Η Νομικη Σχολη του ΔΠΘ παρουσα στο 3ο Λογοτεχνικο Βραβειο Γκονκουρ Ελλαδας

Ο επικεφαλής Στέφανος Γραβάνης και τα μέλη της ομάδας του ΔΠΘ μιλούν για τον θεσμό και την εμπειρία της συμμετοχής τους

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έθεσε συνολικά στην διοργάνωση η πανδημία του κορωνοϊού η ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης συμμετέχει και φέτος στην μεγάλη ομάδα του Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας θεσπίστηκε το 2019, ενώ η διοργάνωσή που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.

Η εναρκτήρια τελετή της τρίτης αυτής διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Πιερ Ασουλίν και της συγγραφέως από το Καμερούν που απέσπασε πέρυσι το 2ο Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας. Πρόκειται για μια διοργάνωση που λαμβάνει χώρα παράλληλλα σε περισσότερες από τριάντα χώρες που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των κατά τόπους Ινστιτούτων με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα επιδιώκοντας την συμμετοχή και προετοιμασία φοιτητών-φοιτητριών στην αναγνωστική απόλαυση σύγχρονων γαλλικών λογοτεχνικών έργων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα περίπου εκατό φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα πανεπιστήμια και τμήματα της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μέσω διαδικτύου ένεκα και των περιορισμών του κορωνοϊού, συνομιλούν με τους συγγραφείς των τεσσάρων φέτος επιλεγμένων γαλλικών βιβλίων, έχοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την συγγραφική τους δουλειά και να τους απευθύνουν τα δικά τους ερωτήματα.

Κάθε κριτική επιτροπή θα πρέπει, έως τον Ιούνιο, να διαβάσει τα τέσσερα μυθιστορήματα από τον κατάλογο έργων που έχει ήδη προκρίνει η Ακαδημία Γκονκούρ – τα προμηθεύει το Γαλλικό Ινστιτούτο στην κάθε ομάδα – να συμμετέχει σε διαδικτυακές συζητήσεις που θα διοργανώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο με τους τέσσερις συγγραφείς να ψηφίσει για την ανάδειξη του νικητή του Λογοτεχνικού Βραβείου Επιλογής Γκονκούρ της Ελλάδος στην επίσημη τελετή της Απονομής του Βραβείου.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ βρίσκονται ανάμεσα στους 100 αυτούς φοιτητές και έχουν ήδη ξεκινήσει στην ανάγνωση των τεσσάρων φετινών μυθιστορημάτων από την λογοτεχνική «σοδειά» του 2021 στην Γαλλία και συγκεκριμενα τα εξής μυθιστορήματα:

  • Christine Angot pour Le Voyage dans l’Est
  • Louis-Philippe Dalembert pour Milwaukee Blues
  • Mohamed Mbougar Sarr pour La Plus secrète mémoire des hommes
  • Sorj Chalandon pour Enfant de salaud

Ειδικότερα την ομάδα του ΔΠΘ συνθέτουν φέτος οι Μαριάννα Παρισιάδη, Αθανασία Δράκου, Ναντια Κωστικιάδου, Ευαγγελία Φεύγα, Αντώνης Ψαρράς, Ζαχαριάς Ζαννέ, Θεοδώρα-Κατερίνα Καρρά, Ευριδίκη Παλαιολόγου, Χρύσα Γεραμάνη, υπό την επιστημονική επίβλεψη και την ακαδημαϊκή καθοδήγηση του κ. Στέφανου Γραβάνη, ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας στη Νομική Σχολή.

Στέφανος Γραβάνης

«Ο διαγωνισμός ευκαιρία γνωριμίας των φοιτητών μας με μια διαφορετική οπτική»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» σε σχέση με την φετινή διοργάνωση ο κ. Γραβάνης εξήγησε πως η πανδημία του κορωνοϊού έφερε αλλαγές τόσο στην υλοποίηση των βραβείων όσο και στην λειτουργία της ομάδας, που αναγκαστικά ένεκα και των περιορισμών λειτουργούσε διαδικτυακά. Η φετινή χρονιά ωστόσο έδωσε τη δυνατότητα και κάποιων δια ζώσης συναντήσεων γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό κυρίως για την ενδυνάμωση της ομάδας.

Βασικός στόχος του διαγωνισμού αλλά και του ιδίου όπως έκανε σαφές είναι η δυνατότητα μεταφοράς μιας διαφορετικής οπτικής στους συμμετέχοντες φοιτητές και στις συμμετέχουσες φοιτήτριες. Πρόκειται άλλωστε στην πλειοψηφία τους για ανθρώπους που έχουν τελειώσει το ελληνικό σχολείο και διαθέτουν τα ερεθίσματα της ελληνικής λογοτεχνικής σκηνής, με έναν περιορισμένο αριθμό να έχει έρθει σε επαφή με την ξένη λογοτεχνία, δίνοντας την ευκαιρία της επαφής τόσο με έναν διαφορετικό λογοτεχνικό πολιτισμό όσο και με «δύσκολα» κοινωνικά θέματα που η γαλλική σύγχρονη λογοτεχνία «αγγίζει».

Άλλωστε όπως εξήγησε «η λογοτεχνία δεν είναι μόνο το διάβασμα μιας ιστορία αλλά η αντανάκλαση μιας ολόκληρης κοινωνίας και μιας μικροϊστορίας», που στην περίπτωση της Γαλλίας «μπλέκει» στοιχεία αυτοβιογραφίας με κοινωνικά ζητήματα με αναφορές κυρίως στο συλλογικό υποσυνείδητο σε σχέση με την «ατομικότητα» που διέπει κατά την προσωπική του άποψη την ελληνική σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή.

Οι απόψεις των φοιτητών

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αλλά και την εμπειρία της «επαφής» με την λογοτεχνία μιας άλλης χώρας μίλησαν στον «ΠτΘ» οι συμμετέχοντες φοιτητές και οι συμμετέχουσες φοιτήτριες στην ομάδα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, όπως ο κ. Αντώνης Ψαρράς ο οποίος έκανε λόγο για έναν διαγωνισμό που «κινεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών και βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης , στην καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών , πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων». Παράλληλα όπως τόνισε αποτελεί κίνητρο τόσο για την εκμάθηση όσο και για την εξοικείωση τους με την γαλλική γλώσσα και γραμματεία, ενώ από τα θετικά της συμμετοχής ο ίδιος προέκρινε και τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ίδιους τους συγγραφείς.

«Διάλειμμα» από τις νέες τεχνολογίες

Η Αθανασία Δράκου φέτος συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον διαγωνισμό, γεγονός διόλου τυχαίο για την ίδια καθώς όπως εξήγησε αποτελεί έναν τρόπο της «συρρίκνωσης» του κενού που έχουν δημιουργήσει οι νέες τεχνολογίες με τα βιβλία. Οι νέες γνώσεις τόσο σε ό,τι αφορά τον γαλλικό πολιτισμό, την γαλλική κουλτούρα και την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία αποτελούν για την ίδια «καρπούς» της συμμετοχής της, η οποία θα επιθυμούσε να συνεχισεί να δρέπει.

Στον δεύτερο χρόνο της συμμετοχής της βρίσκεται και η Μαριάννα Παρισιάδη, η οποία βλέπει στον διαγωνισμό μια ευκαιρία επαφής με σύγχρονα βιβλία που έρχονται σε αντίθεση με τα κλασικά αναγνώσματα που «επιβάλλει» η νομική επιστήμη. Η επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, η ανταλλαγή απόψεων και οι διαφορετικές πτυχές που ανακαλύπτουν από κοινού κατά την διάρκεια των συναντήσεων, καθώς και οι επαφές, έστω και διαδικτυακά με τους συγγραφείς, αποτελούν για την ίδια τα στοιχεία επιτυχίας του διαγωνισμού.

Ερωτηθείσα ως προς τις ενδεχόμενες διαφορές και ομοιότητες που παρατηρεί μεταξύ της Γαλλικής και της Ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής η ίδια εξήγησε πως πολλά από τα θέματα που ασχολείται σήμερα η λογοτεχνία στην Ελλάδα όπως ζητήματα για την βία κατά των γυναικών, το κίνημα MeeToo αλλά και αυτό του ρατσισμού απασχόλησαν νωρίτερα την λογοτεχνία της Γαλλίας.

Πεδίο γνωριμίας με συμφοιτητές και συμφοιτήτριες

Για την Χρύσα Γεραμάνη η φετινή χρονιά είναι και η πρώτη χρονιά συμμετοχής της στην ομάδα, η οποία μάλιστα προέκυψε από την ανάγκη της να αναπτύξει τις γνώσεις της στην γαλλική γλώσσα αλλά και να έρθει σε επαφή με τη γαλλική λογοτεχνία.

Ούσα πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής Σχολής για την ίδια η συμμετοχή της στη ομάδα αποτέλεσε και ένα πεδίο γνωριμίας με τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές της, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια των πανελληνίων εξετάσεων λόγω του κορωνοϊού η  ίδια και οι συνομίλικοί της στερήθηκαν την επαφή. Η ίδια περιέγραψε την συμμετοχή της ως ένα «ωραίο διάλειμμα από τις νομικές ωρολογίες και τις λοιπές φοιτητικές υποχρεώσεις» για να εξηγήσει πως μέσα από την συμμετοχή της έχει αλλάξει και ο τρόπος καθώς και τα κριτήρια της επιλογής των βιβλίων που διαβάζει.

Plus και στο βιογραφικό

Η Ευριδίκη Παλαιολόγου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «βετεράνος» της ομάδας καθώς συμμετέχει στη διοργάνωση από την πρώτη χρονιά υλοποίησής της, το 2019. Η ίδια δηλώνει ευχαριστημένη από την εξέλιξη του θεσμού, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο plus και στο βιογραφικό της μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της.

Η διεύρυνση των λογοτεχνικών προτιμήσεών τους, συνεπάγεται και με διεύρυνση των απόψεων και οριζόντων των συμμετεχόντων εξήγησε, επισημαίνοντας και την σημαντική «τριβή» με την γαλλική γλώσσα, ειδικά σε θεματολογία άκρως συμβατή με την υφιστάμενη πραγματικότητα και επικαιρότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.