Η ομορφια των ελληνικων περιοχων Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακες φωτογραφιες

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πιο εμβληματικές προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτή της Δαδιάς, στο διαγωνισμό «Click στη φύση»

Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της να ξεπροβάλλουν από τους θάμνους, ένας ψαράς περικυκλωμένος από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς, φοινικόπτερα (ή αλλιώς φλαμίνγκο) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει, ένας νανόμπουφος που μας κοιτάζει κάπως… περίεργα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Νάσος Ναλμπάντης: Ασπροπάρης (Neophron percnopterus). Μεταναστευτικό απειλούμενο είδος γύπα που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά στον κόσμο, όχι μόνο γιατί ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και επειδή παρατηρήθηκε να «διδάσκει» σε άλλα άτομα του είδους πώς να επιλέγουν τις κατάλληλες πέτρες ώστε να σπάσουν αυγά στρουθοκαμήλου!

Συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας.

Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

Αντώνης Τσακνάκης: Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) στο Δάσος της Δαδιάς. Το μέλλον του είναι αβέβαιο, αφού στη χώρα μας καταγράφονται πλέον ελάχιστα ζευγάρια. Οι μεγαλύτερες απειλές για το είδος είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η έλλειψη τροφής λόγω εγκατάλειψης της εκτατικής κτηνοτροφίας, και οι ανθρώπινες επεμβάσεις στα ενδιαιτήματά τους.

Στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κύριλλο Σαμαρά, το 2ο βραβείο στον Μάρκο Χουζούρη και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κούτρα, ενώ 17 ακόμα συμμετοχές έλαβαν τιμητικό έπαινο. Στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων απονεμήθηκαν 5 βραβεία, στους Αργύρη Καραμούζα (1η θέση), Αλέξανδρο Μαλαπέτσα (2η θέση), Γεώργιο Καρκαλή (3η θέση), Σωτήρη Ζαπαντιώτη (4η θέση) και Χρήστο Περδικομάτη (5η θέση), ενώ 15 ακόμα συμμετοχές έλαβαν επίσης τιμητικό έπαινο.

Από τις 40 φωτογραφίες, 3 αφορούν και την περιοχή μας, με θέμα και των τριών τον Ασπροπάρη. Η μία ήταν του Μάρκου Χουζούρη, που έλαβε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, ενώ άλλες δύο προέρχονται από ερασιτέχνες, τους Αντώνη Τσακνάκη και Νάσο Ναλμπάντη.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.