Η Κομοτηνη μεσα απο τα ματια των νεοαφιχθεντων φοιτητων

Η γνωστή, κολακευτική για την πόλη μας παραδοχή, ότι «οι φοιτητές της Κομοτηνής κλαίνε δύο φορές, μία όταν έρχονται και μία όταν φεύγουν», τείνει να απωλέσει μέρος της αλήθειας της, αφού χρόνο με το χρόνο, «φουρνιά» με τη «φουρνιά» απόφοιτων του Δημοκριτείου, η φήμη της πόλης μας ως ιδανικής φοιτητούπολης διαδίδεται ραγδαία από άκρο σε άκρο της ελληνικής επικράτειας. Η επιφυλακτικότητα, με την οποία αντιμετώπιζαν άλλοτε οι νέοι φοιτητές την προοπτική να σπουδάσουν στην πρωτεύουσα της ακριτικής Θράκης, έχει παραχωρήσει πλέον τη θέση της σε συναισθήματα όπως αγωνία, ανυπομονησία, ενίοτε και λαχτάρα. Αγωνία, ανυπομονησία και λαχτάρα για να διαπιστώσουν από «πρώτο χέρι» αν όλα όσα άκουσαν για τη φιλόξενη πόλη, με τον ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και με τους έντονους ρυθμούς στη διασκέδαση και στην κοινωνική ζωή, ανταποκρίνονται πράγματι στην αλήθεια…
 
Συνομιλώντας με αρκετούς νέους, που αφίχθησαν στην πόλη μας τις τελευταίες εβδομάδες, για να εγγραφούν στις σχολές που πέρασαν και για να αναζητήσουν φοιτητική στέγη, είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω διαπίστωση, ότι οι φοιτητές πλέον έρχονται… δίχως δάκρυα, αλλά υποψιασμένοι εν πολλοίς για τις ξεχωριστές εμπειρίες και συγκινήσεις, που υπόσχεται να τους προσφέρει η Κομοτηνή στη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων. Βέβαια, δεν απουσιάζουν και οι δυσάρεστες εκπλήξεις, που είναι ικανές να αμαυρώσουν τις θετικές εντυπώσεις των νεοαφιχθέντων. Τέτοιες εκπλήξεις προκύπτουν συχνά στη διάρκεια της έρευνας για τη φοιτητική στέγη, όπως επίσης από τις ανεπάρκειες στην καθαριότητα και στην περιποίηση της εικόνας της πόλης και του πανεπιστημίου. Το ζητούμενο φυσικά είναι οι ανεπάρκειες, οι αδυναμίες και τα κακώς κείμενα να αποτελέσουν την εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει την Κομοτηνή να αποτελεί μια ελκυστική φοιτητούπολη, και στον αντίποδα να ενισχυθούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και οι παράγοντες, που ενισχύουν το δεύτερο σκέλος της παραδοχής που αναφέραμε στην εισαγωγή, το ότι δηλαδή οι φοιτητές κλαίνε όταν φεύγουν από την πόλη.
 
Ακολουθούν δύο ενδεικτικές μαρτυρίες νέων φοιτητών του Δημοκριτείου, που μετά από τη σύντομη παρουσία τους στην Κομοτηνή, περιέγραψαν στον «ΠτΘ» τις πρώτες τους εντυπώσεις από την πόλη όπου θα περάσουν τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους. Ο λόγος για τον Κυριάκο Δερμεντζίδη, που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη για να φοιτήσει στη Νομική Σχολή, και για τη Μαρία Ζεϊμπέκη από τη Βέροια, πρωτοετή φοιτήτρια πλέον του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. 

Κυριάκος Δερμεντζίδης: Καλύτερο χαρακτηριστικό ο νέος κόσμος, θετική η πολυπολιτισμική ταυτότητα, δύσκολη η έρευνα για φοιτητική στέγη

Ο ενθουσιασμός του Κυριάκου για το ότι πέτυχε την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή, που ήταν η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό δελτίο, άφησε σε δεύτερο πλάνο την «ελαφρά απογοήτευση», που του προκάλεσε το ότι δεν πέρασε στην πόλη του. Εξάλλου, η ανεξαρτητοποίηση που υπόσχονται οι σπουδές σε μια άλλη πόλη και ειδικά όταν αυτή φημίζεται για τη φοιτητική της ζωή, ήταν στοιχείο που άμβλυνε τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις του. «Από αυτά που έχω μάθει το καλύτερο χαρακτηριστικό της πόλης είναι ότι απαρτίζεται από πολύ νέο κόσμο και αυτό είναι ευχάριστο», σημειώνει, μιλώντας στον «ΠτΘ», «ενώ όσον αφορά την καθημερινή ζωή της είναι αρκετά φθηνή και ακούω συνέχεια ότι θα περάσω φοβερά». «Ευελπιστώ να είναι έτσι», προσθέτει, για να διακρίνει ως ένα ακόμα θετικό στοιχείο της Κομοτηνής την πολυπολιτισμική της ταυτότητα.
 
Κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πόλη μας, εκείνο που του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ένθερμη προσέγγιση από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση. «Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αναζήτησης σπιτιού», εξηγεί χαρακτηριστικά, «μας σταματούσαν στο δρόμο περαστικοί, οι οποίοι μάλλον καταλάβαιναν ότι ψάχναμε για σπίτι και μας ρωτούσαν συνέχεια. Αυτό μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, ότι πραγματικά ο καθένας είχε από ένα σπίτι να νοικιάσει». Βέβαια, η έρευνα για τη φοιτητική στέγη αποδείχτηκε δύσκολη, όπως ομολογεί ο Κυριάκος, ενώ τα ενοίκια ήταν σχετικά ακριβά.
 
Όσον αφορά στην εικόνα της πόλης μας, ο Κυριάκος δεν βρήκε κάτι αρνητικό να διακρίνει στο κομμάτι της καθαριότητας, παρατήρησε βέβαια ότι διαφέρει πολύ από εκείνη της συμπρωτεύουσας, πράγμα που ήταν φυσικό να του προκαλέσει ένα περίεργο συναίσθημα όταν πρωτοήρθε στην Κομοτηνή. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, «είναι μια όμορφη πόλη, σα μια μικρή κοινότητα, κι αυτό έχει τη γοητεία του». 

Μαρία Ζεϊμπέκη: Ικανοποιημένη από το ενοίκιο, τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα της πόλης, ανάγκη για περισσότερη μέριμνα σε καθαριότητα και αδέσποτα

Η Μαρία Ζεϊμπέκη ανήκει στην κατηγορία των νέων φοιτητών, που δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη φοιτητική στέγη, που κατάφεραν να βρουν στην πόλη μας. Το ενοίκιο για έναν χώρο 50 τμ ανέρχεται σε 250 ευρώ, ενώ το σπίτι βρίσκεται κοντά στη σχολή της, στην Παλιά Νομική, αλλά και κοντά στο κέντρο. «Αν και δύσκολες οι εποχές, νομίζω ότι το κόστος είναι φυσιολογικό», μας δηλώνει.
 
Για τη Μαρία, οι σπουδές στην Κομοτηνή δεν ήταν ποτέ μέσα στις σκέψεις και στα σχέδιά της. Όταν το διαπίστωσε, ωστόσο, κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, όχι μόνο της άρεσε η ιδέα, αλλά, όπως ομολογεί, ενθουσιάστηκε. Και τούτο, διότι αφενός είχε επισκεφτεί την πόλη μας προ διετίας, με αφορμή την τριήμερη εκδρομή του σχολείου της, και αφετέρου γιατί είχε ακούσει για την πολύ καλή ζωή που προσφέρει στους φοιτητές.
 
Προς το παρόν, στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται εδώ για να προετοιμάσει τη μόνιμη εγκατάστασή της, οι εντυπώσεις που αποκόμισε είναι πολύ καλές. «Η Κομοτηνή σαν πόλη δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, για να πω την αλήθεια», σημειώνει, «το θετικό όμως είναι ότι έχει έντονη φοιτητική ζωή, ενώ επίσης θετικό είναι ότι υπάρχουν η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη σε κοντινή απόσταση, οπότε μπορείς να έχεις εναλλακτικές και να μην περιοριστείς μόνο στην Κομοτηνή». «Μου αρέσει επίσης η διαφορετική νοοτροπία και ο διαφορετικός χαρακτήρας από τη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων», σπεύδει να επισημάνει, ενώ τα σημεία, που διέκρινε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μέριμνα από τους αρμόδιους, είναι η καθαριότητα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα στην πλατεία, όπως επίσης η διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.