Η πρωτη ημερα του αφιερωμενου στον Νικο Καζαντζακη Διεθνους Συνεδριου

Με επίσημες πρώτες εμφανίσεις της νέας διοίκησης της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας αλλά και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με το έργο του Κρητικού συγγραφέα

Το  απόγευμα της Παρασκευής, 3 Νοεμβρίου, ξεκίνησε τις εργασίες του το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο» που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ, στο πλαίσιο του έτους Νίκου Καζαντζάκη, που έχει ανακηρυχθεί το 2017, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του.
 
Το διήμερο αυτό συνέδριο, συνέπεσε και με την πρώτη επίσημη εμφάνιση της νέας διοίκησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ήτοι των νεοεκλεγεισών, μόλις την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, κ. Μαρίας Τζιάτζη-Παπαγιάννη  και κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα του Τμήματος, αλλά και της πρώην προέδρου του Τμήματος και νέας Κοσμητόρισσας  της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Ζωής Γαβριηλίδου.


 
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε η αντιπρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, ενώ ακολούθως τον λόγο έλαβαν η Κοσμητόρισσα  της Σχολής κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Ταρουδάκης και η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου. Ο τελετάρχης, Λέκτορας Ιστορικής Γλωσσολογίας του Τμήματος κ. Ασημάκης Φλιάτουρας ανέγνωσε τον χαιρετισμό της κ. Νίκης Σταύρου, Διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη, η οποία δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ η κ. Βουγιουκλή σήμανε την έναρξή του δίνοντας τον λόγο στον κ. Νίκο Μαθιουδάκη, επιστημονικό σύμβουλο των εκδόσεων Καζαντζάκη, ο οποίος ανέγνωσε την εισήγηση του κ. Πίτερ Μπιν, εκ των σπουδαιότερων και εγκυρότερων  αναλυτών και κριτικών του έργου του Καζαντζάκη. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπιν μίλησε ακολούθως προς  τους παρευρισκομένους  στο  Συνέδριο μέσω skype.

Ζωή Γαβριηλίδου
«Το Διεθνές Συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη εντάσσεται στην προσπάθεια του Τμήματος να αποτελέσει πρότυπο με το παράδειγμά του»

«Το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Νίκος Καζαντζάκης: Από το χειρόγραφο στο κείμενο” που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Τμήματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αποτελέσει πρότυπο με το παράδειγμά του, δείχνοντας με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, τις δράσεις  που διοργανώνει, τις διεπαφές με την τοπική κοινωνία και τις συνέργειες που υλοποιεί, ποια θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη λειτουργία μιας ακαδημαϊκής μονάδας» ανάφερε στον  σχετικό χαιρετισμό της η Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Ζωή Γαβριηλίδου, εξηγώντας πως στις λειτουργίες αυτές, «εντάσσονται  η προώθηση της έρευνας με την ανάληψη ερευνητικών έργων, η εξωστρέφεια και δημιουργία ανθρώπινου δικτύου συνεργατών σε διαφορετικά θεματικά πεδία που θεραπεύονται στο Τμήμα με τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου επιστημονικών συνεδρίων, τελετών αναγόρευσης ή την κοινή υποβολή ερευνητικών προτάσεων, η προσφορά στην τοπική κοινωνία με δράσεις όπως το Κοινωνικό φροντιστήριο, ο εθελοντισμός σε τοπικούς φορείς ή η διοργάνωση ανοικτού πανεπιστημίου και κύκλων διαλέξεων, η αξιοποίηση αλλά και η ανάδειξη των αποφοίτων του ως role models, όπως το έπραξε με τον Νίκο Μαθιουδάκη»,  στον οποίο, όπως η ίδια ανέφερε,  «εμπιστεύτηκε τη διοργάνωση ενός εξειδικευμένου σεμιναρίου με στόχο να αναδείξει στους ενεργούς φοιτητές τι μπορεί να επιτύχει ένας απόφοιτος του Τ.Ε.Φ και να τονώσει έτσι σε αυτούς την αίσθηση του ανήκειν σε ένα Τμήμα αλλά και τη δημιουργία συνεργειών με τοπικούς, εθνικούς ή διεθνείς φορείς για την επίτευξη κοινών στόχων που υπηρετούν την έρευνα, την κοινωνική προσφορά και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που προασπίζεται το τμήμα».
 
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, όπως υπογράμμισε, «το εν λόγω συνέδριο είναι προϊόν συνέργειας με τις Εκδόσεις Ν. Καζαντζάκη και την Περιφέρεια Κρήτης», τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συνεργασία, ευχόμενη αυτή «να μην μείνει ευκαιριακή, αλλά να συνεχιστεί στο μέλλον και να γίνει πιο στενή με την από κοινού επίτευξη επιστημονικών στόχων». Ιδιαίτερες ευχαριστίες επεφύλασσε η κ. Γαβριηλίδου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κάνοντας ειδική αναφορά στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΔΠΘ όσο και στην Επιτροπή Ερευνών του για την οικονομική ενίσχυση, για να καταλήξει λέγοντας πως  «το παρόν συνέδριο είναι απτό παράδειγμα του πώς τα πενιχρά δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μας επιστρέφουν σε αυτούς ανταποδοτικά με τη διοργάνωση τέτοιων δράσεων που τους δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν κορυφαίους ερευνητές».


 
Ακολούθως ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους, και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Ταρουδάκης μετάφερε τα συγχαρητήρια του Δ.Σ. του Μουσείου στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το ΔΠΘ για την σύλληψη και την οργάνωση του συνεδρίου αλλά και την αναγόρευση του εξαιρετικού, όπως τον χαρακτήρισε ερευνητή, κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη,  σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, για να ευχηθεί και ο ίδιος τη συνέχιση της συνεργασίας του Μουσείου με το εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής μας και, συγκεκριμένα, το ΤΕΦ.
 
Την ευγνωμοσύνη της προς το ΔΠΘ και, ειδικότερα προς το ΤΕΦ, για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, τη συνεργασία των μελών του με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και για τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνονται και αποτελούν όπως τόνισε ευκαιρία για την πόλη να γνωρίσει από κοντά λαμπρούς επιστήμονες του Διεθνούς Ακαδημαϊκού χώρου. Η κ. Κοσμίδου στάθηκε και στον επίτιμο καλεσμένο του συνεδρίου, κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του στα ελληνικά γράμματα, συνολικά αλλά και δια μέσου του «Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών» στο οποίο, όπως επεσήμανε, καταφεύγουν τα μέλη της εκπαιδευτικής και όχι μόνο κοινότητας, ευχόμενη τέλος καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Ο Καζαντζάκης των νέων και η οσονούπω έκδοση του άγνωστου παραμυθιού του «Το φτερωτό άλογο»

Στη σημασία του εν λόγω συνεδρίου στάθηκε στον χαιρετισμό της, που ανεγνώσθη από τον τελετάρχη κ. Φλιάτουρα, η κ. Νίκη Σταύρου, η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι αυτό «ξεκινά από την πηγή του λόγου του Νίκου Καζαντζάκη που είναι τα χειρόγραφά του» υπογραμμίζοντας πως ως πνευματική δικαιούχος των έργων του εργάζεται ώστε να βγουν το φως κάθε είδους αρχειακά χειρόγραφα τεκμήρια, «ούτως ώστε να φέρουν κοντά στον λόγο του Καζαντζάκη περισσότερους μελετητές ιδίως της νεότερης γενιάς».
 
Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε μάλιστα την έκδοση ενός άγνωστου παραμυθιού, διασκευασμένου από τον Νίκο Καζαντζάκη με τίτλο «Το φτερωτό άλογο» που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγο διάστημα από τις εκδόσεις Καζαντζάκη, για να αναφερθεί έπειτα στον οικουμενικό χαρακτήρα του κρητικού συγγραφέα, τα έργα του οποίου σήμερα αριθμούν περισσότερες από 580 εκδόσεις ξένων μεταφράσεών τους, σε περισσότερες από 40 γλώσσες διεθνώς, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς.
 
«Ο Νίκος Καζαντζάκης αγαπούσε τους νέους και συχνά έλεγε πως γράφει για τις μελλούμενες γενιές» ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως αυτό αποτυπώνεται  στο σύνολο του έργου του, μέσα από διδάγματα και μηνύματα εμψύχωσης στους νέους για τους νέους, όπως αντίστοιχα έπραττε και πίστευε ο ίδιος σχετικά με την ψυχή του ανθρώπου, ο οποίος, αν πιστέψει στις δυνάμεις του και αφιερωθεί στον αγώνα, μπορεί να  σώσει όχι μόνον τον εαυτό του, όχι μόνον τον συνάνθρωπο αλλά ολόκληρο τον κόσμο.


 
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εισήγηση του κ. Πίτερ Μπιν, ο οποίος «βρέθηκε» στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, χάρη στην χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις των κ.κ. Νίκου Μαυρέλου, με θέμα «Το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα: ανακατατάξεις στη λογοτεχνία» και Γεράσιμου Ζώρα με θέμα «Ο Καζαντζάκης σεναριογράφος», για να ακολουθήσει η τελετή αναγόρευσης του Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.