Η προσφορα των βλαστοκυτταρων στις λευχαιμιες

Η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης διοργάνωσαν εκδήλωση που αφορούσε την σημασία της προσφοράς των βλαστοκυττάρων με ομιλητή τον γιατρό αιματολόγο Παναγιώτη Καλογιαννίδη. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση εφόσον το θέμα των βλαστοκυττάρων απασχολεί ευρέως τελευταία και πολλά λέγονται και ακούγονται περί των ιδιωτικών τραπεζών.

                        

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Μηνόπουλος τόνισε ότι λόγω της άγνοιας πολλές φορές πετάμε τα βλαστοκύτταρα. «Δεν πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο. Με την συγκεκριμένη εκδήλωση προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της Κομοτηνής» ενώ συνεχάρη το Σωματείο Εθελοντών για την πρωτοβουλία.

Παναγιώτης Καλογιαννίδης: «Προτιμότερη η δωρεά βλαστοκυττάρων παρά η φύλαξη»

Ο κ. Καλογιαννίδης αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης που αφορούσε την προσφορά των βλαστοκυττάρων «έτσι ώστε να αξιοποιείται από όλους όσους το έχουν ανάγκη γιατί τότε έχει πραγματική αξία και όχι όταν, όπως λένε οι ιδιωτικές τράπεζες, ότι μπορεί κάποιος να τα φυλάξει και αν αργότερα πάθει κάτι να τα χρησιμοποιήσει.

 

Κατηγορηματικά δηλώνω ότι ελάχιστες είναι οι λευχαιμίες που μπορούν να γίνουν καλά με κύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Αν κάποιος φυλάξει κύτταρα όταν θα γεννηθεί σημαίνει ότι είναι δικά του κύτταρα. Για να αντιμετωπίσουμε τις λευχαιμίες χρειαζόμαστε υγιή κύτταρα από υγιείς ανθρώπους και για αυτό δεν έχει νόημα να κρατιούνται αυτά μήπως αρρωστήσει. Για εξήντα χρόνια που φυλάσσονται αυτά τα κύτταρα κάποιοι συνάνθρωποί μας μπορούν να αρρωστήσουν και να τα χρειάζονται άλλοι και είναι σημαντικό να σκεφθούμε ότι αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν καλά».

 

Ο κ. Καλογιαννίδης είπε πως οι δότες στην Ελλάδα είναι λίγοι περίπου είκοσι χιλιάδες ενώ οι ανάγκες είναι περίπου εκατό χιλιάδες για να εξασφαλισθούν οι συνάνθρωποί μας από μια τέτοια θεραπεία.

 

«Στις μέρες μας έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για το ποια είναι η χρησιμότητα αυτών των κυττάρων και αν πρέπει να τα κρατήσει κάποιος για δική του χρήση ή για να τα δωρίσει. Η άποψη των αιματολόγων και τον ασχολούμενων με την μεταμόσχευση είναι η δεύτερη. Έχουν αξία μόνο όταν χορηγούνται για δημόσια χρήση μόνο όταν μπορεί ο καθένας που έχει πρόβλημα να τα αξιοποιήσει.

Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος: «Αν η δεξαμενή των κρατικών τραπεζών ήταν μεγάλη θα καλύπταμε το 95% των λευχαιμιών»

Ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Αιμοδοτών αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης. «Ως αιμοδότες Ροδόπης μαζί με την Υπερνομαρχία Ροδόπης Έβρου διοργανώσαμε μια ομιλία για τα βλαστοκύτταρα, δηλαδή αίμα το οποίο δίνουμε για φύλαξη όταν γεννηθεί το παιδί. Το αίμα αυτό μέχρι τώρα δινόταν σε ιδιωτικές τράπεζες για φύλαξη τώρα έχουμε και δημόσιες τράπεζες στην Ελλάδα όπου τα ζευγάρια μπορούν να δωρίσουν το αίμα τους χωρίς να πληρώσουν δημιουργώντας μια μεγάλη δεξαμενή τέτοιων ποσοτήτων αίματος.

 

Τότε σε περίπτωση που έχουμε κάποιο περιστατικό λευχαιμίας, ειδικά στα παιδάκια, μπορούμε να το καλύψουμε πριν ασθενήσει το παιδί αυτό. Αν η δεξαμενή αυτή των κρατικών τραπεζών είναι αρκετά μεγάλη θα μπορούμε κατά 95% να σώσουμε τα παιδάκια από την λευχαιμία».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.