Η πρωτη «Γιορτη Αθλητισμου» ειναι γεγονος

Με πρωτοβουλία του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ, του ΣΕΓΑΣ και της ΔΚΕΠΠΑΚ - Φωτεινή Θάνου, γ.γ. ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής Στίβος «Η Γιορτή αθλητισμού καλό είναι να μείνει για να “σφραγίζει” στα παιδικά μυαλά ότι ο στίβος υπάρχει και μέσα και έξω, και στα βιβλία και στη ζωή και στον τρόπο συμπεριφοράς» - «Απώτερος σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι είμαστε μικρή πόλη μόνο σε έκταση, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είμαστε μεγάλη» - «Ο ΠΑΣ Πρωταθλητών ανήκει στα παιδιά του και όχι τα παιδιά στο Σύλλογο» - «Η αθλητική παιδεία δίνει πολλά πράγματα σε ένα μικρό παιδί και όχι μόνο ένα χρυσό μετάλλιο»

Την προσεχή Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, η πόλη αφιερώνεται στον αθλητισμό. Για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του νεοσύστατου ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ, του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής η «Γιορτή Αθλητισμού 2015» είναι γεγονός και θα λάβει χώρα στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων για την «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» με τη συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων της Κομοτηνής και αναμένεται να αποτελέσει μία γιορτή του αθλητισμού, στόχος της οποίας είναι τα παιδιά των ευαίσθητων ηλικιών των Δημοτικών σχολείων να έρθουν κοντά στον κλασικό αθλητισμό, να καλλιεργήσουν την ενασχόλησή τους με αυτόν, αλλά και να μάθουν τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητισμό και ταυτόχρονα να εκπαιδευτούν στις αρχές του αθλητισμού μέσω του παιχνιδιού όπως προτείνει το καινοτόμο πρόγραμμα Kids’ Αthletics.
 
Στα πλαίσια της Γιορτής αυτής στην πόλη μας θα παρευρεθούν η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού κ. Άννα Βερούλη και ο πρωταθλητής κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα παιδικά βιβλία που φέρουν την υπογραφή τους, μέσα από τα οποία περνούν τις εμπειρίες και το πάθος τους για τον αθλητισμό, καθώς και τις αξίες ζωής, ενώ για το κλείσιμο της γιορτής η σχολή χορού Let’S Dance έχει ζεστάνει ήδη τα χορευτικά της παπούτσια.
 
Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση η γενική γραμματέας του διοργανωτή Συλλόγου ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ κ. Φωτεινή Θάνου, βρέθηκε στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής και μίλησε για την πρωτοβουλία αλλά και το περιεχόμενο της διοργάνωσης, ενώ έκανε μία πρώτη σύντομη παρουσίαση του νεοσύστατου συλλόγου της πόλης μας.
 
Φωτεινή Θάνου λοιπόν… 

«Η πρώτη αυτή διοργάνωση έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στον κλασικό αθλητισμό αλλά προ πάντων να δώσει το έναυσμα σε παιδιά και γονείς, να δουν ότι ο αθλητισμός είναι στάση και τρόπος ζωής»

ΠτΘ: κ. Θάνου ο ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής. Παρόλα αυτά ξεκινά δυναμικά τη δραστηριοποίησή του με την πρώτη «Γιορτή Αθλητισμού 2015» που θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή. Πείτε μας δύο λόγια για την πρωτοβουλία αυτή.
Φ.Θ:
Στόχος των ανθρώπων που συνθέτουν τον ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ είναι να δραστηριοποιηθούμε τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Σαφώς το γήπεδο είναι χώρος που δείχνουμε τη δύναμή μας, αλλά η πόλη, τα παιδιά της Κομοτηνής, είναι αυτά που θα στηρίξουν τον αθλητισμό από δω και πέρα. Έχουμε κάνει ένα ετήσιο πλάνο στο οποίο ως πρώτη εκδήλωση έχουμε θέσει αυτή τη γιορτή αθλητισμού στο πλαίσιο των δράσεων της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής. Στήσαμε λοιπόν αυτή τη γιορτή, η οποία έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στον κλασικό αθλητισμό -γιατί εμείς ειδικευόμαστε στο στίβο- αλλά προ πάντων να δώσει το έναυσμα και στα παιδιά και στους γονείς να δουν ότι ο αθλητισμός είναι στάση και τρόπος ζωής και πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας και από άποψη υγείας, αλλά και από άποψη ψυχολογίας.
 
Θέλουμε να κάνουμε μια γιορτή που απευθύνεται σε παιδιά κυρίως του δημοτικού. Καλέσαμε και τα 18 δημοτικά σχολεία της περιοχής και η ανταπόκριση ήταν θετική. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει και ο καιρός, να πάνε όλα καλά και δείξουμε τα όμορφα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε.
 
ΠτΘ: Τι ακριβώς θα λάβει χώρα λοιπόν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την Κυριακή;
Φ.Θ.:
Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. είναι η ανώτατη ομοσπονδία μας και σε συνεργασία μαζί του θα φέρουμε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή το kids athletics που είναι ένα πρόγραμμα από την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου IAAF, που αφορά τον στίβο στην παιγνιώδη μορφή του. Τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε όλα τα αθλήματα του στίβου με παιγνιώδη μορφή. Δε θα υπάρχει ανταγωνισμός, θα υπάρχει μόνο παιχνίδι, χρώμα, μουσική. Τα παιδιά θα μάθουν ποια είναι τα αθλήματα του στίβου, με τη συνεργασία των δικών μας γυμναστών, τους εθελοντές του ΤΕΦΑΑ που θα συμμετέχουν, τους αθλητές μας αλλά και διάφορους Συλλόγους που θα προσφέρουν τη βοήθειά τους.
 
Επίσης στο δεύτερο κομμάτι της όλης διοργάνωσης θα έχουμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας την κ. Άννα Βερούλη, την παγκόσμια πρωταθλήτρια και ζωντανό θρύλο, αλλά και τον κ. Νίκο Μιχαλόπουλο. Μαζί έχουν γράψει μια σειρά βιβλίων, που απευθύνεται σε παιδιά κι έχει να κάνει με τις εμπειρίες τους, με το πάθος τους, με τις αξίες που έχει ο αθλητισμός και τις περνάν με μια διαδραστικότητα στα παιδιά. Θα γίνει λοιπόν μια παρουσίαση του βιβλίου τους, στην οποία τα παιδιά θα συμμετέχουν, θα τραγουδήσουν, θα δραστηριοποιηθούν. Είναι μια πρωτόγνωρη παρουσίαση βιβλίου.
 
Τέλος στο τελευταίο κομμάτι της διοργάνωσης, που είναι και το πιο διασκεδαστικό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν, να τραγουδήσουν με τη σχολή χορού Let’s Dance, ενώ θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις, πάντα στο αθλητικό πλαίσιο της διοργάνωσης.

«Στόχος μας είναι να παράγουμε αθλητισμό»

ΠτΘ: Η διοργάνωση αποτελεί όπως καταλαβαίνουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει στην περιοχή άμα υπάρχει θέληση και συνεργασία, καθώς πέραν από τους διοργανωτές υπάρχουν και μία σειρά επιχειρήσεων, φορέων κ.α. που την στηρίζουν.
Φ.Θ.:
Η αλήθεια είναι ότι βιώνουμε όλοι μία παρατεταμένη κρίση και επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβά και φαντασμαγορικά σόου πέραν του ότι δεν μας ενδιαφέρει γιατί στόχος μας είναι να παράγουμε αθλητισμό. Θέλουμε ωστόσο αυτή η γιορτή να μείνει και να «σφραγίσει» στα παιδικά μυαλά ότι ο στίβος υπάρχει και μέσα και έξω, και στα βιβλία και στη ζωή και στον τρόπο συμπεριφοράς. Η Κομοτηνή άρχισε τελευταία να ζωντανεύει και αυτό το απολαμβάνουμε.
 
Φυσικά είναι πολύ σημαντική και η «στήριξη» που απολαμβάνει αυτή η διοργάνωση αρχικά από τον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, που συνέβαλε τα μέγιστα για την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Βερούλη και του κ. Μιχαλόπουλου, τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων ν. Ροδόπης, την κ. Κατερίνα Πατρωνίδου που θα είναι η παιδίατρος της εκδήλωσης, την κ. Δήμητρα Πολυχρονίδου, φυσιοθεραπεύτρια, τους διασώστες ν. Ροδόπης, το Let’s Dance, το καφενείο Φίλαθλος, το ECDL Διακτινισμός, τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων, το My School και φυσικά τους εθελοντές συλλόγους.
 
Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς αλλά και οι άλλοι σε αυτά που κάνουμε, γιατί απώτερος σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την πόλη μας, να δείξουμε ότι είμαστε μικρή πόλη μόνο σε έκταση, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είμαστε μεγάλη. Καλούμε λοιπόν όλη την Κομοτηνή να μας στηρίξει, για τα παιδιά μας, για το αύριο, για μια καλύτερη πόλη.

«Πρώτο μέλημά μας ο υγιής αθλητισμός»

ΠτΘ: Ας περάσουμε λίγο στα του Συλλόγου που βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία της διοργάνωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για την «παρθενική» εμφάνιση του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής ΣΤΙΒΟΣ, ο οποίος μετρά μόλις λίγες μέρες ζωής. Πώς πήρατε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Συλλόγου και ποιοι οι στόχοι της ίδρυσής του;
Φ.Θ.:
Ο υγιής αθλητισμός είναι το πρώτο μέλημά μας. Η ακαδημία και το πώς θα εκκολαφθούν τα παιδιά σε αθλητές και μετά πρωταθλητές είναι ο μόνος σκοπός μας και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε με όλη την ομάδα του ΠΑΣ Πρωταθλητών να ιδρύσουμε αυτό το σύλλογο όπου απώτερος σκοπός μας θα είναι μόνο ο αθλητισμός και τίποτε άλλο. Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση από όλη την πόλη και όλο το φάσμα του αθλητισμού της πόλης. Πρόεδρός μας είναι ο κ. Νίκος Μπαχαρίδης, πρώην ποδοσφαιριστής του Πανθρακικού, και τώρα προπονητής της Κ20, ένα άνθρωπος που έχει μεγαλώσει με τον αθλητισμό, έχει ξεκινήσει από μηδενική βάση κι έχει φτάσει στην Α’ κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον αθλητισμό, ξέρουμε να δουλεύουμε και πιστεύουμε ότι θα πάμε πολύ καλά, γιατί πραγματικά δουλεύουμε.
 
Μέχρις στιγμής έχουμε μια πολύ θετική αντιμετώπιση από την Κομοτηνή. Μας δέχτηκαν με ζεστασιά. Μας έχουν βοηθήσει, μας έχουν παροτρύνει εδώ και πολλά χρόνια να δημιουργήσουμε αυτό το σύλλογο. Έτσι με πολλή αγάπη, σεβασμό και σκέψη έγινε ο ΠΑΣ Πρωταθλητών. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις, εκεί που μας αρμόζει.

«Ο ΠΑΣ Πρωταθλητών ανήκει στα παιδιά του και όχι τα παιδιά στο Σύλλογο»

ΠτΘ: Το αντικείμενο της δραστηριοποίησής σας είναι αποκλειστικά και μόνο ο στίβος;
Φ.Θ.:
Ο στίβος είναι η βάση όλων των αθλημάτων. Δεν μπορείς να κάνεις κανένα άθλημα αν η προετοιμασία σου, το «ζέσταμα», δεν είναι στιβικό. Από κει και πέρα εμείς εξειδικευόμαστε στο στίβο. Τα περισσότερα παιδιά που ευελπιστούμε τώρα με την περίοδο των μεταγραφών να αυξηθούν στην ομάδα μας, είναι στην κατηγορία των πρωταθλητών και στην Εθνική Ελλάδας με τον κ. Χρήστο Τσιπουρίδη. Πέρα από το κομμάτι του πρωταθλητισμού υπάρχουν οι Ακαδημίες μας. Τα παιδιά από 4 χρόνων μπορούν να ξεκινήσουν τις αθλοπαιδιές, δηλαδή δραστηριότητες με παιδικό τρόπο με την κ. Σούλα Αποστολίδου. Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτή την ηλικία είναι να γίνει βίωμα στα παιδιά ότι κάθε μέρα γυμναζόμαστε μία με δύο ώρες.
 
Υπάρχουν και τα υπόλοιπα τμήματα κλιμακωτά, όπου στόχος μας είναι να φτάσουν τα παιδιά στο υψηλότερο επίπεδο, που μπορούν. Γίνεται ακόμη και προετοιμασία μαθητών για τα αγωνίσματα των πανελληνίων με εξειδικευμένο πρόγραμμα.
Θα ξεκινήσει σε λίγο πρόγραμμα ενηλίκων όπου οι γονείς ή και όποιος άλλος θέλει θα γυμνάζονται όπως πρέπει, παράλληλα με τη γυμναστική των παιδιών. Δραστηριοποιούμαστε στο Πανθρακικό Στάδιο, αλλά οι μικρότερες ηλικίες γυμνάζονται στο γυμναστήριο του 11ου Δημοτικού Σχολείου τις ημέρες που το επιβάλλει ο καιρός. Το ΤΕΦΑΑ μας έχει επίσης παραχωρήσει και την αίθουσα της Μεταλλουργικής για τα μεγαλύτερα παιδιά για εξειδικευμένη προπόνηση και βάρη. Έχουμε προγραμματίσει επίσης και εσωτερικά πρωταθλήματα, γιατί ο στίβος δεν παύει να είναι ένα άθλημα στο οποίο πρέπει να δείξουμε τις ικανότητές μας και τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν σε αγώνες, αλλά και οι γονείς θέλουν να βλέπουν την πορεία των παιδιών τους. Σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ λοιπόν έχουμε προγραμματίσει αγώνες στη Μεταλλουργική στους οποίους τα παιδιά θα κάνουν προπονητικές εμφανίσεις με άλλους συλλόγους των γύρω νομών, ώστε τα παιδιά να βλέπουν τις ικανότητές τους, τα λάθη τους, να γίνονται καλύτερα, να επιλέγουν το σωστό αγώνισμα και γενικότερα να βλέπουν πώς είναι να είσαι μέσα στο στίβο, γιατί στίβος σημαίνει αγώνας. Ακόμη, έχουμε προγραμματίσει σειρά ημερίδων γιατί η διατροφή των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αθλητισμού. Προσπαθούμε να είμαστε και μέσα και έξω από το γήπεδο. Είμαστε μια μικρή οικογένεια, μια μικρή κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε συνεργάσιμοι με τους γονείς, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν μπορεί να προχωρήσουν τα παιδιά και ο Σύλλογος. Ο Σύλλογος ανήκει στα παιδιά του και όχι τα παιδιά στο Σύλλογο.

«Μεγάλο παράπονο των παιδιών που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό ότι ποτέ κανείς δεν τους έδωσε το χέρι απλά να τους συγχαρεί»

ΠτΘ: Αντιλαμβανόμαστε από τα λεγόμενά σας και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από την πλευρά των νέων αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για τον στίβο. Μιλήσατε για τους πρωταθλητές που έχουμε στην περιοχή μας, νέα παιδιά, οι επιτυχίες των οποίων όμως δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που τους αξίζει. Γιατί πιστεύετε ότι ισχύει αυτό;
Φ.Θ.:
Είναι ένα μεγάλο παράπονο των παιδιών που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, ότι δηλαδή ποτέ κανείς δεν τους έδωσε το χέρι απλά να τους συγχαρεί. Είναι ένα μεγάλο παράπονο που υπάρχει χρόνια τώρα. Δεν ξέρω ποιος φταίει γι’ αυτό. Επειδή κι εγώ είμαι μητέρα ενός τέτοιου παιδιού κι επειδή εμείς έχουμε μεγαλώσει μαζί με αυτά τα παιδιά κι έχουμε κλάψει μέσα στα γήπεδα, τους αξίζει κάτι καλύτερο. Η αθλητική παιδεία δίνει πολλά πράγματα σε ένα μικρό παιδί και όχι μόνο ένα χρυσό μετάλλιο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν ΠΑΣ Πρωταθλητών είναι το καλύτερο για τους αθλητές μας και όχι για εμάς προσωπικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.