Η παραλια Μολυβωτης αποκτα φανατικο κοινο

Η ασυνειδησία με τα σκουπίδια να μην αλλοιώσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της

Η παραλία της Μολυβωτής αποτελούσε ανέκαθεν ένα ιδανικό καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης για όσους προτιμούσαν πιο ήπιους ρυθμούς στις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Η μαγευτική τοποθεσία της, στο τέρμα της ομώνυμης χερσονήσου, εκεί όπου σκάει το πρώτο κύμα του Θρακικού Πελάγους, εγγυάται ξεχωριστές στιγμές ξεγνοιασιάς, μακριά από την «βαβούρα» των πολυσύχναστων παραλιών.

Η περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση μειονέκτημα και πλεονέκτημα μαζί

Μπορεί η πρόσβαση στην παραλία να ήταν και να παραμένει δύσκολη, λόγω του κακοτράχαλου, μη ασφαλτοστρωμένου, δρόμου στα τελευταία 3-4 χιλιόμετρα της διαδρομής,  όμως οι λάτρεις των εναλλακτικών αποδράσεων φαίνεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Έτσι κατά το φετινό καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση και κυρίως τις απογευματινές ώρες, η παραλία της Μολυβωτής υποδέχεται δεκάδες λουόμενους στην αμμουδιά της, κατά κύριο λόγο οικογένειες και παρέες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Μολονότι οι υποδομές, που έχει να προσφέρει στους λουόμενους, περιορίζονται στη μία ντουζιέρα, σε κάποιες ξύλινες αντηλιακές ομπρέλες- περί τις 15 στον αριθμό- και σε μία καντίνα, για ένα δροσερό ρόφημα, για έναν καφέ ή για ένα πρόχειρο φαγητό, η γραφική παραλία φαίνεται πως αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους, κυρίως ντόπιους αλλά και επισκέπτες από τη Βουλγαρία, που πρόλαβαν να την ανακαλύψουν. Ίσως ακριβώς, γιατί η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τόσο περιορισμένη, που δεν έχει αλλοιώσει τη φυσική, αγνή και γαλήνια ομορφιά της.

Εντυπωσιακή η πανοραμική θέαση, μελαγχολία μετά από επισκόπηση στην αμμουδιά

Αναπόφευκτα, ωστόσο, ανάμεσα στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην προστασία αυτού του πρωτόγονου χαρακτήρα της παραλίας δημιουργείται μια λεπτή ισορροπία, η οποία, για να διατηρηθεί, απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα από όλους.

Πρωτίστως από τους χρήστες της φιλόξενης αμμουδιάς της παραλίας και δευτερεύοντος από τους αρμόδιους φορείς, με κυρίαρχο τον δήμο, που έχει την ευθύνη για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό. Δυστυχώς, μολονότι η πανοραμική θέαση της παραλίας Μολυβωτής δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη, μία πιο κοντινή επισκόπηση κατά μήκος της αμμουδιάς του προκαλεί συναισθήματα μελαγχολίας και ανησυχίας.

Λουόμενοι εγκαταλείπουν κάθε λογής απορρίμματα, λες και δε θα επιστρέψουν ποτέ

Είναι φανερό ότι αρκετοί λουόμενοι, παρότι επιλέγουν ως προορισμό τους τη Μολυβωτή, αναζητώντας το κάτι διαφορετικό στην αναψυχή τους, αποχωρούν από αυτήν έχοντας εγκαταλείψει στην αμμουδιά κάθε λογής απορρίμματα, λες και δεν θα επιστρέψουν ποτέ, λες και δεν τους ενδιαφέρει να διατηρηθεί αυτό το ξεχωριστό που προσφέρει η παραλία.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν λίγες μέρες έγινε δράση εθελοντικού καθαρισμού της παραλίας από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας –Ισμαρίδας, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Σιδηροχωρίου, ενώ και ο ιδιοκτήτης της καντίνας φροντίζει καθημερινά να αφαιρεί τα σκουπίδια από τον περιβάλλοντα χώρο.

Δύο κάδοι από τον δήμο και συλλογή των απορριμμάτων μια φορά την εβδομάδα

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι στην παραλία υπάρχουν μόνο δύο κάδοι για την απόθεση των σκουπιδιών από τους λουόμενους, ενώ η συλλογή  τους από τα απορριμματοφόρα οχήματα του δήμου γίνεται σχεδόν ανά μία εβδομάδα.  Εδώ ίσως θα έπρεπε να υπάρξει εντονότερη μέριμνα από την υπηρεσία καθαριότητας, ώστε να διευκολύνονται- όσοι τουλάχιστον-λουόμενοι έχουν τη διάθεση να συμπεριφερθούν ευσυνείδητα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ομορφιάς και της καλαισθησίας στην ξεχωριστή αυτή παραλία της περιοχής μας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.