«Η συμφωνια με την Αυτοδιαχειριση δεν περιλαμβανει εισπρακτορες»

Ενημέρωση στην Ξάνθη για τη συμφωνία Επιμελητηρίων Αυτοδιαχείρησης για τα πνευματικά δικαιώματα

Παρουσία του Προέδρου του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» κ. Γιάννη Γλέζου, των Προέδρων των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Προέδρων και εκπροσώπων Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Εμπορικών Συλλόγων και Σωματείων της περιφέρειάς μας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα στο Επιμελητήριο Ξάνθης, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Αυτοδιαχείρισης.
 
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν λεπτομερώς για το πώς μπορεί να γίνει πράξη, για κάθε επιχείρηση, αυτή η συνεργασία. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν θέματα που αφορούν το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας καθώς και να διευκρινίσουν απορίες τους σχετικά με τη συμφωνία και τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις τους.
 
Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν δια στόματος του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Γλέζου που είναι πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης» και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη που είναι και συντονιστής της ΚΕΕΕ για την τροποποίηση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα. 

Τι προβλέπει το συμφωνητικό συνεργασίας ΚΕΕΕ – Αυτοδιαχείρισης 

Το συμφωνητικό συνεργασίας της ΚΕΕΕ με την «Αυτοδιαχείριση» προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση του κ. Μωραΐτη με τον κ. Γλέζο στη βάση να βρεθεί μια δίκαιη και συμφέρουσα για αμφότερους τους εμπλεκομένους (δημιουργούς και χρήστες) ώστε να αποδεσμευτούν από την ΑΕΠΙ και τους εισπράκτορές της και να χρησιμοποιούν το ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης που απαρτίζουν 200 και πλέον δημιουργοί με αμοιβές μειωμένες κατά το ήμισυ. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος η Αυτοδιαχείριση παρέχει στους χρήστες μια υπηρεσία streaming που περιέχει καθαρό ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης με 12 σταθμούς, διαφορετικά είδη μουσικής που παίζουν 24 ώρες το 24ωρο. Ο κ. Γλέζος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή κάνοντας υπομονή 6 μηνών – όπως είπε-έως ότου προσχωρήσουν στην Αυτοδιαχείριση όλοι οι δημιουργοί της ΑΕΠΙ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει διότι «η ΑΕΠΙ δεν έχει να πληρώσει τους δημιουργούς γιατί φαγώθηκαν τα λεφτά των χρηστών».

«Εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την ΑΕΠΙ μία λύση υπάρχει» συνέχισε για να εξηγήσει πως «η μεγάλη της δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να μαζέψει χρήματα να κάνει τη διανομή του Ιουνίου. Είναι φαγωμένα τα χρήματα του 2016 και προσπαθεί η Επίτροπος εκ των ενόντων να μαζέψει και να κάνει διανομή. Αν δεν μπορεί τώρα τον Δεκέμβριο δεν θα μπορεί καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται αναγκαστικά θα φύγουν και όταν φύγουν θα έρθουν σε μας. Να είστε βέβαιοι. Κάθε μέρα έρχονται σε μας. Δηλαδή σας λέμε ότι αν εσείς αντέξτε για 6 μήνες να μην έχετε ένα τόσο πλούσιο ρεπερτόριο το οποίο όμως κάθε μέρα εμπλουτίζεται μέχρι τέλος της χρονιάς θα έχουν έλθει όλοι. Μας έχουν πει άλλωστε ότι αν δεν εξυγιανθεί η ΑΕΠΙ θα έρθουν σε μας τότε το ρεπερτόριο μας θα δεκαπλασιαστεί».
 
Παράλληλα ο κ. Γλέζος διευκρίνισε πως η συμφωνία με την Αυτοδιαχείριση δεν περιλαμβάνει εισπράκτορες αλλά «είχαμε την ίδια σκέψη με τον κ. Μωραΐτη. Να μαζεύουμε πνευματικά δικαιώματα χωρίς εισπράκτορες. Αυτό είναι το αυγό του Κολόμβου. Καταφέραμε και κάναμε μια ομαλή καλή δίκαιη συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης και τα χρήματα των χρηστών μέσω των επιμελητηρίων να πηγαίνουν στο λογαριασμό του Οργανισμού». Την άποψή του συμμερίστηκε και ο κ. Μωραΐτης υπογραμμίζοντας πως «αυτό που ήταν να κάνουμε εμείς το κάναμε. Τώρα εξαρτάται από το σύνολο των επιχειρήσεων αν θέλουν να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις και οι πιο σημαντικοί δημιουργοί θα προσχωρούν στην Αυτοδιαχείριση». 

«Μια τρύπα στο νερό ο νόμος Κονιόρδου» 

Ο κ. Γλέζος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νόμο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων που πρόκειται να φέρει η κ. Κονιόρδου προς ψήφιση  στη βουλή σημειώνοντας πως «πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε το νέο της κ. Κονιόρδου που λέει δεν υπάρχει υποχρεωτική διαπραγμάτευση και δεν υποχρεώνει την ΑΕΠΙ να γίνει μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός όπως ορίζει η Κοινοτική Οδηγία, απλά την υποχρεώνει να κάνει συνελεύσεις και να ελέγχεται από ένα εποπτικό συμβούλιο Μ’ άλλα λόγια μια τρύπα στο νερό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.