Η ΟΕΒΕΣ Ροδοπης για την υποχρεωτικη αποδοχη πλαστικου χρηματος

Από σήμερα, 1 Φεβρουαρίου

Υποχρεωτική είναι  από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η αποδοχή πλαστικού χρήματος για όλα τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ν.4446/2016. Αρχικά, η υποχρέωση να δέχονται πλαστικό χρήμα, ήτοι πληρωμή μέσω κάρτας, θα αφορά ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά σταδιακά η υποχρέωση θα επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ με τον ίδιο νόμο θεσπίζεται και η υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματα των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς καθορίζεται και το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.
 
Για τις εξελίξεις αυτές, η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης ανήρτησε χθες στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook σχετική ενημέρωση για όλα τα μέλη της, επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες του νομού Ροδόπης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων – δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.
 
Η προβλεπόμενη ΚΥΑ με την οποία θα διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της σχετικής υποχρέωσης του νόμου 4446/2016 αναμένεται να εκδοθεί σήμερα ή αύριο.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 66 του αυτού ως άνω νόμου 4446/2016, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι, από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με σαφή τρόπο, που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.
 
Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
 
Για την αποφυγή προστίμων προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους,  περί αποδοχής ή μη αποδοχής πληρωμής με κάρτα.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.