Η Κομοτηνη «μιλησε» για την κακοποιηση αλλα και τα δικαιωματα των παιδιων

Στο πλαίσιο της δράσης «ΠαιΔΙΚΟ μου…Δικαίωμα» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την προστασία αλλά και τα δικαιώματα του παιδιού παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της δράσης «ΠαιΔΙΚΟ μου…Δικαίωμα» που διοργάνωσαν πλήθος φορέων της Κομοτηνής, αρχής γενομένης από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono”.

Το απογευματινό σκέλος της ολοήμερης, σχεδόν, δράσης περιελάμβανε ενημερωτικές εισηγήσεις από εκπροσώπους αρμόδιων για την προστασία των παιδιών οργανισμών και φορέων, όπως ο κ. Πάνος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο οποίος μίλησε για τους τρόπους προστασίας ενός παιδιού από την κακοποίηση με «όπλο» την γνώση των δικαιωμάτων τους.

Η κ. Λένα Μαρκούλη, ψυχολόγος και MSc Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ. του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής ανέλυσε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την παιδική κακοποίησης, ενώ η κ.Αγγελική Τσιλιγκίρη, επίσης ψυχολόγος έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου μέσα από εμπειρίες κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων όπως αυτές διαχειρίζονται από την δομή «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Κομοτηνής

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση της κ.Βάσω Παπατάτσιου, κοινωνικής λειτουργού και μέλος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Κομοτηνής που συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 σε εφαρμογή του νόμου 3961/2011.

Όπως εξήγησε η ίδια μέλη της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων είναι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχολόγοι κ.ο.κ. συνδράμουν εφόσον απαιτηθεί στο έργο της στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.

Όπως τόνισε η κ. Παπατάτσιου η Ομάδα Προστασίας είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση των κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, όταν δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας, όταν  δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή όταν λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Τον συντονισμό των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) έχει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Η ίδια εξήγησε τον όρο κοινωνική έρευνα καθώς και το πλαίσιο των μεθόδων που ακολουθούνται για την διαπίστωση τυχόν περιστατικών βίας κατά ανηλίκων μετά από καταγγελία.

Όπως εξήγησε η κοινωνική έρευνα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και συνεχή παρακολούθηση της οικογένειας, ενώ πρόκειται για μία διαδικασία αναγνώρισης των αναγκών τόσο των γονέων όσο και του ίδιου του παιδιού.

Πρόκειται όπως ξεκαθάρισε για μια διαδικασία εκτίμησης της γονεϊκής επάρκειας της αλληλεπίδρασης του γονέα με το παιδί ή ακόμα και της σχέσης του ίδιου του γονεϊκού ζεύγους.

Πρώτα απ’ όλα η προστασία και το συμφέρον του παιδιού

«Η κοινωνική έρευνα εστιάζεται στην προστασία του παιδιού και δίνει προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» τόνισε η ίδια υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία δια μέσου της οποίας διερευνώνται οι παράγοντες επικινδυνότητας που αυξάνουν την πιθανότητα τα παιδιά να υποστούν είτε κακοποίηση είτε να τύχουν παραμέλησης.

Ως προς το κομμάτι των παρεμβάσεων της Ομάδας Προστασίας κατά την διερεύνηση πιθανών περιπτώσεων κακοποίησης είναι αρμόδια για την ενημέρωση της εισαγγελίας πρωτοδικών Ροδόπης καθ’ ολη την διάρκεια της κοινωνικής έρευνας και για το σύνολο των ευρημάτων, ενώ υποβάλλει και σχετικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις που κατά περίπτωση πρέπει να γίνουν.

Κατόπιν εισαγγελικής διάταξης τα μέλη της Ομάδας καλούνται να οργανώσουν ένα κατάλληλο σχέδιο δράσης και παρεμβάσεων για την οικογένεια ενώ σε κάθε περίπτωση συνεργάζεται με ένα σύνολο υπηρεσιών και φορέων για την διαχείριση της περίπτωσης, διασυνδέοντας παράλληλα την οικογένεια με τις κατάλληλες υποστηρικτικές δομές.

Τι γίνεται στις περιπτώσεις κακοποίησης- παραμέλησης ανηλίκου

Στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκου η ομάδα, εφόσον ενημερώσει την Εισαγγελία, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής διάταξης είναι αυτή που μεριμνά για την εύρεση κατάλληλης δομής παιδικής προστασίας, για το συντονισμό της διαδικασίας απομάκρυνσης του ανηλίκου, για το συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην διαδικασία απομάκρυνσης, για την ψυχολογική υποστήριξη και προετοιμασία του ανηλίκου πριν την απομάκρυνσή του από το οικογενειακό περιβάλλον και τέλος για τη συνοδεία του στις δομές παιδικής προστασίας με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Της εισήγησης της κ.Παπατάτσιου ακολούθησε αυτή του Προϊσταμένου της Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής κ. Αναστάσιου Τσιπλάκη, τον οποίο εισήγαγε ο κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης. Ο κ.Σεβδυνίδης έκανε λόγο για ένα «διαχρονικό και πολυεπίπεδο πρόβλημα» αναφερόμενος στην παιδική κακοποίηση η υπογραμμίζοντας πως η ελληνική αστυνομία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της «μάχης» τόσο στην πρόληψη όσος και στη καταστολή εγκλημάτων που αφορούν σε ανήλικους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνάμεις της.

Καμία δικαιολογία για την μη καταγγελία περιστατικών βίας και κακοποίησης ανηλίκων

Ο κ.Τσιπλάκης περιέγραψε ακολούθως την συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στον αγώνα ενάντια στην παιδική κακοποίηση, εξηγώντας τι είναι η κακοποίηση και ποιες πράξεις την συνθέτουν, για να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα στάδια που καλούνται να παρέμβουν οι αστυνομικοί, αρχής γενομένης από την έρευνα και την εξακρίβωση του κινδύνου. Ο ίδιος αναφερόμενος προς γονείς και εκπαιδευτικούς που ήταν παρόντες εξήγησε στο τι πρέπει κάποιος να κάνει όταν διαπιστώσει ότι ένα παιδί κακοποιείται, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές ενός περιστατικού κακοποίησης εφόσον αυτό γίνει αντιληπτό.

Στο έργο και την λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός κ.Κυριακή Ανδρούτσου, για να ακολουθήσει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ κ.Δημήτριος Αναστασόπουλος ο οποίος παρουσίασε επίσης το έργο του Συλλόγου παράλληλα με την προβολή ενός βίντεο που αφορά στο bullying που υφίστανται τα παιδιά με αυτισμό.

«Τα βιβλία, ο τρόπος και οι λέξεις να μιλήσουμε στα παιδιά για το θέμα της κακοποίησης»

«Τα βιβλία ως σύμμαχος για να μιλήσουμε σε παιδιά και εφήβους για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση» ήταν το θέμα της τελευταίας εισήγησης της δράσης από πλευράς της υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής κ.Αθανασίας Καρανίκα.

Όπως υπογράμμισε η κ.Καρανίκα και μέσα από το παράδειγμα λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής «τα βιβλία είναι σύμμαχος μας για να μιλήσουμε σε παιδιά και εφήβους για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση» υπογραμμίζοντας πως οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε  με κάθε τρόπο ώστε να θωρακίσουμε τα παιδιά και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή τους από μικρή ηλικία ώστε να είναι πάντα σε θέση να απαιτούν τον σεβασμό, να γνωρίζουν τα όρια και τα δικαιώματά τους και να μην φοβούνται να μιλήσουν.

«Όποτε δυσκολευόμαστε  να μιλήσουμε στα παιδιά για το θέμα της κακοποίησης, της  σεξουαλικής κακοποίησης,  ένα βιβλίο είναι εκεί για να βοηθήσει να βρούμε τον τρόπο και τις λέξεις» σημείωσε τονίζοντας πως «βιβλία που βοηθούν τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους, να  τον φροντίζουν, να τον αγαπούν, βιβλία που μπορούν να δείξουν στα παιδιά πως μπορούν να βάλουν όρια να υψώσουν το ανάστημα τους  και να μιλήσουν».

Προς τον σκοπό αυτό όπως έκανε γνωστό και σε συνέχεια της ικανοποίησης συγκεκριμένων αιτημάτων τόσο από γονείς όσο και εκπαιδευτικούς η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής έχει συμπεριλάβει στη συλλογή της διάφορα βιβλία που βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση, παραθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα όπως το «Ξέρω να λέω όχι»  της κ.Χριστίνας Ρασιδάκη το οποίο μάλιστα αξιοποιήθηκε και στο πλαίσιο δράσεων που έλαβαν χώρα με σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του προσωπικού του Κέντρου «Ορφέας».

«Εξοπλισμένη» η Δημοτική Βιβλιοθήκη για γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά

Η κ.Καρανίκα αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βιβλίων που «μιλούν» και σε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία και έρχονται να απαντήσουν σε ερωτήματα για θέμα όπως οι αλλαγές στο σώμα, οι αλλαγές στις σχέσεις με τους άλλους, η ασφάλειά τους, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί επίσης στην συλλογή της βιβλιοθήκης, εξηγώντας πως οι έφηβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό.

«Ωστόσο η  λογοτεχνία  βρίσκει  τον τρόπο να προσεγγίζει  τους εφήβους και τους νέους καθώς τους μιλά ανοιχτά, με ρεαλισμό, λέει τα πράγματα όπως είναι και δεν παραλείπει να τους οδηγεί στον αληθινό και συνάμα  σκληρό κόσμο της διπλανής πόρτας» υπογράμμισε για να εξηγήσει κλείνοντας πως το σύνολο των βιβλίων που ανέφερε υπάρχουν διαθέσιμα προς δανεισμό ως άλλα εργαλεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς για να μιλήσουν στα παιδιά για την κακοποίηση και  σεξουαλική κακοποίηση αλλά και για τα δικαιώματα τους και πως μπορούν να τα προασπίσουν.

«Για όλους εμάς η επίσκεψη ενός παιδιού στην Βιβλιοθήκη αποτελεί την αρχή μιας δημιουργικής σχέσης που διέπεται από το σεβασμό στα δικαιώματα κάθε αναγνώστη, δικαίωμα να  διαβάσει το βιβλίο που θέλει, να διαβάσει ένα βιβλίο όσες φορές θέλει, να γίνει ο ήρωας του βιβλίου που διαβάζει, να διαβάσει μισό βιβλίο ή να μη διαβάσει καθόλου. Στόχος μας είναι ο χώρος μας να είναι ζεστός και φιλόξενος, να σέβεται πρωτίστως τις επιλογές των μικρότερων και ιδιαίτερα πολύτιμων αναγνωστών και να τους βοηθά να διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους» ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «εξάλλου κάθε βιβλίο που μιλά στα παιδιά  για την πίστη στον εαυτό τους  και τις δυνατότητες που έχουν, για τη δύναμη τους να αντιμετωπίζουν τη ζωή και να προχωράνε  παρακάτω είναι και ένα  βιβλίο που προάγει τα δικαιώματα τους και  συντελεί με το τρόπο του στην οικοδόμηση μια κοινωνίας που θα σέβεται και θα προστατεύει την ανηλικότητα με κάθε τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως το απογευματινό σκέλος της δράσης άνοιξε με το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν τα μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Τέχνης & Αγωγής «Επί Σκηνής» με τίτλο: «Δικαίωμα» που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από το Exagono και την Κοιν.Σ.Επ «Θράκης Κίνητρο»,  σε συνεργασία με: τη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής – στο πλαίσιο των δράσεων με την Κοιν.Σ.Επ  «Κομοτηνή Εν Δράσει», το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής – Παιδικά χωριά SOS, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των Παιδιών τους Δήμου Κομοτηνής, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Το Χαμόγελο του Παιδιού, τον Σύλλογο παιδιών και ενηλίκων με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger (ΔΑΔΑΑ) Κομοτηνής και την UNICEF Greece.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.