«Η μερα που περναει δεν ξαναγυρναει»

Θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Κομοτηνής εν μέσω capital controls και καταιγιστικών εξελίξεων - Μικρή «ανάσα» την περίοδο του Μπαϊραμιού από Τούρκους και Γερμανούς επισκέπτες

Ως πρωτόγνωρη και περιπετειώδης χαρακτηρίζεται η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος από τους καταστηματάρχες της πόλης μας. Δίκαιος χαρακτηρισμός, αν αναλογιστεί κανείς την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία περιήλθε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και είχε μεγάλο αντίκτυπο στην καταναλωτική συμπεριφορά όλων. Capital controls, ρευστό πολιτικό σκηνικό και ασταθές οικονομικό περιβάλλον συνέθεσαν την εικόνα του φετινού καλοκαιριού που βρήκε τους καταστηματάρχες, όχι μόνο της Κομοτηνής αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, πλέον των άλλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας, να έχουν να «αντιπαρατεθούν» και με τον φόβο που δημιουργήθηκε στους καταναλωτές εξαιτίας των εξελίξεων. Εξάλλου γρήγορα εξανεμίσθηκαν οι ελπίδες και των πλέον αισιόδοξων καταστηματαρχών που ήλπιζαν σε αύξηση της κίνησης με αφορμή τη θερινή εκπτωτική περίοδο. 

Γιώργος Κασάπης «Όταν βρισκόμασταν με κλειστές τράπεζες, ήταν πρωτόγνωρο για εμάς και δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει»

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργος Κασάπης. «Σίγουρα η περίοδος των εκπτώσεων ήταν περιπετειώδης. Ξεκίνησε άσχημα με τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα αλλά και τα capital controls. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο και για εμάς και φυσικά για τους καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ωστόσο, αναφορικά με τις φήμες για ελλείψεις σε προϊόντα, ότι «οι καταναλωτές βρήκαν επάρκεια εμπορευμάτων στην πόλη μας. Έχουμε μια από τις καλύτερες επαρχιακές αγορές με τις δυνατόν καλύτερες τιμές. Επιπλέον, όσο μπορούσαμε και εμείς από τη μεριά μας, προσπαθούσαμε να εξυπηρετήσουμε και να καλύψουμε τους καταναλωτές».  Αυτή η διαπίστωση είναι που κάνει τον κ. Κασάπη να διατείνεται ότι στο κομμάτι της επάρκειας οι εκπτώσεις κλείνουν με θετικό πρόσημο.
 
Στον αντίποδα όμως και κάνοντας μια μικρή αναδρομή σε όσα εκτυλίχθησαν στην αγορά με την ανακοίνωση των capital controls ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου σημείωσε ότι «ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε και εμείς και ο καταναλωτής βεβαίως». «Τώρα το βλέπουμε από μακριά και ξέρουμε τι συνέβη, το βλέπουμε πιο ψύχραιμα» συμπλήρωσε «αλλά εκείνη την εποχή, όταν βρισκόμασταν με κλειστές τράπεζες, ήταν πρωτόγνωρο και δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει. Με όλα αυτά που γινόταν δεν μπορούσαμε να πείσουμε τον καταναλωτή να μπει στο κατάστημα μας ή να ενδιαφερθεί για τα προϊόντα μας». 

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρέπει να δουλεύουμε για να πληρώνουμε»

Εκτός των capital controls όμως η θερινή εκπτωτική περίοδος βρήκε τους καταστηματάρχες της Κομοτηνής αντιμέτωπους με την είδηση για αύξηση της φορολογίας λόγω της νέας συμφωνία με τους δανειστές. «Υπάρχει έντονη πίεση από τη φορολογία, τα έξοδα πλέον είναι πολλά και δυσβάσταχτα» επεσήμανε για το θέμα ο κ. Κασάπης μεταφέροντας την άποψη και πολλών συναδέλφων του προσθέτοντας πως «στην καλύτερη των περιπτώσεων πρέπει να δουλεύουμε για να τα πληρώνουμε. Δηλαδή το θετικό σενάριο είναι τα λεφτά κάνουν έναν κύκλο. Το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει κλείσιμο και άλλων καταστημάτων της πόλης». 

«Χάσαμε πολύτιμο έδαφος τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων»

Κι αν λόγω των πυκνών εξελίξεων η ρευστή κατάσταση στην αγορά φαντάζει ανάμνηση με το κλίμα ηρεμίας να επανέρχεται σιγά σιγά στο αγοραστικό κοινό ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης μας υπενθυμίσει ένα ρητό που υπάρχει στον κλάδο των καταστηματαρχών. «Η μέρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει» σημειώνει εξηγώντας πως «χάσαμε πολύτιμο έδαφος τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων, όποτε αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμιά περίπτωση ό,τι και να γίνει μετέπειτα. Ωστόσο ο κόσμος άρχισε να συνηθίζει την κατάσταση, βρήκε ο καθένας τα πατήματά του και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε». 

«Ακόμα είναι πολλοί αυτοί, κυρίως Βούλγαροι, που προσπερνούν την Κομοτηνή»

Τέλος, ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που είχε στην αγορά της Κομοτηνής η αυξημένη τουριστική κίνηση, που παρατηρήθηκε και στην παραλιακή ζώνη της Ροδόπης, ο κ. Κασάπης παρατήρησε πως «εμφανίστηκαν τουρίστες στην αγορά» για να αντιτείνει όμως ότι «δυστυχώς ακόμα είναι πολλοί αυτοί, κυρίως Βούλγαροι, που προσπερνούν την Κομοτηνή. Παρόλα αυτά όσοι μπήκαν στην πόλη, επισκέφθηκαν τα μαγαζιά μας και ψώνισαν κιόλας». Κάνοντας μάλιστα μια σύγκριση σε σχέση με την περσινή τουριστική αγοραστική κίνηση ο κ. Κασάπης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι λίγο βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι κυρίως λόγω του Μπαϊραμιού και των επισκεπτών που δέχθηκε η πόλη μας από τη Γερμανία και την Τουρκία εκείνη την περίοδο».
 
Κλείνοντας, ο κ. Κασάπης θέλησε να στείλει το μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας «να συνεχίσουν να προτιμούν την πολύ καλή αγορά μας και μαζί να συμπορευόμαστε για να ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες». 

Αισιοδοξία από τον εμπορικό κόσμο της πόλης για την πρώτη «Λευκή Νύχτα» της Κομοτηνής

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο του 1ου διαπεριφερειακού φεστιβάλ Via Egnatia o Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής στις 25 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργανώνει για πρώτη φορά, ύστερα και από την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, «Λευκή Νύχτα» σε μια προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος των θερινών εκπτώσεων. Έτσι τα καταστήματα της Κομοτηνής την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12.30 τα ξημερώματα με τον Εμπορικό Σύλλογο να ετοιμάζει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα ανακοινωθεί σύντομα. Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας και των προσδοκιών που δημιουργεί η διοργάνωση στον εμπορικό κόσμο της πόλης ήταν το σχόλιο του κ. Κασάπη ο οποίος επισήμανε πως «οτιδήποτε γίνεται γύρω από το εμπόριο και τον τουρισμό είναι θετικό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.