Η Κομοτηνη σημερα δια της Αντιπροεδρου της Ενωσης Κομοτηναιων στην Αθηνα Τινας Ιωαννιδου

Βρέθηκε στην Κομοτηνή για τις ημέρες του Πάσχα και μεταφέρει τις εντυπώσεις αλλά και τις προτάσεις της για την πόλη

Στην Κομοτηνή βρέθηκε επ’ αφορμής των εορτών του Πάσχα η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα κ. Σταματίνα (Τίνα) Ιωαννίδου.

Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στο πρωί της Παρασκευής 29 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η άφιξή της στην Κομοτηνή έρχεται μετά από απουσία δύο ετών ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ συμπίπτει και με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, τα φετινά Ελευθέρια τις δράσεις στο πλαίσιο των οποίων θα παρακολουθήσει δια ζώσης.

Για την εικόνα της Κομοτηνής σήμερα

Ερωτηθείσα σε σχέση με τις εντυπώσεις της από την πόλη, μετά από δύο χρόνια η ίδια δήλωσε ευχαριστημένη από την πρόοδο τόσο σε ότι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών όσο και στις ιδέες αυτών. Κάνοντας έναν απολογισμό από την πρώτη της επίσκεψη στην Κομοτηνή, το 1976 έως και σήμερα η ίδια εντοπίζει ραγδαίες αλλαγές, δηλώνοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, αλλά και τις προσπάθειες που αφορούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών όπως η καθαριότητα, συνδέοντάς την μάλιστα και με την φιλοζωία μέσα από το σύστημα μιας χρήσης μαζέματος ακαθαρσιών “No KAKA” που υιοθετήθηκε από την δημοτική αρχή και τους πολίτες.

Στον χρόνο της παραμονής της στην πόλη μας, η κ.Ιωαννίδου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο, το αποτέλεσμα ανακαίνισης της οποίας την ενθουσίασε. Διατηρώντας ενεργό το ενδιαφέρον της για την πόλη αλλά και για τον Νέστορα Τσανακλή – όταν ζούσε στο Κάιρο η κ. Ιωαννίδου εντόπισε τον τάφο του, αναμορφώθηκε και κατόπιν προσκλήσεως στις ελληνικές διοργανώθηκε τιμητική γιορτή στο πρόσωπό του- η ίδια όπως εξήγησε βρίσκεται στην διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου για την Κομοτηνή, κάνοντας χρήση του πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα η ίδια απηύθυνε έκκληση προς τους Κομοτηναίους που διαθέτουν παλιά βιβλία που δεν τα χρησιμοποιούν να τα δωρίσουν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη προς ενίσχυση της ήδη εντυπωσιακής συλλογής της.

Η πρόταση δημιουργίας «Φίλων Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης»

Ερωτηθείσα ως προς την δραστηριοποίηση της Ένωσης Κομοτηναίων στην Αθήνα η Αντιπρόεδρος της εξήγησε πως η πανδημία του κορωνοϊού «αφόπλισε και απομόνωσε» την Ένωση, η οποία έχει ατονίσει με τα μέλη ωστόσο του διοικητικού συμβουλίου να εργάζονται προς την επαναφορά της στην πρότερη λειτουργία της. «Προσπαθούμε σιγά σιγά να έχουμε καινούργιο σχεδιασμό, καινούργιες επαφές και έχουμε πολλά σχέδια, τα οποία θα κριθούν φυσικά εκ του αποτελέσματος» ανέφερε η ίδια εξηγώντας πως στόχος της Ένωσης είναι να λειτουργεί ως «δίαυλος» ανάμεσα στην πόλη της Κομοτηνής και την πρωτεύουσα, τόσο σε όσους Κομοτηναίους διαβιούν εκεί όσο και ευρύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε την φωτογραφική έκθεση αποτελούμενη από 15 ταμπλό με φωτογραφίες που αφορούν στην ιστορία της Κομοτηνής, στις προσωπικότητες που πέρασαν, στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου κ.α. που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2019 στην Αθήνα, η οποία αναμενόταν να παρουσιαστεί και στην Κομοτηνή, γεγονός που δεν κατέστη όμως εφικτό λόγω της πανδημίας. Το ενδεχόμενο πραγματοποίησής της παραμένει ανοιχτό, γεγονός στο οποίο όπως εξήγησε η ίδια θα μπορούσε να συνδράμει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μάλιστα αναφορικά με το Πανεπιστήμιο η ίδια κατέθεσε την ιδέα δημιουργίας μιας ομάδας Φίλων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία με έδρα την Κομοτηνή και μέλη ανθρώπους με μεράκι θα προσπαθήσουν να αποτελέσουν κοινωνό δράσεων της πόλης.

Και αν για την Ένωση η χρονική περίοδος του κορωνοϊού καθιστούσε απαγορευτική την λειτουργία του, για την ίδια αποτέλεσε ευκαιρία προσωπικής εργασίας, καθώς από το 2019 έως και το 2022 ολοκλήρωσε δύο συγγραφικές της προσπάθειες.

Η επιρροή του τύπου και ο Ηρόδοτος στην Αίγυπτο η τελευταία συγγραφική της «παραγωγή»

Η πρώτη με τίτλο «Η αρχιτεκτονική της επιρροής δια του τύπου: Η εφημερίδα New York Times και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις (1991-1994)» αφορά στην ουσία της διδακτορικής της διατριβής και συγκεκριμένα εξετάζει το πώς ο τύπος μπορεί έχει τη δύναμη να περνάει τις θέσεις του στον αναγνώστη. «Πίσω από τον τίτλο, πίσω από τη θέση του δημοσιεύματος, πίσω από τις φωτογραφίες υπάρχει σχεδιασμός. Παίρνω την εφημερίδα The New York Times που είναι αποδεκτή και έχει μεγάλη επιρροή σε μεγάλα κέντρα πολιτικών αποφάσεων και παρουσιάζω πώς αυτή η εφημερίδα από το ’91  μέχρι το ’94 παρουσίασε το θέμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, παραθέτοντας μιας ποιοτική ανάλυση στην οποία προσπάθησα να δείξω το πως οι εφημερίδες μπορούν και έχουν τους ειδικούς για να χρησιμοποιήσουν ψυχολογικούς τρόπους στην έκφραση, στη χρήση λέξεων και στη διατύπωση, ώστε αυτά που εκφράζουν να γίνουν αποδεκτά» ανέφερε εξηγώντας πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «παρουσιάζω τα κόλπα αυτά της εφημερίδας, όπως τη μισή αλήθεια,  τη μη διασταυρωμένη πηγή πληροφόρησης, την απαλοιφή πληροφοριών, την μεροληπτική θέση σε κάποια θέματα, και νομίζω ότι είναι ένα εγχειρίδιο για όλους που θέλουν να διαπρέψουν στον χώρο αυτό, μια μικρή σταγόνα γνώσης, να προσθέσουν στις άλλες που έχουν, για να μπουν σε αυτή την λογική που λέγετε επιρροή και ειδικά αρχιτεκτονική της επιρροής».

Το δεύτερο εγχείρημά της με τίτλο «Ο Ηρόδοτο στην Αίγυπτο ανακαλύπτει και αποκαλύπτεται» που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» αφορά στο έργο του Ηρόδοτου «Ευτέρπη» καταγράφοντας την κοινωνική ζωή, τις ιδέες, τη θέση των αιγυπτίων προς τους θεούς, τις προσπάθειες ανάπτυξής τους, τη γλώσσα τους, την επιστήμη τους, τα σπουδαία έργα των Βασιλέων τους ενώ όπως τόνισε κάνει και ένα μικρό παραλληλισμό με την Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η ίδια επεδίωξε να αναδείξει το έργο του Ηρόδοτου, την μεθοδολογία και τον χαρακτήρα του, κάνοντας σύγκριση μεταξύ Ηροδότου και Θουκυδίδη, Ηροδότου και Ομήρου κ.ο.κ.

Την παρούσα χρονική στιγμή όπως έκανε γνωστό η ίδια εργάζεται για την ολοκλήρωση ενός βιβλίου που θα αναφέρεται στην ναυτοσύνη του Αιγαίου, στις σελίδες του οποίου θα βρίσκονται πολλές προφορικές μαρτυρίες για την δράση της οικογένειάς της – κατάγεται από την Ικαρία – κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και για την αξία του Αιγαίου ευρύτερα στην ανάπτυξη της χώρας διαχρονικά.

Πρόταση για την διάσωση της σιδηροδρομικής ιστορίας της Θράκης

Η αγάπη για την έρευνα και την ιστορία δεν αποτελεί μόνο χαρακτηριστικό της ιδίας αλλά και της νεότερης γενιάς, καθώς η κόρη της κ. Αλβίνη Ιωαννίδου έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο École de Chaillot της Γαλλίας που είναι γνωστό διεθνώς για «αναβίωση» παλαιών κτιρίων, σήμερα εργάζεται σε ένα project αναπαλαίωσης όλων των σιδηροδρομικών σταθμών της Γαλλίας. Η κ. Ιωαννίδου μάλιστα κατέθεσε την πρόταση της αξιοποίησης της σιδηροδρομικής ιστορίας αλλά και των εναπομεινάντων σιδηροδρομικών σταθμών της Θράκης, για την δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου, σε έναν εκ των υφιστάμενων ιστορικών σταθμών, για την διάσωση τόσο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που «κουβαλούν» όσο και την ανάδειξη της ιστορίας του τόμου στο κομμάτι των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Κλείνοντας και μεταφέροντας τις ευχές της προς όλους τους συντοπίτες της η κ. Ιωαννίδου θέλησε να επισημάνει πως «ακόμα και αν ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, λόγω των όσων συμβαίνουν γύρω μας, δεν θα πρέπει να χάνουμε από την πίστη μας, τη συντροφικότητά μας και τις ιδέες που οι Έλληνες σαν φυλή πάντα διαθέτουν, και έστω σε έναν μικρό βαθμό να τις σπρώχνουμε και να προσπαθούμε να τις υλοποιήσουμε, διότι αυτό θα μας δίνει τη δύναμη της δημιουργίας, αυτή είναι η δύναμη που μας κάνει να ζούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.