Η Κομοτηνη γιορταζει τα 96 χρονια απο την απελευθερωση

Με 33 σχολεία, 26 συλλόγους και με τις στρατιωτικές διμοιρίες η σημερινή παρέλαση

Η επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της πόλης το πρωί της Παρασκευής σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κορύφωση των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για την 96η επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Τη σημαία μετέφεραν από το δημαρχιακό μέγαρο έως το Ηρώο της πόλης, συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος,  τέσσερεις γυναίκες, μέλη του ΜΟΚ, ντυμένες με τις παραδοσιακές αστικές φορεσιές της Κομοτηνής. Φτάνοντας στο Ηρώο παρέδωσαν τη σημαία στον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, που έκανε την επίσημη έπαρση, και ακολούθησαν η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και η κατάθεση στεφάνων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, τον Ερυθρό Σταυρό και από εκπροσώπους εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, ενώσεων αποστράτων και του συνδέσμου αναπήρων πολέμου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Γιώργος Πετρίδης «Αυτές οι εκδηλώσεις να αποτελούν αφορμή περίσκεψης για το ότι θα πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι αξίζουμε μια ελεύθερη πατρίδα, μια ελεύθερη Θράκη»


Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Κομοτηνής επανέλαβε ότι οι συγκεκριμένες επετειακές εκδηλώσεις δεν πρέπει να είναι τυπικές, αλλά «να αποτελούν για όλους μας αφορμή περίσκεψης, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα, για το ότι θα πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά- ο καθένας στον τομέα, τον οποίο έχει αναλάβει στη ζωή του, από τον απλό οικογενειάρχη μέχρι αυτούς που ορίζουν τις τύχες του τόπου- ότι αξίζουμε μια ελεύθερη πατρίδα, μια ελεύθερη Θράκη». «Μεγάλο το καθήκον, μεγάλη η υποχρέωση», συμπλήρωσε, «και οφείλουμε καθημερινά να το έχουμε στο μυαλό μας, περισσότερο όμως αυτές τις επετειακές μέρες». 

Στις 11 το πρωί η έναρξη της παρέλασης


Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 96 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό κορυφώνονται ουσιαστικά σήμερα, με την παρέλαση των πολιτιστικών συλλόγων, τη μαθητική και τη στρατιωτική παρέλαση. Ως ώρα έναρξης της παρέλασης έχει οριστεί η 11η πρωινή, ενώ νωρίτερα, στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός της ημέρας, και μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσουν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου της πόλης. Παρών σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Λόγω της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρόγραμμα της παρέλασης προσαρμόστηκε ώστε να έχει μικρότερη διάρκεια. Η στρατιωτική παρέλαση δε θα έχει διαφοροποιήσεις, αλλά τα σχολεία θα συμμετάσχουν με μεικτές διμοιρίες, αποτελούμενες από 32 μαθητές συν τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες, ενώ από τους πολιτιστικούς συλλόγους θα παρελάσουν έφηβοι και ενήλικες, όχι μικρά παιδιά, μέχρι 15 μέλη. Επιπλέον, ματαιώθηκε η συμμετοχή του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής και των αθλητικών συλλόγων, που κατά παράδοση παρέλασαν μαζί με τους πολιτιστικούς συλλόγους.
 
Έτσι, συγκεντρωτικά, πέρα από τις στρατιωτικές διμοιρίες, στη σημερινή παρέλαση θα λάβουν μέρος συνολικά 33 σχολεία του δήμου Κομοτηνής και 26 πολιτιστικοί σύλλογοι και εθελοντικά σωματεία της πόλης και των οικισμών. Σε σύγκριση με τις παρελάσεις για τα Ελευθέρια των προηγούμενων χρόνων, φέτος θα υπάρξουν τρεις διαφοροποιήσεις: Από τη μια δε θα λάβει μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Ροδίτη και από την άλλη θα παρελάσουν για πρώτη φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μέσης και Φίλων Καρλικιωτών και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης


Το απόγευμα της χθεσινής ημέρας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης από την ομώνυμη Μονή Βαθυρρύακος. Η υποδοχή έγινε στην πλατεία Βιζυηνού μπροστά από το Δημαρχείο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής μαζί με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρείου κ. Παντελεήμονος και Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλίτου αλλά και πλήθους πιστών. Η λιτανευτική πομπή ακολούθησε τη διαδρομή δια των οδών Ορφέως και Βενιζέλου καταλήγοντας του Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.