Η «Κεντημενη Μνημη» της Αλεξανδρουπολης

Η ιστορία της πόλης σε ένα κέντημα περίπου 60 τ.μ. - Φωτεινή Σκάβδη «Αφήσαμε το αποτύπωμά μας με βελονιά και ράμμα επάνω στο πανί συνθέτοντας τη μνήμη της πόλης, χειροποίητο τω τρόπω»

25.000 μέτρα κλωστής, 1.700.000 βελονιές και 49 γυναίκες της Αλεξανδρούπολης χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της δράσης του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης με  τίτλο «Κεντημένη Μνήμη», που αφορά στην δημιουργία ενός κεντήματος πάνω στο οποίο θα αναγράφεται εν συντομία η ιστορική διαδρομή της πόλης.
 
Το κέντημα αυτό, διαστάσεων 14m x 4.2m κοσμεί από το πρωί του περασμένου Σαββάτου την πρόσοψη του Δημαρχείου της Αλεξανδρούπολης, καθώς δωρίθηκε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης  ενόψει της επετείου της ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό.
 
Η πρωτοβουλία του εγχειρήματος ωστόσο ανήκει στην διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, κ. Αγγέλα Γιαννακίδου, η οποία και συντόνισε τις 49 γυναίκες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων αλλά και μεμονωμένες, που κέντησαν την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται κεντημένα στο πάνω στο πανό.
 
Το πανό θα φυλάσσεται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης από όπου ο Δήμος θα μπορεί να το παίρνει και να το αναρτά κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου.
 
Μια εκ των 49 αυτών γυναικών, η κ.Φωτεινή Σκάβδη, αγαπημένη φίλη του «ΠτΘ» μοιράστηκε τις σκέψεις  της για το εγχείρημα αυτό, στο προσωπικό της προφίλ στο facebook, ως εξής: 

Κεντημένη μνήμη της πόλης μας 

Με εμψυχώτρια και Οδηγό μας στο δύσκολο αυτό εγχείρημα την μοναδική κ. Γιαννακίδου Αγγέλα και πολύτιμο φορέα το Εθνολογικό μουσείο ,μας δόθηκε η ευκαιρία να ξαναζήσουμε και να ξαναβιώσουμε το παρελθόν , έχοντας σαν πεδίο μελέτης τον αστικό χώρο, εργαλείο την προφορική ιστορία και άξονα τη μνήμη.
 
Όλα κεντημένα επάνω στο πανί : οι μνήμες, οι αποσιωπήσεις του παρελθόντος της πόλης, ο βιωμένος χώρος και οι μαζικές μετακινήσεις του εικοστού αιώνα, η προσφυγιά, ο αποκλεισμός, η εσωτερική μετανάστευση, οι τόποι μαρτυρίου και λατρείας, χρονολογίες γεγονότων και ονόματα τοπικών ηρώων που σημάδευσαν την πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο.

Όλα δουλεμένα με βελόνα, χρωματιστό ράμμα και βελονιές Αγάπης, με οδηγό τη συντροφικότητα, σαν άλλες μικρές Ελλήνων κοινότητες που λέει και ο Νιόνιος, φτιάξαμε τους δικούς μας Γαλαξίες σε γειτονιές της πόλης, κεντώντας με πολύ Αγάπη ,κέφι και ενθουσιασμό παρέες παρέες, σε όμορφα απογευματινά συναπαντήματα, αναβιώνοντας παλιές μνήμες, ζωντανεύοντας όμορφες ανθρώπινες στιγμές της παλιάς γειτονιάς, της απλής και απέριττης αλλά τόσο πλούσιας σε συναισθήματα ζωής του παρελθόντος, τα οποία θα μας μείνουν αξέχαστα για πολύ καιρό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εμπνεύστρια και εμψυχώτριά μας κ. Γιαννακίδου Αγγέλα για την ευκαιρία που μας έδωσε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας με βελονιά και ράμμα επάνω στο πανί συνθέτοντας τη μνήμη της πόλης, χειροποίητο τω τρόπω.

Εξ' άλλου όλο αυτό λειτούργησε ευεργετικά σαν σοφή συνταγή στην αντιμετώπιση της οργής ,της απελπισίας, του θυμού… του μεγάλου θυμού που διακατέχει όλους μας, για όλα όσα μας έφερε η κρίση που βιώνουμε…!

Εμπρός λοιπόν όλες μαζί πάλι για τα επόμενα!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.