Η Λογιστικη Ελεγκτικη σημειο αναφορας της καθημερινοτητας δημοσιου και ιδιωτικου τομεα

Αναστάσιος Καρασαββόγλου, συν-διευθυντής του ΠΜΣ «Η εξειδίκευση που προσφέρει το ΠΜΣ στο οικονομικό γίγνεσθαι παγκοσμίως απαραίτητο εργαλείο για τους αποφοίτους οικονομικών τμημάτων»

Τέσσερα χρόνια ζωής αλλά και αρκετούς αποφοίτους οι οποίοι σήμερα στελεχώνουν τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίας αλλά και αντίστοιχες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα απασχόλησης μετρά ήδη το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο «Λογιστική, Ελεγκτική και Διεθνείς Συναλλαγές».
 
Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε την λειτουργία του το 2012, λαμβάνοντας την απαραίτητη αναγνώριση από το κράτος, με αποκλειστικό αντικείμενο την εξειδίκευση των αποφοίτων του στο αντικείμενο της λογιστικής επιστήμης και της ελεγκτικής. Στόχος που επετεύχθη από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του, μέσα από το αποτελεσματικό επίπεδο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας που διασφαλίζεται διαμέσου της συνεργασίας του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες της αγοράς και καθηγητές από άλλα Πανεπιστήμια, της διάθεσης άρτιων υποδομών από το ΤΕΙ Καβάλας, της λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης και της δυνατότητας πρόσβασης που έχουν οι φοιτητές σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, αλλά και την διασύνδεση που προσφέρει με ειδικούς μελετητές, επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς μέσα από ειδικές διαλέξεις που αφορούν σε επίκαιρα ζητήματα της οικονομικής επιστήμης. 

Αναστάσιος Καρασαββόγλου «Πιο αναγκαία από ποτέ σήμερα, η ύπαρξη θεσμών και διαδικασιών ελέγχου των οικονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει το βασικό ζητούμενο της παγκόσμιας αγοράς εργασίας, την εξειδίκευση στο αντικείμενο της Λογιστικής Ελεγκτικής, καθώς η ελεγκτική διαδικασία σύμφωνα και με τον συν- διευθυντή του προγράμματος, καθηγητή κ. Αναστάσιο Καρασαββόγλου «αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των επιχειρήσεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου κ.ο.κ.».
 
Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητο στην καθημερινότητα του οικονομικού γίγνεσθαι σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ οικονομικών τμημάτων ή τμημάτων λογιστικής και χρηματοοικονομικής, αλλά και αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συναφών τμημάτων όπως το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης.
 
Στόχος άλλωστε του μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον κ. Καρασαββόγλου, είναι η εξειδίκευση όσων το επιλέξουν στο κομμάτι της ελεγκτικής ούτως ώστε αυτοί να μπορέσουν με την ολοκλήρωση του προγράμματος να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ιδιωτικό και στον στενότερο ή και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσφέροντας ως επαγγελματίες αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου λογιστικές και ελεγκτικές υπηρεσίες.
 
«Πλέον έχει καταστεί αναγκαίο να υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες που θα ελέγχουν το αν και κατά πόσο σε ένα οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης τα οικονομικά είναι καλώς καμωμένα. Οι ελεγκτές αυτό που κάνουν είναι ότι παρακολουθούν το κατά πόσο όλες οι οικονομικές συναλλαγές εντάσσονται και υλοποιούνται στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου που κάθε φορά προβλέπεται, αν υπάρχουν παραλείψεις, αν έχουν γίνει λάθη, αν πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις ή ακόμα και καταλογισμοί σε βάρος ανθρώπων, φορέων, οργανισμών που έχουν πραγματοποιήσει συνειδητά λάθη» επεσήμανε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως ο έλεγχος αυτός αποτελεί μία απολύτως απαραίτητη διαδικασία «τόσο προκειμένου η συγκεκριμένη μονάδα να πορεύεται όπως πρέπει στο πλαίσιο του θεσμικού πλαισίου που κάθε φορά υπάρχει, όσο και για να νοιώθει ο πολίτης ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που πραγματικά ελέγχει το δημόσιο χρήμα, τα δικά του δηλαδή χρήματα». 

«Το συγκεκριμένο ΠΜΣ προσφέρει την δυνατότητα της δημιουργίας ενός μηχανισμού ο οποίος αναδεικνύει την αξιοπιστία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου αλλά και των ίδιων των φορέων που εμπλέκονται στις συναλλαγές»

Κατά συνέπεια το μεταπτυχιακό αυτό και η εξειδίκευση που προσφέρει αποτελεί έναν μηχανισμό όπως τόνισε «ο οποίος αναδεικνύει την αξιοπιστία του πλαισίου γενικότερα και αυτών των ίδιων των φορέων που εμπλέκονται στις συναλλαγές των ΟΤΑ στην προκείμενη περίπτωση».
 
Συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού, δεν είναι άλλο από το στοιχείο της ελεγκτικής, το οποίο αναδεικνύεται και μέσα από τις συνεργασίες που επιτυγχάνονται κάθε χρόνο με στελέχη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), τον μοναδικό δηλαδή φορέα πιστοποίησης για όποιον θέλει να λειτουργήσει επαγγελματικά ως Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής. Οι συνεργασίες όμως δεν σταματούν εκεί καθώς τόσο στο εαρινό όσο και στο χειμερινό εξάμηνο του προγράμματος στο πλαίσιο της διδασκαλίας φιλοξενούνται άνθρωποι από την αγορά αλλά και επιστήμονες – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός- οι οποίοι μιλώντας για τα κατά καιρούς τρέχοντα οικονομικά ζητήματα αλλά και τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερα ερεθίσματα στους φοιτητές να κάνουν «το βήμα παραπάνω».
 
Το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι με δίδακτρα όπως επισήμανε ο κ. Καρασαββόγλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην λογική ότι «η γνώση και η εκπαίδευση αποτελούν δημόσιο αγαθό και έτσι θα πρέπει να προσφέρεται και να παρέχεται σε όλους» η σύγκλητος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ αναμένεται να αποφασίσει και για την έναρξη ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος με αντικείμενο τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Οικονομικά, άνευ διδάκτρων.
 
Ο νέος κύκλος μαθημάτων του ΠΜΣ «Λογιστική, Ελεγκτική και Διεθνείς Συναλλαγές» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του προσεχούς Σεπτέμβρη, ενώ η περίοδος κατάθεσης των αιτήσεων από πλευράς των ενδιαφερομένων θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
 
Info
Όλες οι πληροφορίες για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ (http://aait.teikav.edu.gr/index.php/el/).
 
Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις παρέχονται στο τηλέφωνο της γραμματείας: 2510 – 462197.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.