Η Ομοσπονδια Γονεων ΑΜΘ για τα μετρα της Κυβερνησης για τον σχολικο εκφοβισμο

«Το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ αντί να εστιάζει στην πρόληψη, έρχεται “πυροσβεστικά” να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κοινωνικό φαινόμενο»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων ΑΜΘ, επισημαίνοντας πως  «οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, απέχουν από τις πραγματικές αιτίες  που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο μέσα και έξω από τα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης δεν είναι ούτε οι ανώνυμες καταγγελίες,  ούτε η αύξηση των ποινών».

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία «για εμάς τους γονείς πρωτεύον ζήτημα είναι η πρόληψη του φαινομένου και όχι απλά να μένουμε στην περιγραφή περιστατικών» σημειώνοντας πως «το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ αντί να εστιάζει στην πρόληψη, έρχεται “πυροσβεστικά” να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κοινωνικό φαινόμενο».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται κυρίως μέσα στα σχολεία, αλλά στην κοινωνία, που μέρος της είναι και η σχολική κοινότητα, και εξηγεί πως «σε μια κοινωνία που βασίζεται στον ατομισμό, που η βία του ισχυρού είναι συνθετικό της κομμάτι, που χιλιάδες νέοι καθημερινά βλέπουν τα όνειρα τους να ματαιώνονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό στη μόρφωση και στη ζωή, είναι αντικειμενικό ένα μέρος αυτών να αντιδρά με βία στη βία που καθημερινά βιώνει».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε «να σκύψει» πάνω στο περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου. «Μαθήματα καλλιτεχνικής και αισθητικής αγωγής μένουν εκτός σχολικού προγράμματος, η φυσική αγωγή υποβαθμίζεται, η θεατρική αγωγή σταμάτα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Η ολοκληρωμένη μόρφωση αντικαθίσταται σταδιακά από τις αποσπασματικές γνώσεις και την απόκτηση δεξιοτήτων. Ένα σχολείο που «εκπαιδεύει» στον ανταγωνισμό και διαχωρίζει τους μαθητές, μόνο ευχάριστο δεν είναι σήμερα για τους μαθητές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Ομοσπονδία Γονέων, οι Ενώσεις, οι Σύλλογοι Γονέων με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στέλνουμε το μήνυμα ότι “πραγματικός μάγκας είναι αυτός που αγωνίζεται για κάθε αδύναμο –  και όχι αυτός που χτυπά τον αδύναμο”. Απέναντι στον ανταγωνισμό και την ατομική φυγή – αντιτάσσουμε τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη» τονίζει κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων ΑΜΘ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.