Η οζωδης δερματιτιδα «θερισε» το 1/5 των βοοειδων του Εβρου

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εμβολισμού σε 7.500 ζώα

Εξακολουθεί να επεκτείνεται η οζώδης δερματίτιδα, αλλά προς το παρόν μόνο στα όρια της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Ο ζωονόσος των βοοειδών, σχεδόν ένα μήνα μετά από την εμφάνισή της Θράκη, έχει προσβάλλει συνολικά 53 εκτροφές στον Έβρο, κατά κύριο λόγο στο Δέλτα του ποταμού, ενώ διερευνώνται κι άλλα ύποπτα κρούσματα. Στο ενημερωτικό σημείωμα, που εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και αφορά στην εξέλιξη του νοσήματος μέχρι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι τα θανατωθέντα ζώα έχουν ανέλθει πλέον σε 3.508, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/5 σχεδόν του συνολικού πληθυσμού βοοειδών στον Έβρο, ο οποίος υπολογίζεται σε 19.000. 

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο δεύτερος κύκλος εμβολιασμού

Επίσης, γίνεται γνωστό από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορούσε σε περίπου 7.500 ζώα. Στόχος είναι να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός βοοειδών του Έβρου και από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και παραδίδονται στην Κτηνιατρική οι υπόλοιπες δόσεις του εμβολίου, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων μέχρι τώρα ζώων. Υπενθυμίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους και στοχεύει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και στην αναχαίτιση του νοσήματος. Για την διενέργεια του εμβολιασμού θα μετακινηθεί κτηνιατρικό προσωπικό και από τις λοιπές περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜ-Θ και πιθανά και από άλλες Περιφέρειες. 

Ανάγκη επαγρύπνησης όλων των εμπλεκόμενων

Επειδή η έγκαιρη διάγνωσή της οζώδους δερματίτιδας αποτελεί κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καλεί σε επαγρύπνηση όλους τους εμπλεκομένους-κτηνοτρόφους, ιδιώτες κτηνιάτρους, επαγγελματίες του χώρου- για την συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επίσης, εφίσταται η προσοχή τους στην υποχρέωση, που έχουν, να ειδοποιούν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

Κανένας κίνδυνος μετάδοσης της ζωονόσου στο καταναλωτικό κοινό

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η οζώδης δερματίτιδα προσβάλλει μόνο τα βοοειδή και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα. Η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.