Η Περιφερεια ΑΜ-Θ βραβευσε τις γυναικες της (+Gallery)

Στο πρόσωπο 18 επιφανών γυναικών από όλο το μήκος και το πλάτος της που διακρίνονται σε διάφορους τομείς

18 γυναίκες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, του αθλητισμού, της πολιτικής και του πολιτισμού βραβεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για την έως τώρα πορεία και το έργο τους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
 
Η Ροδόπη είχε την τιμητική της, όπως και το σύνολο της Περιφέρειας, καθώς στα πρόσωπα των 18 αυτών γυναικών, συμπολιτισσών μας, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ βράβευσε την γυναίκα πολιτικό, την γυναίκα επιστήμονα, την γυναίκα αθλήτρια, την γυναίκα καλλιτέχνη, την γυναίκα των εκατοντάδων ιδιοτήτων που παρά το βάρος των ευθυνών συνεχίζει να διαπρέπει.

 
Πέντε γυναίκες από την Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης και τρεις από κάθε μία από τις υπόλοιπες  Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας και Δράμας παρέλαβαν τα βραβεία τους δια χειρών του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Αντωνιάδη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.Νικόλαου Ευφραιμίδη, του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και της νεοεκλεγείσας Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου.


 

Χρήστος Μέτιος «Στο πρόσωπο των τιμώμενων γυναικών τιμούμε επίσης και τις αφανείς γυναίκες που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα» 

Το κοινό καλωσόρισε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, η οποία και συντόνισε το σύνολο της εκδήλωσης, ενώ τον λόγο έλαβε πρώτος ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Ο κ. Μέτιος ως ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης καλωσόρισε το σύνολο των παρευρισκομένων αλλά και των βραβευθέντων γυναικών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που όπως τόνισε «μέσα από το έργο και τη δράση τους έχουν προσφέρει στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας» και αναφερόμενος στο φετινό θέμα της συγκεκριμένης ημέρας, αναφέρθηκε στις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υφίστανται σε πολλές περιοχές του κόσμου.
 
«Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε πως η  οικονομική κρίση έχει συμβάλει στη διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στον εργασιακό τομέα. Τόσο η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων όσο και ο ΟΑΕΔ επισημαίνουν στις εκθέσεις τους ότι η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει τις γυναίκες σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τους άνδρες» συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης και εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξάλειψη όλων των ανισοτήτων.
 
Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εκδήλωση στάθηκε στον διττό χαρακτήρα της, τονίζοντας πως «έχει το χαρακτήρα αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς των εξαίρετων γυναικών που τιμούμε, αλλά αποτελεί και μία ευκαιρία για εμάς να τους πούμε ευχαριστώ, καθώς οι γυναίκες αυτές έχουν ορίσει πρότυπα τα οποία υπερβαίνουν τη διάκριση ανδρών και γυναικών και απευθύνονται με την ίδια δυναμική σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας».
 
«Οι γυναίκες αυτές» συνέχισε ο ίδιος «μέσα από προσωπική προσπάθεια και επιμονή, κατάφεραν να υπερπηδήσουν εμπόδια και δυσκολίες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους και να προσφέρουν, εμπνέοντας ταυτόχρονα και τους γύρω τους να πράξουν το ίδιο. Και με το παράδειγμά τους, μας έδειξαν πως η πραγματική ισότητα, τα ίσα δικαιώματα και οι ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα και σε διαφορετικά επίπεδα: στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, στη γειτονιά, στον στενό και ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, στην πόλη, στην περιοχή, στην περιφέρεια» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως στο πρόσωπο των τιμώμενων γυναικών «τιμούμε επίσης και τις αφανείς γυναίκες που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα». 

«Το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν… άνθρωποι» δια στόματος Ζωής Γαβριηλίδου

 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η οποία αποτέλεσε και την πρώτη βραβευθείσα της βραδιάς, προς έκπληξη της ιδίας, ήταν η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία στην ομιλία της με τίτλο «Το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν… άνθρωποι» έκανε μια αναδρομή στις σημαντικότερες για το γυναικείο κίνημα στιγμές και γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, ξεκινώντας από την ημέρα σταθμό της 8ης Μαρτίου του 1857, περνώντας στις πρώτες γυναίκες στην εκπαίδευση, σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο, τους αγώνες για το δικαίωμα ψήφου, αλλά και συνολικά στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου. Με πολλές δόσεις χιούμορ ακόμα και για τις λεκτικές «παρανοήσεις» που φανερώνουν ωστόσο την ύπαρξη σεξιστικών στερεοτύπων ακόμα και σήμερα, μίλησε για την ανάγκη συνειδητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας του βασικού αιτήματος των γυναικών που δεν αφορά στην αναγνώριση της ισότητας, αλλά στην κατάκτηση αυτής μέσα από την αναγνώριση της «διαφορετικότητας των γυναικών» καθώς και την ανάγκη αλλαγής των ίδιων των γυναικών και της κατανόησης των ευθυνών ημών των ιδίων για την υφιστάμενη κατάσταση. 

Οι βραβευθείσες της βραδιάς 

Η κ. Γαβριηλίδου καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρευρισκομένων, ενώ προς έκπληξή της ήταν η πρώτη βραβευθείσα της βραδιάς, που παρέλαβε το βραβείο της δια χειρός του κ. Χρήστου Μέτιου.
 
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα βραβεία από την Ροδόπη βραβεύτηκαν, η κ. Μάρθα Σταμπουλίδου, ως μεγάλη ευεργέτης της περιοχής, η οποία ωστόσο λόγω αδυναμίας της να παρευρεθεί εκπροσωπήθηκε από την κ. Κοσμίδου, η κ. Σουκράν Ραΐφ, πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η κ. Μελίνα Τάσσου από τον επιχειρηματικό χώρο και συγκεκριμένα από το Οινοποιείο «Κίκονες», η κ. Νατάσα Λιβεριάδου, Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ και πρόεδρος του Συλλόγου «Αγίων Θεοδώρων» καθώς και η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα «Ροδόπη ‘87» η οποία μάλιστα φέτος κλείνει τα 30 χρόνια ζωής και εκπροσώπησης της περιοχής μας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.


 
Από την Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου βραβεύτηκαν η κ. Ουρανία Μαυρίδου, πρώην αντιδήμαρχος Ορεστιάδας, η λαογράφος και ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ. Αγγέλα Γιαννακίδου καθώς και η ζωγράφος κ. Σύνη Αναστασιάδη.
 

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας βραβεύτηκαν η εικαστικός κ. Φιφή Χατζηστόικου, η παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και μισή «Ροδοπίτισσα» μιας και αποτελεί μέλος της ομάδας του Αθλητικού Συλλόγου «Ηρόδικος» κ. Σεμιχά Ριζάογλου καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης κ. Πέπη Στάντσιου.
 
H κ.Αγγελική Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, φιλόλογος και συγγραφέας και σπουδαία ερευνήτρια και μελετήτρια της τοπικής ιστορίας της Καβάλας, «άνοιξε» τον κύκλο των βραβεύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας, για να ακολουθήσουν δύο λαμπρά παραδείγματα του γυναικείου αθλητισμού της περιοχής μας οι κ.κ. Ανθή Καραγιάννη και Αλεξάνδρα Δήμογλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος και παραολυμπιονίκης του στίβου αντίστοιχα. Το βραβείο της κ. Δήμογλου παρέλαβε η κ. Καραγιάννη.

 
Τέλος από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας βραβεύτηκαν η κ. Αλίκη Τσιαμούρα, Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας – Στέγη Γυναικών η οποία και δώρισε στον Περιφερειάρχη μία εικόνα της Στέγης, η Χρυσή Ολυμπιονίκης κ. Άννα Κορακάκη η οποία λόγω αθλητικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κώστα Μιχελή καθώς και η κ. Αγλαϊα Κατσιγιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών ν.Δράμας.

 
Όλες  οι βραβευθείσες, εμφανώς συγκινημένες, απέδωσαν τα συγχαρητήριά τους για την πρωτοβουλία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, υποσχόμενες την συνέχεια της προσφοράς τους στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.
 

Αγγελική Κιουρτσή –Μιχαλοπούλου
«Έκανα το καθήκον μου, απλά με όλη τη δύναμη της ψυχής μου»

«Στο πρόσωπό μας τιμάτε σήμερα την προσφορά της γυναίκας» τόνισε κατά την παραλαβή του βραβείου της η κ. Αγγελική Κιουρτσή- Μιχαλοπούλου, τονίζοντας πως « είναι πολύ μεγάλη η τιμή καις σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Έκανα το καθήκον μου τίποτα περισσότερο, απλά με όλη την δύναμη της ψυχής μου».
 

Ανθή Καραγιάννη
«Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε σίγουρα να καταφέρουμε περισσότερα»

 

«Είτε γυναίκες, είτε άντρες, είτε άτομα με αναπηρία, είτε αρτιμελείς, όλοι μαζί ενωμένοι με την βοήθεια του Θεού μπορούμε σίγουρα να καταφέρουμε περισσότερα» τόνισε με την σειρά της η κ.Ανθή Καραγιάννη καλώντας μας να προσπαθήσουμε όλοι γι’ αυτό.
 

Αγγέλα Γιαννακίδου
«Ευχαριστώ τους Θρακιώτες που έθρεψαν την ψυχή, το μυαλό, την δύναμή μου για να κάνω όλο αυτό το εγχείρημα πραγματικότητα»

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το σύνολο των Θρακιωτών έστειλε από το βήμα η κ. Αγγέλα Γιαννακίδου γιατί  όπως τόνισε «έθρεψαν την ψυχή, το μυαλό και τη δύναμή μου για να κάνω όλο αυτό το εγχείρημα και να αντέχουμε ακόμα όχι απλά να είμαστε ανοιχτοί αλλά και να παράγουμε και να προωθούμε τον πολιτισμό της Θράκης, τον οποίο αγαπώ υπερβολικά, όχι γιατί έτυχε να ζω εδώ αλλά γιατί ζω από αυτόν. Και όχι γιατί θα τύχει να πεθάνω εδώ  αλλά γιατί θα πεθάνω γι’ αυτόν».
 

Νατάσα Λιβεριάδου
«Όσο με κρατάει ο Θεός όρθια θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου αυτό που μπορώ»

Από τα θερμότερα χειροκροτήματα έλαβε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου η οποία παραλαμβάνοντας το βραβείο της από τα χέρια του κ. Μέτιου ευχαρίστησε θερμά το σύνολο των στελεχών της ΠΑΜ-Θ, ευχόμενη καλή δύναμη σε όλους και επισημαίνοντας πως «όσο με κρατάει ο Θεός όρθια θα συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μου αυτό που μπορώ».
 

Σουκράν Ραΐφ
«Πάντα πίστευα ότι ο τόπος αυτός αξίζει να προσφέρεις»

 

«Πάντα πίστευα ότι αυτός ο τόπος αξίζει να προσφέρεις. Όλη μου η αγωνία ήταν, είναι και θα είναι το να ζούμε καλά με τις διαφορές και τις αλήθειες μας» τόνισε με τη σειρά της  η κ. Σουκράν Ραΐφ, υπογραμμίζοντας πως «τον κοινό κώδικα που έχουμε βρει για την αρμονική συνύπαρξή μας θα πρέπει να τον κρατάμε τόσο ψηλά, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον αγγίξει».
 

Μελίνα Τάσσου 
«Η γυναίκα επιχειρηματίας όταν την ρίχνεις από έναν γκρεμό καταφέρνει να φτιάξει αλεξίπτωτο και να σωθεί, απλά το κάνει φορώντας τακούνια»

«Επιχειρηματίας είναι αυτός που όταν τον πετάς από έναν γκρεμό καταφέρνει να φτιάξει μόνος του ένα αλεξίπτωτο και σώζεται. Οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι το ίδιο, απλά το κάνουν όλο αυτό φορώντας τακούνια» είπε με τη σειρά της η κ. Μελίνα Τάσσου των «Κικόνων» ευχαριστώντας το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειας για την στήριξή τους. Επίσης αφιέρωσε το βραβείο της αυτό στις 20 μουσουλμάνες γυναίκες συνεργάτιδές της από την περιοχή του Καλαμοκάστρου με τις οποίες όπως επεσήμανε συνεργάζονται άψογα από το 2004.
 
Την εκδήλωση πλαισίωσε με την ευγενική συμμετοχή τους τρίο καθηγητών μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.