Η μαυρη λασπη που γεμισε τους δρομους πολλων οικισμων χτυπα το καμπανακι του κινδυνου!

Προβληματισμός στις πυρόπληκτες περιοχές για τον φετινό χειμώνα

Μπορεί τα προβλήματα που προκάλεσε η βροχόπτωση της Τρίτης στην περιοχή των οικισμών του Δήμου Ιάσμου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου να μην ήταν μεγάλα, ωστόσο οι ποσότητες της μαύρης λάσπης, από τη στάχτη των καμένων δέντρων στον ορεινό όγκο, που γέμισαν τους δρόμους προμηνύουν ένα δύσκολο χειμώνα για τις περιοχές αυτές, αν δεν προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Η χρηματοδότηση για τα έργα υπάρχει, μιας και η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης έχει ενταχθεί στο ταμείο Ανάκαμψης, όμως η πάροδος του χρόνου είναι αμείλικτη, και η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται.

Να θυμίσουμε πως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου η βροχή για πολλές ώρες έφερε την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν τον ορεινό όγκο, προκαλώντας και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Κομοτηνής Ιάσμου, λίγο πριν τον Πολύανθο.

Τα νερά υποχώρησαν και η κυκλοφορία αποκατασταστάθηκε, η κακοκαιρία άφησε όμως πίσω της σημαντικές ποσότητες λάσπης, τόσο στον επαρχιακό δρόμο, όσο και στους δρόμους των οικισμών, ιδιαίτερα σε Πολύανθο και Ληνό.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και μετά την κακοκαιρία του Σαββάτου, σε μικρότερο βαθμό, με την λάσπη να αφήνει το δρόμο μαύρο, λόγω της στάχτης που κατέβασε από το βουνό.

Οι ποσότητες, αυτές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η βροχή δεν ήταν τόσο έντονη, δημιουργεί ανησυχία ότι τον φετινό χειμώνα θα δούμε σημαντικές ποσότητες λάσπης, που θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στους οικισμούς, όσο και στις γύρω καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τις αντιδιαβρωτικές εργασίες

Στο πρόγραμμα της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης για το 2024, που εγκρίθηκε πρόσφατα, προβλέπονται 3 έργα για την συγκεκριμένη περιοχή.

Το ένα είναι η κατασκευή τριών φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στα χειμαρρικά ρέματα του οικισμού Πολυάνθου, προϋπολογισμού μελέτης 180.000 ευρώ με την μελέτη να βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης, και το δεύτερο η κατασκευή πέντε φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων, που εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου εκτιμώμενης δαπάνης 270.000 ευρώ, που έχει ανατεθεί.

Το σημαντικότερο όμως είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα σε δάση και δασικές εκτάσεις Δημόσιου Δασικού Συμπλέγματος “Πολύανθου-Σώστη-Ασωμάτων” που κάηκαν από δασική πυρκαγιά στις 21 Αυγούστου 2023, προϋπολογισμού μελέτης 11.581.521,27 ευρώ, και αφορούν την κατασκευή κορμοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων σε συνολικό μήκος 1.011.915 μ και σε καμένη έκταση 674,61 εκταρίων.

Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε στα μέσα του Οκτωβρίου, και οι προτεινόμενες εργασίες είναι η Κατασκευή κορμοδεμάτων (από κορμούς νεκρών δέντρων που μετά την υλοτομία και διαμόρφωση έχουν ελάχιστη διάμετρο 25 cm και άνω) ή κορμοπλεγμάτων (δύο κορμοί νεκρών δένδρων που μετά την υλοτομία και διαμόρφωση έχουν μέση διάμετρο 15 cm), σε όλη την προαναφερθείσα επιφάνεια, και υλοτόμηση και μεταφορά σε μέγιστη απόσταση 100 μέτρων, από τη θέση όπου πρόκειται να τοποθετηθούν, των ιστάμενων νεκρών ατόμων πεύκου που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των κορμοδεμάτων ή κορμοπλεγμάτων.

Να σημειωθεί πως το έργο θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ανάθεση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ), σύμφωνα με την απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως όπως προαναφέρθηκε, με τον χειμώνα να έχει φτάσει, αυτές αν δεν έχουν ξεκινήσει, θα πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.