Η πεστροφα κατακτα τη Ροδοπη

Σε τέσσερις λαϊκές αγορές οι ποταμίσιες πέστροφες της Ροδόπης «κατεβαίνουν» ζωντανές και κερδίζουν συνεχώς κοινό

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε γράψει για την μονάδα Πέστροφας στον Κάρδαμο, ψηλά στα βουνά της Ροδόπης, όπου ο χώρος και τα νερά δημιουργούν ένα μοναδικό μέρος για την ιχθυοκαλλιέργεια, και την φιλοδοξία όσων δουλεύουν σε αυτή, να φέρουν στο πιάτο των κατοίκων της Ροδόπης ένα μοναδικό ψάρι.

Η ποιότητα του ψαριού οφείλεται στο γεγονός ότι οι πηγές Καρδάμου βρίσκονται μόλις 150 μέτρα από τη μονάδα, για αυτό και τα νερά που περνούν από τη μονάδα είναι πάντα καθαρά, δεν παγώνουν το χειμώνα, και το καλοκαίρι δεν έχουν μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας.

Αυτό που καθυστερούσε τις όποιες προσπάθειες για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της περιοχής μας καλύτερα την πέστροφα, ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, η οποία πήρε περίπου 4 χρόνια και, όπως συνηθίζεται, πολύ τρέξιμο.

Όμως πλέον η μονάδα λειτουργεί κανονικά, και τους τελευταίους 12 μήνες έχει αρχίσει να διαθέτει τις πέστροφες στις Λαϊκές Αγορές σε Κομοτηνή, Σάπες, Αρριανά και Φιλύρα.

Ζωντανά τα ψάρια στους πελάτες

Και ενώ όλοι οι πωλητές αλιευμάτων υπερτονίζουν πως τα προϊόντα τους είναι ολόφρεσκα, στο θέμα της πέστροφας το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, με τις πέστροφές να μεταφέρονται στο ειδικά διαμορφωμένο φορτηγάκι με το ενσωματωμένο ενυδρείο, ζωντανές προς το παζάρι, όπου ο κ. Χουσεΐν Γιολούτς τις βγάζει από αυτό, τις καθαρίζει και τις δίνει στους πελάτες.

Η εγκατάσταση έχει γίνει ώστε και τα ψάρια που πωλούνται να είναι φρέσκα, αλλά και να μπορούν αυτά που δεν φεύγουν να επιστρέψουν στις δεξαμενές. Το ενυδρείο αυτό έχει ειδική εγκατάσταση, που φροντίζει για την οξυγόνωση του νερού για να μείνουν ζωντανές οι πέστροφες.

Στην αρχή το κοινό ήταν διστακτικό, γιατί δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο ψάρι, σιγά σιγά όμως αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές, με το ενδιαφέρον να μεγαλώνει σταθερά.

«Δεν γνωρίζουν το ψάρι εδώ, για αυτό και είναι λίγο διστακτικοί, όμως όποιος παίρνει μια φορά ξανάρχεται» σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι πέστροφες που διαθέτουν ξεκινούν από τα 300 γραμμάρια και φτάνουν ή ξεπερνούν το κιλό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.