Η κατασταση των σχολικων κτιριων εφερε ενταση στο Δημοτικο Συμβουλιο

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στο 1ο ΕΠΑΛ, η συζήτηση επεκτάθηκε στην κατάσταση όλων των σχολικών μονάδων

Αντιπαραθέσεις και εντάσεις έφερε η συζήτηση για το θέμα της κατάστασης των σχολικών μονάδων στο Δήμο Κομοτηνής, ενώ η κατάσταση εξετράπη όταν μια παρέμβαση της Προέδρου κ. Κλεοπάτρας Στογιαννίδου προκάλεσε την αντίδραση του Επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» Αντώνη Γραβάνη.

Το θέμα άνοιξε κατά τη συζήτηση για την αναμόρφωση του Τεχνικού προγράμματος, και την προσθήκη της εργολαβίας, για το 2022, των έργων συντηρήσεων σε σχολικές μονάδες που γίνονται κάθε χρόνο και ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καρασταύρου σημείωσε πως τα αιτήματα υποβάλλονται από κάθε σχολείο, και η τεχνική υπηρεσία τα προτεραιοποιεί μέχρι να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός, και μετά υλοποιούνται.

Ειδικά για το έργο στη στέγη του 1ου ΕΠΑΛ, σημείωσε πως το έργο περιλαμβανόταν σε προηγούμενη εργολαβία, αλλά δεν έχει παραδοθεί, σημειώνοντας πως έργα σαν και αυτό έχουν χρόνο παράδοσης, από την ολοκλήρωσή τους, τους 15 μήνες κατά την διάρκεια των οποίων ο εργολάβος είναι υπεύθυνος να διορθώσει ό,τι πρόβλημα υπάρχει. Για αυτό και μίλησε για αστοχία, με τον εργολάβο να κάνει τις απαραίτητες εργασίες για να ολοκληρώσει την στεγανοποίηση, και μετά από 15 μήνες, αν δεν υπάρξουν νέες αστοχίες, τότε θα παραληφθεί.

Ενστάσεις για προβλήματα στα σχολεία

Παρεμβαίνοντας ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως πολλές φορές έχει γίνει αναφορά σε εκατομμύρια που κατευθύνονται σε επισκευές για τα σχολεία, που όμως έχουν και πολλά μικρά προβλήματα που φτάνουν σε σημείο επικινδυνότητας. Ως παράδειγμα έφερε το ΕΕΕΕΚ Υφαντών, που έχει ανοιχτές σχάρες, καλώδια να κρέμονται, και τουαλέτα χωρίς θέρμανση. Στο δε σχολείο Κοσμίου, το στέγαστρο κινδυνεύει να πέσει, ενώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

Σε όλα αυτά παρατηρεί μια δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, στο να λύσει μικρά, αλλά πολύ σημαντικά προβλήματα του κάθε σχολείου.

Για αυτό και αναρωτήθηκε αν το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου για αιτήματα των διευθυντών για τα σχολεία.

Απαντώντας ο κ. Καρασταύρου τόνισε πως οι εργολαβίες αφορούν τόσο μικρά όσο και μεγάλα προβλήματα, επισημαίνοντας, σε κάποιες αναφορές του κ. Γραβάνη, πως ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει σε κατασκευές που έγιναν χωρίς ενημέρωση και αρμοδιότητα.

Τόνισε δε πως οι παρεμβάσεις που χρειάζονται πολλές φορές υπερβαίνουν τους πόρους που υπάρχουν, για αυτό και αναγκάζονται να κάνουν επιλογές ανάλογα με την σοβαρότητα του κάθε προβλήματος. Τόνισε δε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα, νέες ζημιές, που χρήζουν προσοχής.

Εξέτασε πάντως την ιδέα, να αποφασίζουν οι διευθυντές από κοινού για τις παρεμβάσεις που θα γίνονται στα σχολεία από το Δήμο.

Αντιπαράθεση… για την παρέμβαση

Η αντιπαράθεση προέκυψε όταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της Σύμπραξης Αλλαγής κ. Κώστας Μάινας, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της οροφής του 1ου ΕΠΑΛ, και στο χρόνο παραλαβής του έργου, με την πρόεδρο κ. Στογιαννίδου να εξηγεί, η αλήθεια εινία πάνω από τις ομιλίες του Δήμαρχου και του Αντιδημάρχου, για το τι προβλέπεται για το 15μηνο της παραλαβής.

Ο κ. Γραβάνης αντέδρασε σε αυτή την προσπάθεια, ζητώντας της να πάρει το λόγο σαν δημοτικός σύμβουλος αν θέλει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής, και την ίδια να αποκρίνεται πως προσπάθησε να εξηγήσει, ως πρόεδρος και νομικός, το τι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η απάντηση δεν ικανοποίησε το κ. Γραβάνη, ο οποίος συνέχισε να καταθέτει την ένστασή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.