Η Μητροπολη Μαρωνειας και Κομοτηνης στηριζει μια… «συμμορια»

Η ρομποτοσυμμορία του 1ου ΓΕΛ διεκδικεί διάκριση στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό της First Lego League

Μια «συμμορία» εισήχθη στο μαγικό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από τη βοήθεια της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Πρόκειται για τους RobotGang (ρομποσυμμορία), μια σχολική ομάδα που σκέφτηκε να… «δώσει στα σκουπίδια μια δεύτερη ευκαιρία».
 
Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής θέλησε αυτή τη χρονιά να ασχοληθεί και με τη ρομποτική, μια που κάποια μέλη της είχαν ζήσει τα προηγούμενα χρόνια την εμπειρία της συμμετοχής και βράβευσης στο διαγωνισμό της First Lego League, ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής καινοτομίας και Ρομποτικής με τη μορφή διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 70 χώρες και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία.
 
Έχοντας ενθουσιαστεί από τις δεξιότητες που απέκτησαν αλλά και από τη βράβευσή τους, τα προηγούμενα χρόνια οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής συμμετέχουν και φέτος με νέα μέλη και με νέο όνομα στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό που οργανώνει το FLL στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη στις 5-6 Μαρτίου.
 
«Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι η διαχείριση απορριμμάτων, ακριβώς δηλαδή το θέμα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος» εξήγησε η Κατερίνα Μασκανάκη, που μπήκε φέτος στη νέα ομάδα, για να επισημάνει αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησαν ότι «εκτός από το να προγραμματίσουμε τα Lego Robots, έπρεπε να βρούμε μια καινοτόμο λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, για να συμβάλουμε στη μείωση ή στην καλύτερη διαχείρισή τους». 

Νεφέλη Μήτρου «Το σπουδαιότερο δίδαγμα από τη συνεργασία μας, είναι ότι όλοι μαζί πετυχαίνουμε κάτι που δεν μπορούσε ο καθένας μόνος του»

«Όσο ωραίο ακούγεται τόσο δύσκολο ήταν, όμως είδαμε ότι συζητώντας η μια ιδέα πρόσθετε κάτι στην άλλη και όλοι μαζί πετυχαίναμε κάτι που δεν μπορούσε ο καθένας μόνος του. Και αυτό ήταν το σπουδαιότερο δίδαγμα από αυτή τη συνεργασία τελικά αλλά και μια από τις βασικές αξίες που διέπουν το διαγωνισμό» συμπλήρωσε η Νεφέλη Μήτρου, επίσης νέο μέλος της ομάδας. 

Οι υποστηρικτές της προσπάθειας

Στην πολύτιμη στήριξη που έλαβαν για την αγορά των απαραίτητων υλικών από την διευθύντρια του σχολείου κ.Ροδόπη Γουγουλάκη, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, καθώς και το μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ.Παντελεήμων, αναφέρθηκε με την σειρά της η Λία Γκαγκά, μαθήτρια της Α’ Λυκείου και μυημένη στην ρομποτική από το γυμνάσιο, τονίζοντας πως «ο Μητροπολίτης στήριξε το όραμά μας, όχι μόνο δίνοντας ένα αξιοσημείωτο ποσό αλλά και με ευχές και με την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα μας».
 
«Βέβαια δεν ξεχνάμε και τους άλλους χορηγούς μας, όπως τον κ. Γιώργο Κατσούρη, όπου μαζευόμαστε στα διαλείμματα των συναντήσεών μας για ένα σουβλάκι ο οποίος μαθαίνοντας τι χρειαζόμασταν θέλησε να μας βοηθήσει τη Μαρμελάδα Wine Bar, το Seven Spot Κομοτηνής, τα οπτικά Κητζίδης, το Hippo Style, το φαρμακείο Καλούδη, το φροντιστήριο Θεώρημα, το καφεκοπτείο Κέκερης, την Τούλα Σαρρή, το κατάστημα ενδυμάτων Κασάπης, Το σπίτι του γλυκού, τον Λιούρτα που μας χορήγησε την ξυλεία για την κατασκευή της πίστας, τα βιβλιοπωλεία Βαφειάδης και Δημοκρίτειο και άλλους που μπορεί κανείς να δει και στη σελίδα μας. http://robotgang2015.wix.com/robotics» συμπλήρωσε ο Στέλιος Μπαλίδης.
 
Η παρουσίαση της λύσης που προτείνουν τα παιδιά για τα σκουπίδια είναι έτοιμη και μάλιστα υπό την μορφή τραγουδιού, όπως έκανε γνωστό ο Αλέξανδρος Ψαθάς, ο οποίος ωστόσο δεν αποκάλυψε παραπάνω στοιχεία, πλην του γεγονότος ότι η ηχογράφηση έγινε σε στούντιο, στο Ωδείο Θράκες, αφιλοκερδώς.
 
«Φυσικά, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις αποστολές του ρομπότ, χρειαζόμασταν έναν ειδικό χώρο και αυτόν μας τον παραχώρησε η Μαθηματική Εταιρεία, χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξε η κ. Λαζαρίδου» επισημαίνει ο Χουσεΐν Μολλά, μαθητής της β λυκείου.
 
 Τα παιδιά έχουν δύο καθηγητές που επιβλέπουν την προετοιμασία τους και ένα μεγαλύτερο συμμαθητή τους ως προπονητή. Η ενασχόληση με αυτό το ρόμποτ γκέιμ τους βοήθησε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς όπως τόνισαν ερευνώντας κατάλαβαν πως η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή συνεπάγεται µικρότερη ρύπανση του εδάφους, του αέρα και των νερών της χωµατερής στην οποία αυτά διατίθενται.
 
Το λογότυπο της ομάδας σχεδίασε ο μαθητής Σωκράτης Καλοδημίδης. 

Θανάσης Ντούβας «Σημασία έχει πως περνάμε καλά»

Στους στόχους της ομάδας είναι μία πιθανή διάκριση στον διαγωνισμό ωστόσο όπως τόνισε ο Θανάσης Ντούβας, μέλος της «σημασία έχει πως περνάμε καλά και χαιρόμαστε και μόνο που ζούμε μια τέτοια εμπειρία».
 
 «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για ποιοτική εργασία, ανάπτυξη της φαντασίας και συνειδητοποίηση της ανάγκης για συνεργασία» δήλωσε τέλος ο προπονητής της ομάδας Λευτέρης Μωρρές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.