Η πανδημια ακομα συμπιεζει τους γαμους

Στα περυσινά, πανδημικά επίπεδα παραμένουν στη Ροδόπη το πρώτο εξάμηνο του 2021

Μειωμένοι ήταν πάλι, το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι γάμοι και τα διαζύγια στη Ροδόπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Αρχείου Ληξιαρχικών Πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, απόρροια της πανδημίας.

Να σημειωθεί πως οι αριθμοί του πρώτου εξαμήνου δεν εκφράζουν απαραίτητα τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν στο σύνολο του έτους, όμως η εμπειρία και τα στατιστικά του προηγούμενου έτους, δείχνουν πως εκτός και αν υπάρξει πλήρες άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων το δεύτερο εξάμηνο, οι αριθμοί θα μείνουν χαμηλοί όλο το χρόνο.

Τι λένε τα δεδομένα

Το 2019, την τελευταία χρονιά προ πανδημίας, καταγράφηκαν συνολικά 472 γάμοι, και 98 διαζύγια. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι αριθμοί αυτοί ήταν δραματικά μειωμένοι, 121 γάμοι και 17 διαζύγια, αριθμοί που κράτησαν χαμηλότερα το σύνολο και στις δύο κατηγορίες στο τέλος του χρόνου.

Το 2020 έκλεισε με 372 γάμους, ακριβώς 100 λιγότερους από το 2019, και 70 διαζύγια, σχεδόν 30 λιγότερα από την ίδια χρονιά.

Όσο για το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι γάμοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, μιας και καταγράφηκαν 125 σε όλη τη Ροδόπη. Κάτι που δείχνει πως και φέτος θα δούμε χαμηλές πτήσεις σε αυτή την κατηγορία.

Τα διαζύγια αντίθετα, φαίνεται να έχουν «επανακάμψει» με 38 να εκδίδονται στην ίδια περίοδο, κάτι που δείχνει πως η αύξηση διαζυγίων, που κάποιοι περίμεναν πέρυσι, ίσως εμφανιστεί φέτος, αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί.

Τα σύμφωνα συμβίωσης, που ήταν πάντα λίγα, φαίνεται να κινούνται στους ίδιους ρυθμούς με άλλες χρονιές, μιας και έχουν καταγραφεί 12, όταν και το πανδημικό 2020 όσο και το 2019 κινήθηκαν στα 24-25.

Συμπερασματικά, οι αριθμοί δείχνουν πως οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν αρνητική επίδραση κυρίως στους γάμους.

Ελαφριά μείωση στους θανάτους, στα ίδια επίπεδα οι γεννήσεις

Όσο για τους θανάτους και τις γεννήσεις, αυτοί φαίνεται να κινούνται σε σχετικά παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, με μια ελαφριά μείωση στους θανάτους.

 Έτσι ενώ το 2019 είχαμε 1.432 θανάτους όλο το χρόνο στη Ροδόπη, το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 788 θάνατοι, που μέχρι το τέλος του χρόνου έφτασαν τους 1.563. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγραφήκαν σε όλα τα ληξιαρχικά γραφεία ακριβώς 700 θάνατοι, κατά τι μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα, οι γεννήσεις στην Κομοτηνή παραμένουν σταθερές: το 2019 είχαμε 416 γεννήσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 καταγράφηκαν 195 γεννήσεις με 424 γεννήσεις μέχρι το τέλος του έτους, και το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε 191 γεννήσεις.

Να σημειώσουμε εδώ, για ακόμα μια φορά, ότι η μεγάλη αναντιστοιχία θανάτων και γεννήσεων παρατηρείται κάθε χρονιά και αποδίδεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι οι γεννήσεις σε νοσοκομεία εκτός νομού (συνήθως στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) καταγράφονται εκεί, και όχι στην Κομοτηνή. Άλλωστε ληξιαρχικά όλες οι γεννήσεις της Ροδόπης, που γίνονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καταγράφονται στο ληξιαρχείο της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.