«Η ρητορικη του παραθεματος στα ποιηματα του Κ. Π. Καβαφη για τον Ιουλιανο»

Διαδικτυακή διάλεξη του Μ. Χρυσανθόπουλου στο πλαίσιο του Colloquium του ΤΕΦ

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, στη σειρά των διαλέξεων του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, θα μιλήσει ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, με θέμα: «Η ρητορική του παραθέματος στα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη για τον Ιουλιανό»

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος διετέλεσε καθηγητής της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά, ιστορία και φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Birmingham, του οποίου είναι διδάκτωρ. Ασχολείται με τη θεωρία της λογοτεχνίας, τη συγκριτική γραμματολογία και τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες Γεώργιος Βιζυηνός. Μεταξύ φαντασίας και μνήμης (Αθήνα, Εστία 1994), Αρτεμίδωρος και Φρόυντ. Ερμηνευτικές θεωρίες και λογοτεχνικά όνειρα (Αθήνα, Εξάντας 2005), «Εκατό χρόνια πέρασαν κι ένα καράβι»: Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης (Αθήνα, Άγρα 2012, Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2013), Αυτοβιογραφία: μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας (με τη συνεργασία των Β. Βασιλειάδη, Γ. Δεληβοριά και Κ. Τικτοπούλου), Αθήνα, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2015. Έχει συνεπιμεληθεί την ελληνική έκδοση των τόμων 7 (Μοντερνισμός) και 8 (Από τον φορμαλισμό στον μεταδομισμό) της σειράς The Cambridge History of Literary Criticism (Θεσσαλονίκη, Iνστιτούτο Nεοελληνικών Σπουδών 2004 και 2013) και τον τόμο Η τραγωδία τότε και τώρα (Αθήνα, Καστανιώτης 2006). Έχει επιμεληθεί τη φιλολογική τεκμηρίωση του διαδικτυακού Αρχείου Καβάφη (Ίδρυμα Ωνάση, https://cavafy.onassis.org/el/index/) και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα, μεταξύ των οποίων τα: «Η ‘νεοτερική’ χρήση του χρόνου στην ποίηση του Καβάφη: Ιστορία και ηδονή», Πρακτικά της ΙΒ΄ Επιστημονικής Συνάντησης του Τομέα Μ.Ν.Ε.Σ., Θεσσαλονίκη 2010,  «Προσλαμβάνοντας τον πολιτικό Καβάφη: Τα ποιήματα για τον Ιουλιανό και το ζήτημα της ‘κυριαρχίας’», Για μια Ιστορία της Λογοτεχνίας του 20ού αιώνα (Πρακτικά Συνεδρίου εις μνήμη Αλ. Αργυρίου), Ηράκλειο 2012 και «‘Ποιητής ιστορικός’: Το καβαφικό κείμενο ως στοχασμός επί της ιστοριογραφίας», Νέα Εστία, τχ. 1860, τομ. 174, Δεκέμβριος 2013.

Info

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) και θα μπορούν όλοι να την παρα­κολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»: https://meet.lync.com/duth/gpapagia/8J07618N

(ο σύνδεσμος υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.: https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021 )

Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.