Η «μαχη του ενοικιου»… απο την οπτικη γωνια των ιδιοκτητων

Χρύσα Κυριακούση «Ο ασθενέστερος των συμβαλλομένων είναι ο ιδιοκτήτης, παρά την αντίθετη εντύπωση που υπάρχει»

Η ανακοίνωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σήμανε την έναρξη της λεγόμενης «μάχης του ενοικίου» σε όλες τις δημοφιλείς φοιτητουπόλεις της χώρας, ιδίως στην Κομοτηνή που αποτελεί παραδοσιακά τον προορισμό εκατοντάδων νέων φοιτητών κάθε χρόνο. Περισσότερο ορατός στην εξέλιξη αυτής της «μάχης» είναι ο αγώνας στον οποίο επιδίδονται οι οικογένειες των νέων, που έρχονται για στήσουν ένα καινούργιο νοικοκυριό στην πόλη μας, αναζητώντας ασφαλώς τις καλύτερες και τις οικονομικότερες δυνατές επιλογές στον τομέα της στέγασης. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τη δική τους έντονη αγωνία βιώνουν εκατοντάδες ντόπιοι, ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση, που πασχίζουν να εξασφαλίσουν ένα πολύτιμο εισόδημα από τα ενοίκια. Για ορισμένους το ενοίκιο αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, ενώ άλλοι φιλοδοξούν να καλύψουν με αυτό τους υπέρογκους φόρους, που έχουν επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί κάποιοι ενοικιαστές να παραπονιούνται για το ύψος των ενοικίων, που καλούνται να καταβάλουν στην Κομοτηνή, αλλά και οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους έχουν αρκετούς λόγους να υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση. 

«Είναι πολύ καλές τιμές για την συγκεκριμένη περίοδο»

«Ο ασθενέστερος των συμβαλλομένων είναι ο ιδιοκτήτης, παρά την αντίθετη εντύπωση που υπάρχει», μας τόνισε η κ. Χρύσα Κυριακούση, δικηγόρος και πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων στο νομό Ροδόπης. Η κ. Κυριακούση παρατήρησε καταρχήν ότι στην Κομοτηνή τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχουν πλέον τα επίπεδα των 350 και 400 ευρώ, όπως παλαιότερα. «Τα πολύ καλά σπίτια στις περιοχές με βολική συγκοινωνία κινούνται στα επίπεδα των 250 με 270 ευρώ», εξήγησε, «ενώ τα κάπως υποδεέστερα, παλαιότερα ακίνητα στα 200 έως 220 ευρώ». «Είναι πολύ καλές τιμές για την συγκεκριμένη περίοδο, που υποτίθεται ότι είναι η περίοδος της υψηλότερης ζήτησης», παρατήρησε, «και εννοείται πως για τους γονείς, που είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για να νοικιάσουν σπίτι εντός Οκτωβρίου, τα ενοίκια θα είναι ακόμα πιο πεσμένα».

Καινούργια και καλοσυντηρημένα τα σπίτια στην Κομοτηνή

Επιπλέον, η κ. Καρακούση υπενθύμισε πως τα περισσότερα σπίτια στην Κομοτηνή κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 2000 και ιδίως στο δεύτερο μισό, με αποτέλεσμα να είναι καινούργια και καλοσυντηρημένα. «Οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι από το 2000 και μετά», σημείωσε, «είναι δηλαδή καινούργιες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες των φοιτητών». 

«Οι ιδιοκτήτες θα σηκώσουν μόνοι τους και πάλι όλο το βάρος της υπέρογκης φορολόγησης»

Στα χρόνια της κρίσης, όπως επισήμανε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων, παρά την υψηλή φορολογία που τους επιβλήθηκε, οι ιδιοκτήτες δεν ανέβασαν τις τιμές των ενοικίων αλλά απορρόφησαν όλο το οικονομικό βάρος. Στην παρούσα χρονική περίοδο, μάλιστα, πέρα από την αγωνία να νοικιάσουν τα ακίνητά τους, έχουν και τον «πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επανέρχεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία η κ. Κυριακούση γνωστοποίησε ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αναμένεται φέτος να γίνει σε 5 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο και θα κυμαίνεται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με εκείνα του 2014. «Δεν θα ισχύσει τίποτα από αυτά που έλεγαν για μειώσεις», σχολίασε με απογοήτευση, «δηλαδή 3 περίπου δις ευρώ θα δοθούν από τους ιδιοκτήτες και πάλι όπως και κάθε χρονιά». «Το θέμα των αντικειμενικών παραμένει επίσης το ίδιο», προσέθεσε, «δηλαδή ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις παλιές αντικειμενικές. Επίσης από όλες τις εξαγγελίες δεν προχώρησε τίποτα απολύτως. Το 2016 και το 2017, που υποτίθεται ότι θα αλλάξουν οι αντικειμενικές, θα ανέβουν όπως ακούστηκε οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, θα έχουμε δηλαδή μία από τα ίδια. Επίσης κάτι νέο που θα ισχύσει στην φορολογία των ακινήτων, είναι η αύξηση του συντελεστή για τα μισθώματα του 2015. Ενώ ο συντελεστής ήταν στο 11% για τα χαμηλά μισθώματα- μέχρι τα 12.000 ευρώ- τώρα θα πάει στο 15%, και ο υψηλός συντελεστής θα πάει από το 33% στο 35%». «Επομένως οι ιδιοκτήτες θα σηκώσουν μόνοι τους και πάλι όλο το βάρος», υπογράμμισε συμπερασματικά η κ. Κυριακούση. 

«Ο μισθωτής αφήνει οφειλές τις περισσότερες φορές και δυστυχώς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει διάταξη ποινικοποίησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς»

Στις παραπάνω δυσχέρειες, που έχουν να αντιμετωπίσουν οριζόντια οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα «πονοκέφαλος» για εκείνους που νοικιάζουν διαμερίσματα στις μέρες μας. Ο λόγος για τους «κακοπληρωτές» ενοικιαστές, όχι κατ’ ανάγκη για όλους όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωση καταβολής του ενοικίου, αλλά για αυτούς που συνειδητά και με σύστημα «φεσώνουν» τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι καινούργιο, αλλά οι επιπτώσεις του στη σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι προφανώς σοβαρότερες για τους ιδιοκτήτες, που καταλήγουν σε ένα τέτοιο αδιέξοδο.

«Ο μισθωτής αφήνει οφειλές τις περισσότερες φορές», παρατήρησε η κ. Κυριακούση, «και δυστυχώς ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί δεν υπάρχει διάταξη ποινικοποίησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς». «Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες», προσέθεσε, «είναι να απευθυνθούν σε ένα δικηγόρο, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία έξωσης από το σπίτι και μετά αν τυχόν κάνουν έρευνα στο υποθηκοφυλακείο κ.τ.λ. να προχωρήσουν στην είσπραξη κάποιων χρημάτων από τους οφειλέτες». Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για την ποινικοποίηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς κάποιων μισθωτών, επισημαίνοντας πως «κάποιες φορές φτάνουν στα όρια της ασυδοσίας εις βάρος των ιδιοκτητών». Έσπευσε να διευκρινίσει, βέβαια, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες όλων των νοικοκυριών σήμερα, ότι «ένας μισθωτής, παρότι καθυστέρει το ενοίκιο, δεν σημαίνει ότι είναι και κακοπληρωτής». 

Χρήσιμες συμβουλές για τους ιδιοκτήτες κατά την ενοικίαση ακινήτων

Τέλος, η κ. Κυριακούση παρέθεσε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που λαμβάνουν μέρος αυτήν την εποχή στη «μάχη του ενοικίου». «Ποτέ δεν δίνουμε κλειδιά στους ενοικιαστές, πριν υπογραφεί το μισθωτήριο», τόνισε, «το οποίο πλέον είναι ηλεκτρονικό υποχρεωτικά, πλην όμως πρέπει να το κάνουμε και γραπτώς». «Προσέχουμε επίσης να μην δίνουμε σπίτια στους μισθωτές με λογαριασμούς στο όνομά μας», προσέθεσε, «κυρίως με λογαριασμούς σε ΔΕΗ και τηλέφωνο, όπως και για το νερό, όπου ακόμα και αν ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ενοικιαστή φέρει ευθύνη και ο ιδιοκτήτης». «Και φυσικά προτιμούμε έναν καλό μισθωτή και όχι απλά ένα υψηλό μίσθωμα», κατέληξε. 

Δήλωση εκχώρησης στην εφορία για ενοίκια που δεν εισπράττονται

Τέλος, για το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, η κ. Καρακούση υπενθύμισε πως υπάρχει ρύθμιση σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες, που δεν μπορούν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους μισθωτές, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δήλωση εκχώρησης στην εφορία, ώστε να απαλλαγούν από τους φόρους που αντιστοιχούν σε εισόδημα, που δεν έχουν αποκτήσει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.