Η προληψη η καλυτερη θεραπεια για τον Διαβητη

Ομιλία των Νίκου Σωτηρακόπουλου και Μαρίας Γκουτσίδου στην Αίγειρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τους κινδύνους τους διαβήτη, αλλά και πώς να τους περιορίσουν, γνώρισαν το πρωί της Τετάρτης, 14 Νοεμβρίου, κάτοικοι της Αιγείρου, στην ομιλία που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Δομής Αιγείρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη στο χώρο του πρώην ΚΕΦΟ Αιγείρου.
 
Ομιλητές ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και νεφρολόγος κ. Νικόλαος Σωτηρακόπουλος και η διατροφολόγος διαιτολόγος κ. Μαρία Γκουτσίδου, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σακχαρομέτρηση στους παρευρισκόμενους από την νοσηλεύτρια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Δομής Αιγείρου. 

Αυξάνεται ο αριθμός των πασχόντων από Σακχαρώδη διαβήτη 

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη στην χώρα μας, όπως και παγκόσμια, είναι σημαντικός και αυξάνεται, τόνισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, με τις στατιστικές να δείχνουν ότι ο αριθμός τους υπερδιπλασιάζεται.
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και να έχουμε πολλούς ανθρώπους με προβλήματα, αλλά και σημαντική δαπάνη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, για αυτό και όπως τόνισε ο ίδιος πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για τον Διαβήτη και την πρόληψή του, τόσο ως αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, όσο και ως γιατρός, αλλά αναφέρθηκε και στα συμπτώματα και την αντιμετώπισή του.
 
«Βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ενημέρωση, που πρέπει να γίνεται συνέχεια από όλους» σημείωσε, επικεντρώνοντας, και λόγω ιδιότητας, στα νεφρολογικά, αλλά και γιατί σχεδόν οι μισοί των αιμοκαθαρόμενων προέρχονται από τους διαβητικούς, οπότε αφορά πολύ κόσμο.
 
Ένα από τα προβλήματα που εντείνουν το φαινόμενο είναι ο λεγόμενος δυτικός τρόπος ζωής, μιας και ζούμε μέσα στην πόλη, κάνουμε καθιστική ζωή, αλλά και έχουμε διαθέσιμο ό,τι θέλουμε.
 
Για αυτό και πρότεινε ως λύση την άσκηση, που μπορεί να κάνει ο καθένας όπως του αρέσει, είτε κολύμπι, είτε χορό, είτε περπάτημα.
 
«Να σηκωθούν από τον καναπέ και να ξέρουν τι θα φάνε και τι θα αποφύγουν, όπως αυτό που λέμε τα τρία άσπρα, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι» κατέληξε. 

Όλα, αλλά με μέτρο 

Από την πλευρά της η κ. Γκουτσίδου, ενημέρωσε για την διατροφή, που αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στον διαβήτη τύπου 2. Έτσι έδωσε συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για τα βασικά που θα πρέπει να ακολουθούν οι πάσχοντες, όπως ποιες τροφές επιτρέπονται, ποιες είναι αυτές η κατανάλωση των οποίων πρέπει να μειωθεί ή ακόμα και να αποφεύγεται, και πως πρέπει να έχουν μικρά και τακτικά γεύματα.
 
«Δεν είναι καθόλου δύσκολο να ακολουθηθούν κάποιες γενικές γραμμές, και για άτομα που ήδη έχουν διαβήτη, αλλά και για άτομα που δεν έχουν, ώστε να μην καταλήξουν να έχουν», σημείωσε, απλά ο υπάρχει σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής, και οι εικόνες που μας βομβαρδίζουν από παντού, και δεν έχουμε μάθει να συγκρατούμε τον εαυτό μας εξήγησε η ίδια..
 
«Το μόνο που χρειάζεται είναι ισορροπία, μπορούμε να καταναλώσουμε τα πάντα, γλυκά, τηγανητά, αλλά με μέτρο» ανέφερε η κ. Γκουτσίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.