Η Κομοτηνη… το τσικνισε για τα καλα! (+Gallery)

Από το πρωί, με κέφι και πολύ κρέας από άκρη σε άκρη

Μύρισε τσίκνα η Κομοτηνή από άκρη σε άκρη την Πέμπτη, με τις μυρωδιές να φτάνουν παντού και να βάζουν όλους σε μια πιο γιορταστική διάθεση, μακριά από τις σκοτούρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
 

Άλλωστε το έθιμο χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, όταν «αι φυλαί των ανθρώπων τα καίουν επί αρωματισμένων βωμών» όπως έλεγε και ο Ησίοδος.
 
Και παρόλο που οι αρωματισμένοι βωμοί αντικαταστάθηκαν από τις ψησταριές, και οι θεοί πια δεν ζουν στον Όλυμπο για να γεμίζουν τα ρουθούνια τους από την τσίκνα, αυτό που έχει παραμείνει σταθερό στις χιλιετίες, είναι ότι οι Έλληνες συγκεντρώνονται και γιορτάζουν μαζί με φίλους και γνωστούς.
 

Ζητήσατε το σουβλάκι 

 Έτσι και στην Κομοτηνή, από το πρωί φίλοι και παρέες συγκεντρώθηκαν γύρω από τις ψησταριές, και έψηναν όλοι μαζί ερχόμενοι πιο κοντά ο ένας στον άλλο.
 
Έτσι τόσο μέσα στην Κομοτηνή, όσο και στους οικισμούς, πλήθος από συμπολίτες μας πλημμύρισαν τους δρόμους, τις πλατείες και τα σοκάκια, και έξω από συλλόγους, καταστήματα αλλά και υπηρεσίες τίμησαν αυτή την ημέρα, για την οποία θυσιάστηκαν χιλιάδες ζώα, που κατέληξαν στα στομάχια όσων γιόρταζαν.
 
Ο ΠτΘ γύρισε όλη την πόλη, τσικνίστηκε και φέρνει και σε εσάς μια «μυρωδιά από Τσικνοπέμπτη. Τους λίγους από εσάς δηλαδή, που για κάποιον λόγο δεν βγήκατε ούτε το πρωί, ούτε το βράδυ.

«Καθάρισαν» τα σουβλάκια

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε στο χώρο της Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής, δίπλα στις φυλακές, με τους εργαζόμενους να δίνουν το δικό τους χρώμα στην γιορτή, με συμβασιούχους, μόνιμους αλλά και άλλους να γίνονται μια οικογένεια.
 
Η υπηρεσία της Καθαριότητας άλλωστε έχει δημιουργήσει παράδοση και κάθε χρόνο διεκδικεί τα πρωτεία για τους ανθρώπους, που κάθε πρωί σηκώνονται για να κρατήσουν την πόλη μας καθαρή.  

Σύλλογοι σε δράση

Όμως δεν παρέλειψαν να γιορτάσουν και την Τσικνοπέμπτη πολλοί σύλλογοι, που κάθε χρόνο δείχνουν τη δύναμή τους. Βέβαια φέτος βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για το βράδυ της τσικνοπέμπτης, καθώς και την παρέλαση του Σαββάτου, όμως και πάλι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, έψησαν και αυτοί μαζί τα μέλη τους, στήνοντας πολλές φορές και το χορό. 

Δικηγόροι εν καμίνω

Σταθερή αξία για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης αποτελούν και οι δικηγόροι, οι οποίοι κάθε χρονιά στήνουν τις ψησταριές στην αρχή του πεζοδρόμου της Παπαδήμα, απέναντι από τα Δικαστήρια και ενώνονται με κρασί και φαγητό.
 
Η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τις ψησταριές να στήνονται από νωρίς και σε αυτές να ψήνεται κάθε είδους κρέας, το οποίο δεν παρέλειψαν να απολαύσουν οι υπηρέτες της Θέμιδος.  

Ψησταριές παντού

Όμως ψησταριές δεν παρέλειψαν να στήσουν και καταστήματα, τυλίγοντας τους πιστούς πελάτες τους μέσα στην τσίκνα του ψημένου κρέατος.
 
Εκμεταλλευόμενοι και την ωραία μέρα, που βοήθησε στο να βγει ο κόσμος έξω και να καθίσει στον ήλιο του Φεβρουαρίου, οι καταστηματάρχες έβγαλαν έξω τις θράκες, και κέρασαν τόσο τους πελάτες όσο και τους περαστικούς ζεστά σουβλάκια και άλλες νοστιμιές. 

Δεν έμειναν πίσω οι κρεοπώλες

Πάντως την τιμητική τους είχαν όπως πάντα οι κρεοπώλες, που έβγαλαν ό,τι καλύτερο είχαν για να δελεάσουν με το άρωμα των ψημένων κρεάτων τους όλη τη γειτονιά, με τον καλύτερο τρόπο φυσικά. Εδώ βλέπουμε το τραπέζι που έστησε το Κρεοπωλείο Βεργίδης στην Λεωφόρο Ηρώων.  

Το αδιαχώρητο στη Βενιζέλου

Φυσικά το πάρτι δεν μπορούσε να μην συνεχίσει και στη Βενιζέλου, το νέο «κέντρο» της Κομοτηνής, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο, από αυτούς που καθόταν, από αυτούς που έψηναν και από αυτούς που περνούσαν, δημιουργώντας ένα νόστιμο χάος στο χώρο, που, παραδόξως, δεν φαίνεται να ενοχλούσε κανένα. 

Πάρτι μέχρι αργά

Και ενώ οι πρωινοί σιγά σιγά μαζευόταν, άλλοι τότε ξεκινούσαν, με τα καφέ μπαρ να παίρνουν τη σκυτάλη και να συγκεντρώνουν και αρκετή νεολαία, όπως το bicikleta, που έβγαλε την ψησταριά έξω, την DJ στο μπαλκόνι και τον κόσμο στο πεζοδρόμιο, να συνδυάζει το γευστικό με το μουσικό.
 
Όλοι λοιπόν συνωμότησαν ώστε η τσίκνα να μείνει χαμηλά και στα ρουθούνια των Κομοτηναίων μέχρι το βράδυ, όταν και τη σκυτάλη πήρε η ΔΚΕΠΠΑΚ στην κεντρική πλατεία, συγκεντρώνοντας το πλήθος μασκαρεμένους και μη, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.