Η προληψη βοηθα στην αντιμετωπιση της ανοιας και της νοσου του Alzheimer

Τεστ άνοιας για δεκάδες συμπολίτες μας από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

Δεκάδες συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα τεστ μνήμης, από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», που βρέθηκε στην πόλη μας υλοποιώντας Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Alzheimer.
 
Η ομάδα επισκέπτεται ακριτικές περιοχές και μεγάλες πόλεις της πατρίδας μας με στόχο την ανακούφιση του πόνου των συνανθρώπων μας, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, για αυτό και για δύο μέρες βρισκόταν στην Κομοτηνή, πραγματοποιώντας ομιλία το βράδυ της Τρίτης και το τεστ μνήμης την Τετάρτη.
 

Έτσι το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του ιδρύματος Παπανικολάου έλαβε χώρα η ενημερωτική ομιλία, την έναρξη της οποίας πραγματοποίησε η Διευθύντρια της Μονάδας κ. Αικατερίνη Ευθυμιοπούλου παρουσιάζοντας τα του Καρελλείου – Προτύπου Μονάδας Alzheimer και τις δράσεις του, ενώ η Ψυχολόγος κα Ηλιάνα Χρυσικάκου, ανέπτυξε το θέμα: «Λειτουργία της μνήμης και άνοια», και την εκδήλωση έκλεισε η Ψυχολόγος κ. Ελένη Λέμη, που παρουσίασε το θέμα: «Τα οφέλη της νοητικής ενδυνάμωσης στους ανοϊκούς ασθενείς».
 
Η κ. Ευθυμιοπούλου σημείωσε πως αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος που στο πλαίσιο της εκστρατείας οργώνουν την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση κυρίως στις ακριτικές περιοχές όπως η δική μας. 

Άνοια, η νόσος του μέλλοντος 

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2012 και είναι εξειδικευμένο κέντρο που ασχολείται αποκλειστικά με την άνοια, και ανάμεσα στις δράσεις της είναι να εξετάζουν δωρεάν τους ανθρώπους και να ενημερώνουν για τη νόσο, τη «νόσο του μέλλοντος» όπως τη χαρακτήρισε, μιας και κάθε 4 δευτερόλεπτα παγκοσμίως υπάρχει ένα καινούριο κρούσμα.
 
Μέχρι τις 11 το πρωί είχαν εξεταστεί 60 άτομα, με τον αριθμό να υπολογίζεται γύρω στο διπλάσιο μέχρι το τέλος, κάτι ενθαρρυντικό μιας και σύμφωνα με την κ. Ευθυμιοπούλου πολλές φορές δεν αξιολογούν και δεν γνωρίζουν την νόσο.
 
Για αυτό τους έδωσαν συμβουλές όσο αφορά την πρόληψη, τους εξήγησαν ποια είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημεία για τα οποία θα πρέπει να έχουν το νου τους και πού θα πρέπει να αποταθούν. 
 

Σημαντικό επίσης είναι να είναι ευαισθητοποιημένο και το περιβάλλον, ώστε αν παρατηρήσει κάτι να πάνε κατευθείαν στον γιατρό.
 
Γενικά πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, μιας και σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, είναι σε πολύ λίγες περιπτώσεις κληρονομική, και είναι νόσος που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε.
 
Το πρωί της Τετάρτης, το χώρο επισκέφτηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, όπου είχε την ευκαιρίαν να συναντήσει τον Γενικό Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα και τους συνεργάτες του, ευχήθηκε δε να συνεχιστεί η δράση με παρόμοιες πρωτοβουλίες προς όφελος των κατοίκων της Μητρόπολης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.