Η Παναγια Πορταιτισσα ανοιξε τις θυρες της για οσους περνουν απο τη Νυμφαια

Θυρανοίξια από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο παρεκκλήσι που περιέχει αντίγραφο της φερώνυμης εικόνας

«Μπορεί να έχουμε εδώ την πύλη της πατρίδας μας, αλλά αυτό το παρεκκλήσι θα είναι και μια πύλη του ουρανού»

Μια πύλη προς τον ουρανό, άνοιξε λίγο πριν την πύλη της χώρας μας για τη Βουλγαρία, το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου, με τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας Πορταΐτισσας που τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων.

Το παρεκκλήσι βρίσκεται κοντά στη δίοδο της Νυμφαίας, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και δημιουργήθηκε με σκοπό να έχουν οι διερχόμενοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οποιασδήποτε εθνικότητας, ένα αποκούμπι σε περίπτωση που το χρειαστούν.

Άλλωστε και η πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο χώρο, έχει επιγραφή τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Βουλγαρικά,

Το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο και έχει εντός του αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, γιατί το σημείο είναι η πόρτα της πατρίδας μας, και θα ευλογεί τις εισόδους και τις εξόδους των ανθρώπων που θα περνούν από αυτή.

Στην τελετή παρευρέθηκαν πολλοί πιστοί και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μας, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλίκης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Δημήτρης Καμπουρίδης και ο διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης και άλλοι.

Αντίγραφο από την Ιερά Μονή Ιβήρων

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, «αυτό το παρεκκλήσι έρχεται ως έργο δικό μας, των ανθρώπων, να τοποθετηθεί και να ομορφύνει τα έργα των χειρών του Θεού, σε αυτή την καταπράσινη γωνιά της πατρίδας μας, με ένα έργο που αποτελεί ευλογία και δόξα Θεού».

Η εικόνα που τοποθετήθηκε στο Παρεκκλήσι, αποτελεί αντίγραφο της εικόνας που βρίσκεται στην Ιερά Μονή των Ιβήρων στο Άγιο Όρος, για αυτό και ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Πανοσολογιότατο καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Πατέρα Ναθαναήλ, την Γεροντία της Μονής και όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Μάλιστα ο ίδιος ο Ηγούμενος έφερε, την 1η Αυγούστου, την εικόνα στην Κομοτηνή, με σεμνότητα και ταπείνωση στο γραφείο της Μητρόπολης, αφού πρώτα αυτή έμεινε στο Άγιο Όρος και λειτουργήθηκε στο φερώνυμο Παρεκκλήσι της Μονής Ιβήρων,

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, φανερώθηκε στη Μονή Ιβήρων με ένα θαυματουρικό τρόπο, μέσω θαλάσσης.

Και ενώ οι πατέρες την ενθρόνισαν στο Καθολικό του Μοναστηρίου, αυτή έφευγε από μόνη της και πήγε στην πόρτα, και αυτό επαναλήφθηκε κάθε φορά που την τοποθετούσαν.

Για αυτό και οι Πατέρες έκαναν υπακοή, και έφτιαξαν ένα μικρό παρεκκλήσι που τοποθέτησαν και μένει εκεί από τότε μέχρι σήμερα.

Μάλιστα όταν πειρατές προσπάθησαν να αποσπάσουν την εικόνα από το Μοναστήρι, η Θεοτόκος αντιστάθηκε, και ένας εξ αυτών, θεωρώντας πως τη βλέπει ζωντανή, πήρε το σπαθί του και μαχαίρωσε την εικόνα, από την οποία έτρεξε αίμα, και στην εικόνα έχει παραμείνει ουλή.

Αποτέλεσμα

Όπως λοιπόν η εικόνα βρίσκεται στην είσοδο για να φυλάει τη Μονή Ιβήρων, έτσι και ο ίδιος, όταν περνούσε από τη δίοδο της Νυμφαίας μαζί με άλλους Ιερείς, σκέφτηκε πως χρειαζόταν ένα παρεκκλήσι.

Αυτόν τον προβληματισμό κατέθεσε στους ιθύνοντες της περιοχής, και ενώ η αρχική σκέψη ήταν να τοποθετηθεί ακριβώς στην είσοδο της χώρας, μετά από πολλές προσπάθειες, που φαινόταν πως ήταν άκαρπες, τελικά ευοδώθηκαν, και μπήκε στον πιο ωραίο τόπο, ώστε και να μην προκαλεί προβλήματα στη διέλευση, αλλά και να μπορούν όσοι το επιθυμούν να προσκυνήσουν την εικόνα.

Η πόρτα θα μένει ανοιχτή και ο καθένας θα μπορεί να προσκυνά την Παναγία ώστε να γίνει αυτό το παρεκκλήσι μια πύλη του Ουρανού. «Μπορεί να έχουμε εδώ την πύλη της πατρίδας μας, αλλά αυτό το παρεκκλήσι θα είναι και μια πύλη του ουρανού για να μπορεί ο άνθρωπος να ξεφεύγει από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να παίρνει χάρη από τη δύναμη  του Θεού και να συνεχίζει τη  ζωή του» κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Η Κομοτηνή περιμένει την εικόνα του Άξιον Εστί

Ανάμεσα στα σχέδια που είχαν γίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, ήταν η έλευση στην πόλη μας, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, της εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί στην Κομοτηνή, που όμως, μαζί με όλες τις άλλες εκδηλώσεις, αναβλήθηκε.

Παρόλα αυτά ο Μητροπολίτης, κατά τα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου, τόνισε πως μπορεί να μην ήρθε η εικόνα λόγω της πανδημίας, όμως η έλευσή της δεν ακυρώθηκε, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα έρθει στην Κομοτηνή, και θα αποτελέσει την ευλογία που περιμένουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.