Η λογοτεχνια ως αλλη «εσωτερικη τοπικη αυτοδιοικηση» (+Gallery)

Στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή - Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Πολιτικός, που δεν διαβάζει λογοτεχνία, απευθύνεται σε έναν ξένο λαό»

«Το μυθιστόρημα της χρονιάς (;) έρχεται από τη Θεσσαλονίκη» έγραψε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» κ. Γρηγόρης Μπέκος για την κυκλοφορία από τις εκδόσεις «Πατάκης», του νέου βιβλίου ενός εκ των σημαντικότερων συγγραφέων της χώρας του κ. Γιώργου Σκαμπαρδώνη, με τίτλο «Υπουργός Νύκτας».
 
Η παρουσίαση του «Υπουργού» το μεσημέρι της Κυριακής στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον φιλόξενο πάντα χώρο του Καφέ – Μπαρ «Οχτώ» – με πρωτοβουλία του «ΠτΘ», του βιβλιοπωλείου « +βιβλία Καφετζή» και των εκδόσεων «Πατάκη»- παρουσία του συγγραφέα, «διέγραψε» το ερωτηματικό, που έβαλε ο συνάδελφος στα γραφόμενά του, τόσο δια των όσων κατατέθηκαν για το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και δια των όσων συζητήθηκαν και κατατέθηκαν στον διάλογο που ακολούθησε περί πολιτικής, κοινωνίας και λογοτεχνίας στον διάλογο που ακολούθησε.
 

Άλλωστε βασικό επιστέγασμα της όλης παρουσίασης, η συνειδητοποίηση της αξίας της πολιτικής στη ζωή και στην καθημερινότητα όλων και η αποδαιμονοποίηση της και των πολιτικών προσώπων από το ευρύ κοινό, αλλά και της αξίας της λογοτεχνίας στις ζωές όλων και δη των πολιτικών, ως άλλη «εσωτερική τοπική αυτοδιοίκηση» όπως τόνισε και ο συγγραφέας επισημαίνοντας σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πως όταν ένας πολιτικός διαβάζει λογοτεχνία αντιλαμβάνεται καλύτερα τον λαό , τους πολίτες και τότε μπορεί να κυβερνήσεις καλύτερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο «αγγίζει τις ψυχές τους». «Πολιτικός, που δεν διαβάζει λογοτεχνία, απευθύνεται σε έναν ξένο λαό» υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά προβάλλοντας ως παράδειγμα τα συχνά γεύματα μεταξύ Φρανσουα Μιτεράν, Ρολάν Μπαρτ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
 
Το πάνελ της εκδήλωσης άλλωστε αποτελούσε ένα πρώτο παράδειγμα των προαναφερθέντων, καθώς σε αυτό συμμετείχαν πέραν του συγγραφέα και της συντονίστριας της εκδήλωσης δημοσιογράφου και εκδότριας του «ΠτΘ» κ. Νατάσσας Βαφειάδου, ο δικηγόρος και πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής και ο επίσης δικηγόρος και αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής κ. Εμρέ Αχμέτ, που επιβεβαίωσαν στην πράξη ότι ο ρόλος του πολιτικού, που υπηρετούν και οι δύο, δεν περιορίζει – μηδενίζει, τις πολλαπλές άλλες ιδιότητές τους, όπως αυτές του σκεπτόμενου και συνδιαλεγόμενου πολίτη, του έχοντος άποψη, καθώς του αναγνώστη.
 

Ένα πρώτο παράδειγμα που ενισχύθηκε και από την παρουσία πολλών πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου και η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης «ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ Α.Ε.» κ. Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, που συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση.
 
Μια παρουσίαση από την οποία δεν έλειψε και η καταγραφή και η επισήμανση των κακών πρακτικών και των ευθυνών του πολιτικού συστήματος της χώρας, των πολιτικών «πληγών» και του τρόπου που πολιτεύονται στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε και ο συγγραφέας και οδήγησε, σε συνδυασμό με την συνευθύνη της ελληνικής κοινωνίας στα όσα σήμερα όλοι βιώνουμε αλλά και για το σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι.
 
Μια παρουσίαση που προσέφερε τα μέγιστα στην συνειδητοποίηση, της υφιστάμενης πραγματικότητας της χώρας μας και των συσχετισμών της, στην αντίληψη της σημερινής κατάστασης κατά πώς είναι.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά, καθώς ο «Υπουργός Νύκτας» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη καταφέρνει με μοναδικό τρόπο, μέσα από μία «μαύρη σάτιρα» όπως ειπώθηκε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να δώσει μία άκρως ρεαλιστική ακτινογραφία της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, καταδεικνύοντας τους λόγους στους οποίους οφείλονται τα όσα έχουμε ζήσει και ζούμε σήμερα.
 

Μία ακτινογραφία της κοινωνίας, του συστήματος, πολιτικού και μη, με κοινωνικο-ιστορικές αναφορές και αφετηρίες – με ανάλυση – ψυχανάλυση ανθρώπινων συμπεριφορών και καταστάσεων, όπως υπογράμμισε και ο κ. Εμρέ Αχμέτ, που συμπεριλαμβάνει τον σαθρό περίγυρο, την ανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνία και τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, τη γενικευμένη παραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό. Και όλα αυτά μέσα από το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα, που όπως υπογράμμισε με τη χρήση πραγματικών τοπωνυμιών και πραγματικών ονομασιών των εταιριών των προϊόντων ή μιας μάρκας αλλά και καταστημάτων «μας κρατά αλυσοδεμένους με την αίσθηση του πραγματικού χρόνου και χώρου και δεν μας επιτρέπει να διαλυθούμε υπό το κράτος μιας ουτοπικής αφηγηματικής τεχνικής».
 
Ένα βιβλίο τοπογραφία όπως τόνισε και ο κ. Γιώργος Πεταλωτής της Βορείου Ελλάδος, αλλά και της Κομοτηνής που εμπεριέχεται σε αυτό, άκρως πολιτικό, που όπως τόνισε «διασχίζει όλη την κοινωνία με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο και καταφέρνει να δώσει σε έναν πολύ πυκνό και ρεαλιστικό τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία της πολιτικής που θα μπορούσαν να εμπεριέχονται και σε μία πολύ σοβαρή πραγματεία μιας σοβαρής ομάδας πολιτικών επιστημόνων. Ένα μυθιστόρημα με το οποίο ο συγγραφέας μας εισάγει στην έννοια της μεταπολιτικής, της θετικής εξέλιξης της ιδιότητας του πολιτικού και της πολιτικής».
 
Μια παρουσίαση πολύτιμη από κάθε άποψη, για τον διάλογο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της, με την σπάνια κατά τα κοινά λεγόμενα, συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.