Η μαθητιωσα νεολαια και οι Εκπαιδευτικοι τιμησαν τους Τρεις Ιεραρχες

Θετική ανταπόκριση είχε το κάλεσμα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος - Βραβεύτηκαν 5 μαθήτριες που ξεχώρισαν για τις μαθητικές τους επιδόσεις και για την έκφραση του λόγου σε έκθεση ιδεών ανάμεσα σε 328 παιδιά
Τους Τρεις Ιεράρχες, «τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος» κατά το Απολυτίκιο τους, τίμησαν οι σχολικές Κοινότητες της Κομοτηνής με εκκλησιασμό στον  Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος.
 
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής κ. Κωνσταντίνος Τρυπίδης ,  ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη επικαιρότητα  των λόγων του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου  στην σημερινή εποχή και επισήμανε τις αξίες που οφείλει να έχει ένας εκπαιδευτικός, προκειμένου να τις μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά.
 
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των διδασκάλων και ευεργετών της παιδείας του γένους μας.  Νωρίτερα, ο Σεβασμιότατος ζήτησε από τους μαθητές να ψάλλουν αυτοί την προσευχή «Πάτερ ημών», καθώς ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ημέρα τους ανήκει ενώ μετά την επιμνημόσυνη δέηση εψάλη από τους μαθητές και όλους τους παρευρισκομένους μαζί  με τον Μητροπολίτη ο Εθνικός ύμνος προς τιμήν τους.


 
Η ημέρα επιφύλασσε και ευχάριστες εκπλήξεις για 5 μαθήτριες , οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα σε 328 παιδιά για τις μαθητικές τους επιδόσεις αλλά κυρίως  για την έκθεση που έγραψαν πάνω σε θέμα που τους ζητήθηκε. Συγκεκριμένα, τιμητικό έπαινο έλαβαν οι Σοφία Θεοδωρίδου, Αντωνία Τσαρτσάλη, Χριστίνα Ξενάκη, Νικολέτα Τσολάκη και Αθανασία Δεμίρη. Φυσικά, όπως επιβεβαίωσε ο Μητροπολίτης θα τιμηθούν και οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν για την προσπάθεια που κατέβαλαν. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
«Είναι κίνηση καρδιάς, δεν είναι για επικοινωνιακούς λόγους»

Τέλος, προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το έργο τους, ενώ, μιλώντας στα παιδιά, τόνισε την αξία του εκκλησιασμού, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους θέλησε να κεράσει ένα ρόφημα με το πέρας της Λειτουργίας, τονίζοντας πως παραδοσιακά στις γιορτές συνδυάζεται ο εκκλησιασμός με τη διασκέδαση, η άμεση επαφή και επικοινωνία του καθενός με τον Θεό, καθώς στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα για διασκέδαση στο υπόλοιπο της ημέρας. «Δεν είναι μία επικοινωνιακή κίνηση, ούτε γίνεται για εντυπωσιασμό. Θέλω να σας δείξω πως τόσα χρόνια  οι οικογένειες είχαν άρρηκτη σχέση με την εκκλησία και επιθυμώ να διατηρηθεί μέσα από εσάς και να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές» τόνισε για να συμπληρώσει πως «σε αυτήν την προσπάθεια οφείλω να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες της πόλης, τους ιδιοκτήτες των καφετεριών για την πολύτιμη συνεισφορά τους καθώς με τα κουπόνια που σας δίνονται μπορείτε να πιείτε ένα ρόφημα και αυτό είναι από την καρδιά μου». Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους μαθητές «να σέβονται τους γονείς τους, τους δασκάλους τους και να αγαπάνε τα γράμματα και πάνω από όλα να γίνονται κάθε μέρα καλύτεροι άνθρωποι». Ο Μητροπολίτης μερίμνησε, πέραν των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου και για τα παιδιά του Δημοτικού, καθώς για αυτά φρόντισε να κεράσει σοκολάτες μετά το αντίδωρο ενώ στο εκπαιδευτικό προσωπικό παρέθεσε μία μικρή δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών.


 
Από τη Θεία Λειτουργία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης  κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, η Αντιπρύτανης, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, οι οποίοι έκαναν τις βραβεύσεις.
 
Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης με την οικογένεια του, ο  πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής και επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και επικεφαλής του Συνδυασμού «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» κ. Αντώνης Γραβάνης αλλά και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.