Η καθημερινοτητα μιας εθελοντριας απο την ομαδα Αδεσποτα Ξυλαγανης-Μαρωνειας

Πάνω από 100 αδέσποτα φροντίζουν οι εθελοντές της ομάδας

Συνεχείς οι εγκαταλείψεις σκυλιών στην περιοχή∙ προσπαθούν να ανταπεξέρθουν όπως μπορούν στις ανάγκες

Είναι πρωί της Κυριακής, και η κ. Μαρία Καδρούδη, μία από τους εθελοντές που φροντίζουν τα αδέσποτα στην περιοχή Ξυλαγανής και Μαρώνειας, έχει ξεκινήσει να κάνει «τους γύρους» της για να δει τα ζωάκια που φροντίζουν.

Ξεκινά από το Τουριστικό του Ιμέρου, όπου πριν από μερικές ημέρες, κάποιος παράτησε ένα σκυλί, το οποίο όμως είναι πολύ φοβισμένο ακόμα για να το πλησιάσει. Έτσι του αφήνει λίγη τροφή, και θα περνά από την περιοχή μέχρι αυτό να ξεθαρρέψει, και να μπορέσουν να ελέγξουν αν είναι στειρωμένο, αν χρειάζεται αποπαρασίτωση ή κάποια άλλη φροντίδα.

Ένα σκυλάκι εγκαταλείφθηκε πρόσφατα κοντά στο Τουριστικό Ιμέρου

Η κ. Καδρούδη είναι μία από τους τέσσερις εθελοντές που αποτελούν τον «πυρήνα» της ομάδας Αδέσποτα Ξυλαγανής Μαρώνειας, παρόλο που υπάρχουν και άλλοι που κατά καιρούς βοηθούν το έργο της ομάδας.

Συνολικά έχουν αναλάβει την φροντίδα περίπου 70 σκυλιών, και γύρω στις 60 με 70 γάτες, ενώ το τηλέφωνό τους χτυπάει συνέχεια από ανθρώπους της περιοχής, που έχουν βρει ζώα είτε εγκαταλελειμμένα, είτε και σε κίνδυνο.

Σε διάφορα σημεία προσέχουν τα αδέσποτα οι εθελοντές

Ελάχιστη ως μηδενική η βοήθεια από το Δήμο

Κάθε περιοχή βέβαια είναι διαφορετική, με τα πράγματα να είναι αρκετά καλά στην Ξυλαγανή, όμως η παραλιακή ζώνη συνεχίζει να βλέπει πολλές εγκαταλείψεις σκυλιών, που με τη σειρά της δημιουργεί προβλήματα και στα ίδια τα ζώα, αλλά και στους παραθεριστές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Αυτές τις ανάγκες έρχονται να καλύψουν οι εθελοντές, τόσο με τροφή, όσο και με στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις και φροντίδα υγείας για τυχόν τραυματισμένα ζώα, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν ο αριθμός τους είναι τόσο σημαντικός.

Και όλα αυτά με ιδίους πόρους, και κυρίως πολλή δική τους προσπάθεια, η οποία έρχεται να καλύψει τα κενά που αφήνει το πρόγραμμα του Δήμου, που σύμφωνα με την κ. Καδρούδη υστερεί σημαντικά των αναγκών.

Σε διάφορα σημεία προσέχουν τα αδέσποτα οι εθελοντές

Ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, σημείωσε, διαθέτει μόλις 10.000 ευρώ το χρόνο για την διαχείριση των αδέσποτων σε όλη την έκτασή του, και δυστυχώς αυτό δεν είναι αρκετό.

Μάλιστα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το αν η δημιουργία Κυνοκομείου, για την οποία ο Δήμος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος, θα αλλάξει την κατάσταση, αν ο Δήμος δεν διαθέσει περισσότερους πόρους.

Όμως ακόμα και αν πάρει την επιδότηση, και ανοίξει το κυνοκομείο, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με χρηματοδότηση μόνο 10.000 ευρώ το χρόνο. Και αυτό γιατί χρειάζεται, μιας και θα φιλοξενεί συνέχεια ζώα, κτηνίατρο, προσωπικό για την φροντίδα του, και άτομα για την περισυλλογή, πέρα από τροφές και φάρμακα. Αν λοιπόν δεν υπάρχει ενίσχυση της χρηματοδότησης για τα αδέσποτα, υπάρχει κίνδυνος το κυνοκομείο όχι μόνο να μην βοηθήσει στην ευζωία τους, αλλά να λειτουργήσει ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο… Survivor, επιβίωσε χτυπήματος στο κεφάλι που είχα αποτέλεσμα την τύφλωσή τους και πετάγματος στη θάλασσα, όμως πλέον βρήκε απάνεμο λιμάνι στους εθελοντές

Ακούν και τις ανησυχίες των κατοίκων

Ο κόσμος πολλές φορές διαμαρτύρεται, όπως είχε γίνει πέρυσι στην Αλκυόνα, όπου είχε δημιουργηθεί μια αγέλη από 15 σκυλιά, την οποία έπρεπε να διαχειριστούν οι εθελοντές μόνοι τους, με την μοναδική βοήθεια από το Δήμο να αφορά την στείρωση μόλις τριών από αυτών.

Έτσι δεσμεύτηκαν τόσο για τη διατροφή τους, αλλά και έκαναν προσπάθειες να «σπάσει» η αγέλη, ταξιδεύοντας τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τους λουόμενους που συχνάζουν στην περιοχή.

Και γάτες προσέχουν τα μέλη της ομάδας

Καθημερινές εγκαταλείψεις

Το πρόβλημα των εγκαταλείψεων, είναι εμφανές ακόμα. Την ώρα που η κ. Καδρούδη φροντίζει κάποια σκυλιά στην περιοχή του Ιμέρου, σταματάει δίπλα μας ένα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου της ζητάει, αν είναι δυνατόν, τροφή για να αφήσει για μία μητέρα με κουτάβια την οποία κάποιος φαίνεται να άφησε κοντά στο σπίτι του.

Η κ. Καδρούδη δεν γνώριζε για αυτό το σκυλί, και ρωτά πληροφορίες, για να δουν αν μπορούν να βοηθήσουν αυτό και τα μωρά που μπορεί να έχει.

Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα υφιστάμενα ζώα, αλλά τα καινούρια που αφήνουν, γιατί διαφορετικά, οι στειρώσεις και η διαχείριση θα είχε φέρει αποτελέσματα, κάτι που έγινε στην Ξυλαγανή.

Ακόμα μερικά από τα σκυλιά που προσέχουν στην περιοχή

Εκεί σύμφωνα με την κ. Καδρούδη έχει γίνει η περισσότερη δουλειά, και σε όλο τον οικισμό, εκτός από τις εργατικές κατοικίες, δεν υπάρχει αστείρωτο και ανεμβολίαστο σκυλί.

Ταυτόχρονα, επειδή δεν υπάρχουν πολλές νέες εγκαταλείψεις σκυλιών στην Ξυλαγανή, η κατάσταση ουσιαστικά είναι υπό έλεγχο και τα σκυλιά εκεί δεν έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και δεν ενοχλούν τους κατοίκους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.