Η «Ρομποτοσυμμορια» του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνης πηρε το πρωτο βραβειο στον τελικο της First Lego League

Παρουσιάζοντας έναν κάδο ανακύκλωσης που κάνει αυτόματο διαχωρισμό των υλικών

Με το πρώτο βραβείο ανά χείρας επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι RobotGang. Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, που έλαβε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό, αφιερωμένο στην εκπαιδευτική καινοτομία και τη Ρομποτική, που διοργάνωσε η First Lego League.
 
Η «Ρομποτοσυμμορία» της πόλης μας, η οποία πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε χώρα ο τελικός, παρουσίασε μέσω των σελίδων του «ΠτΘ» την ιδέα τους, διακρίθηκε ανάμεσα σε 54 ομάδες από όλη την Ελλάδα και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου στην Αμερική με την συμμετοχή ομάδων από 70 χώρες του κόσμου.
 
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είχε να κάνει με την ανακύκλωση, με τις συμμετέχουσες ομάδες να καλούνται να προτείνουν καινοτόμες λύσεις διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες έχουν ως βάση τη ρομποτική. 

Ελένη Κοκοβίδου «Η διάκριση αλλά και η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή»

Οι RobotGang του 1ου ΓΕΛ της πόλης μας δημιούργησε έναν κάδο ανακύκλωσης, ο οποίος κάνει αυτόματα διαχωρισμό των υλικών τα οποία δέχεται, ξεχωρίζοντας μέσω μίας ειδικής σήμανσης που φέρουν πάνω οι συσκευασίες τα ανακυκλώσιμα και μη υλικά, αλλά και την βάση αυτών (χαρτί, αλουμίνιο κ.α.) ρίχνοντάς τα στην κατάλληλη υποδοχή. Όπως εξήγησε μία εκ των δύο υπεύθυνων καθηγητριών κ. Ελένη Κοκοβίδου, μιλώντας στον «ΠτΘ» για την υλοποίηση της ιδέας προηγήθηκε μία πολύ καλή ερευνητική εργασία, με την ομάδα να επισκέπτεται ΧΥΤΑ, εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντολόγους, έτσι ώστε να καταλήξουν σε μία καινοτόμο ιδέα.
 
Οι κριτές σύμφωνα με την ίδια ενθουσιάστηκαν με την πρόταση των RobotGang δίνοντάς τους, πέραν του πρώτου βραβείου, και αυτό της καινοτόμου λύσης. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η ίδια, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πρόκειται για μία υλοποιήσιμη λύση, η οποία μπορεί να βρει εφαρμογή στο άμεσο μέλλον.
 
Τα μέλη της ομάδας βαθμολογήθηκαν επίσης με άριστα και σε ό,τι αφορά την ομαδικότητα που επέδειξαν, ενώ όπως τόνισε η κ. Κοκοβίδου αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός του διαγωνισμού, «το να μάθουν τα παιδιά να δουλεύουν ομαδικά, να διεξάγουν έρευνα και να μυηθούν στον κόσμο της ρομποτικής». «Μαθαίνουν να συνεργάζονται ξεπερνώντας τις όποιες διαφωνίες» υπογράμμισε η ίδια «και να δουλεύουν με αξιοπρεπή επαγγελματισμό». 

Σε αναζήτηση χορηγών για το «μεγάλο» ταξίδι στην Αμερική για την επόμενη φάση του διαγωνισμού


«Η διάκριση αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς» επεσήμανε τέλος η ίδια για να τονίσει πως «η ομάδα βάζει πλέον πλώρη για Αμερική όπου τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά» απευθύνοντας κάλεσμα σε ιδιώτες αλλά και φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών χρηματοδοτώντας το ταξίδι αυτό στην Αμερική, καθώς τα έξοδα είναι αρκετά και οι ίδιοι δεν δύνανται να τα καλύψουν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.