Η οζωδης δερματιτιδα «χτυπησε» και στην Καβαλα

Εμβολιάστηκαν 3.327 ζώα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής γνωστοποιώντας πως από την Ξάνθη η ζωονόσος μεταπήδησε και στην ΠΕ Καβάλας, όπου μέχρι στιγμής εντοπίστηκε μία εστία ενώ τα κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης ανέρχονται πλέον σε 4.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, μέχρι την Πέμπτη  έχουν επιβεβαιωθεί 63 εστίες στην Π. Έβρου (έχουν θανατωθεί 4.170 ζώα), 4 εστίες στην Π.Ε Ξάνθης (θανατώθηκαν μέχρι τώρα 75 ζώα, ενώ επίκειται η θανάτωση  άλλων 74 ζώων) και μια εστία στην Π.Ε Καβάλας (έχουν θανατωθεί 85 ζώα). Η συντριπτική  πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζονται  στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και στην περιοχή γύρω από αυτό. Επίσης υπάρχουν και άλλες ύποπτες εκτροφές που διερευνώνται.
 
Μετά και το κρούσμα της Ξάνθης ξεκίνησε μαζικός εμβολιασμός σε όλα τα βοοειδή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πλην της Π.Ε Δράμας και μέχρι σήμερα εμβολιάσθηκαν 13.945 ζώα στον Έβρο (ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε με ελάχιστα εναπομείναντα ζώα), 12.256 ζώα στην Π.Ε Ξάνθης, 3.327 ζώα στην Π.Ε Ροδόπης και 1.000 περίπου ζώα στην Π.Ε Καβάλας. Γίνονται παράλληλα προσπάθειες να δημιουργηθεί  «τράπεζα» εμβολίων και στην Π.Ε Δράμας για να χρησιμοποιηθούν άμεσα, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Λόγω της αδυναμίας για συνολική κεντρική προμήθεια του εμβολίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξασφαλίστηκαν άλλες 56.000 δόσεις με πιστώσεις από τον προϋπολογισμό  της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και προσπάθειες των ιδίων  των κτηνοτρόφων, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τις επόμενες ημέρες. Με τις παραπάνω δόσεις εκτιμάται ότι θα καλυφτούν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες πλην της Δράμας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.