την Ιταλία, Crewe UTC από το Ηνωμένο Βασίλειο και Lycée General Technique Gaston Berger από τη Γαλλία.

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 20 εκπαιδευτικοί και 25 μαθητές και τους δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούν σε ένα από τα αποτελέσματα του έργου το οποίο ήταν η πιλοτική εφαρμογή επιμορφωτικών μαθημάτων για την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα για τη απόκτηση δεξιοτήτων από τους εκπαιδευόμενους και αποφοίτους της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η επιμόρφωση προσέφερε στους Ευρωπαίους μαθητές τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση ομάδων και έργων, καθώς και τη διαχείριση της προσωπικής τους ανάπτυξης, επιτρέποντάς τους έτσι την πρόσβαση σε καλύτερη απασχόληση και σταδιοδρομία.

Η Ευρωπαϊκή διάκριση

Το INS Escola del Treball από την Ισπανία, οι οποίοι είναι και οι διαχειριστές του έργου, φιλοξένησε την 4η και τελευταία εκπαιδευτική δραστηριότητα προσωπικού και μαθητών του προγράμματος EROVET+. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2022 και συγκέντρωσε προσωπικό και μαθητές από τα οκτώ εκπαιδευτικά κέντρα που είναι εταίροι του έργου. Σε αυτή τη δραστηριότητα συμμετείχαν 15 εκπαιδευτικοί και 16 μαθητές από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς από τις 8 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι δύο μαθητές από κάθε χώρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μαθήματα επιχειρηματικότητας E2BM του έργου EROVET+ και να λάβουν μέρος στην τελική εκδήλωση και διαγωνισμό, παρουσιάζοντας το καλύτερο έργο τους (από το EROVET Together) στο κοινό και την κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με απεσταλμένους τους απόφοιτους μαθητές: Βεργίδη Σάββα και Νταντουρή Αλεξία και τις καθηγήτριες Σταθοπούλου Μαίρη και Βαβούρα Ευαγγελία,  στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς κέρδισε την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας. Τα έργα καταγράφηκαν και θα μεταφορτωθούν στην πλατφόρμα καινοτομίας EROVET, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση τους απο ευρωπαίους επενδυτές και να έχουν  περισσότερες ευκαιρίες υλοποίησης και επιτυχίας.

Το Βραβείο Επιχειρηματικότητας που κέρδισε η ελληνική αποστολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης έχει θεσπιστεί από το πρόγραμμα EROVET με  σκοπό να προωθήσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων στα οποία θα συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών. Στόχος είναι η προώθηση της παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών και έργων που θα συμβάλουν στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας μεταξύ των μαθητών. Ο καινοτόμος χαρακτήρας των έργων που υποβάλλονται και η δυνατότητα εισαγωγής τους στην αγορά θα είναι δύο από τους παράγοντες που θα ανταμειφθούν και θα ενθαρρυνθούν ιδιαίτερα. Το βραβείο έχει ως στόχο να συμβάλει στην αύξηση της ελκυστικότητας, της αναγνώρισης και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.