Η σωστη διατροφη κλειδι για την προληψη ουρολογικων προβληματων

Ομιλία στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής από τον Ιατρό –Ουρολόγο Δημήτρη Τάκο

Τη σημασία της πρόληψης και της διατροφής για την αντιμετώπιση των ουρολογικών προβλημάτων στην τρίτη ηλικία τόνισε το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου ο Ιατρός –Ουρολόγος κ. Δημήτρης Τάκος, σε ενημερωτική ομιλία που πραγματοποίησε στο 2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής με θέμα «Ουρολογικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία».
 
Ο κ. Τάκος επέλεξε να μιλήσει για προβλήματα που αφορούν και τον άντρα και τη γυναίκα, κάποια εκ των οποίων συμπίπτουν και κάποια είναι διαφορετικά. Έτσι αναφέρθηκε στα προβλήματα του προστάτη στους άντρες, της υπερπλασίας αλλά και του καρκίνου, ενώ όσο αφορά τα προβλήματα της γυναίκας αναφέρθηκε κυρίως στην ακράτεια των ούρων, αλλά και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, όπως τις ουρολοιμώξεις.
 
Τόνισε μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην υπερπλασία του προστάτη, η πρώτη αντιμετώπιση δεν είναι φαρμακευτική, αλλά διαιτητική, δηλαδή «βλέπουμε πότε ο ασθενής πίνει νερό, τι είδους τρόφιμα καταναλώνει και περιορίζουμε τις ομάδες τροφίμων για τη νυκτουρία, τη διαταραχή δηλαδή της ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα πρώτο βήμα για να έχει μια πολύ καλύτερη καθημερινότητα, τουλάχιστον για το κομμάτι της νυχτουρίας, δηλαδή αφύπνιση στη διάρκεια της νύχτας, μία δύο ώρες τουλάχιστον πριν την κατάκλιση, τις σαλάτες, τα διουρητικά όπως το τσάι και γενικώς τα πολλά υγρά».
 
Άλλωστε η κύρια φάση της προληπτικής ιατρικής είναι η διατροφή, τόνισε, επισημαίνοντας πως πέρα από τις γενικές συστάσεις για το κάπνισμα που είναι ενοχοποιητικός παράγοντας και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει κάποιος να υιοθετεί από την παιδική ηλικία μια διατροφή η οποία θα βασίζεται στις φυτικές ίνες κατά βάση, για να έχει καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και κατ’ επέκταση και του ουροποιητικού με την καλύτερη ενυδάτωση των νεφρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.