Η Οταβα ανοιξε τον δρομο για διεθνες αντιεμβολιαστικο «κομβοι ελευθεριας»

Ζητούν άμεσο τερματισμό των απαγορεύσεων σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού

Οι κινητοποιήσεις διάρκειας εβδομάδων των φορτηγατζήδων κατά του εμβολιασμού και των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19 στον Καναδά, στις οποίες έδωσαν τον τίτλο «κομβόι ελευθερίας», φαίνεται να «μεταδίδονται» και σε άλλες χώρες του κόσμου, με παρόμοια μορφή, χαρακτήρα και αιτήματα.

Διάφοροι αντιεμβολιστικοί, ακροδεξιοί –οργανωμένοι και μη– κύκλοι κινητοποιούνται σε διάφορες περιοχές (από τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία και τη Βρετανία), ζητώντας άμεσο τερματισμό των απαγορεύσεων σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού, και απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να σέβονται τις «ατομικές ελευθερίες», κάτι το οποίο δεν πράττουν με μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο αναγκαστικός εμβολιασμός και ο περιορισμός δραστηριοτήτων για τους ανεμβολίαστους.

Στις ΗΠΑ, η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια της πολιτείας της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, δήλωσε δημόσια στα κοινωνικά δίκτυα τη στήριξή της στο κίνημα των αντιεμβολιαστών που έχουν δημιουργήσει ομάδες σε πλατφόρμες –όπως το Facebook και το Telegram– προκειμένου να οργανώσουν διαδηλώσεις, στο πνεύμα της Οτάβα, στη Ουάσινγκτον.

Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές στη Βρετανία ακολούθησαν το παράδειγμα των φορτηγατζήδων του Καναδά και συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, όπου προπηλάκισαν τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρκ Στάρμερ, αποκαλώντας τον προδότη και φωνάζοντας αντιεμβολιαστικά και ακροδεξιά συνθήματα, σύμφωνα με αγγλικά μέσα.

Την επομένη, στη Νέα Ζηλανδία πομπή φορτηγών και κατασκηνωτικών βαν πραγματοποίησαν μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, περικυκλώνοντας το Κοινοβούλιο της χώρας. Και εκεί, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα μέτρα περιορισμού, τις απαγορεύσεις αλλά και τους εμβολιασμούς, σχετικά με την πανδημία. Η πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συνδιαλλαγεί με τους διαδηλωτές, καθώς σύμφωνα με την ίδια αποτελούν μία ισχνή μειοψηφία ενώ οι περισσότεροι πολίτες συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στη νότια Γαλλία σήμερα, στο πλαίσιο του «κομβόι ελευθερίας» (freedom convoy), το οποίο θα καταλήξει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, με αίτημα να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς κατά της Covid-19.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοινώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο.

Σε κάθε μία από τις ομάδες στο Facebook και το Telegram «Convoy France officiel», είχαν δηλώσει ήδη το «παρών» περίπου 23.000 μέλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια εθνική δράση για τον «σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Έξι αυτοκινητοπομπές ανακοινώθηκαν από σήμερα ότι θα αναχωρήσουν από την Μπαγιόν, τη Νίκαια, το Στρασβούργο ή και το Σερμπούρ.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να έχουν προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης. Στη συνέχεια σκοπεύουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες για μια «ευρωπαϊκή συγκέντρωση», τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Και στην πόλη Περπινιάν, κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τη γαλλική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της «αυτοκινητοπομπής της ελευθερίας». Το δικό τους κομβόι αποτελείτο από οχήματα, τροχόσπιτα και ένα φορτηγό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.