Η κατανομη 178.000 ευρω στα σχολεια πρωτοβαθμιας, δευτεροβαθμιας και μειονοτικης εκπαιδευσης

Μανώλης Ταπατζάς «Οι γονείς να είναι ήσυχοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν από θέρμανση τα σχολεία μας»

Με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών έγινε φέτος η καθιερωμένη κατανομή πιστώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών στις σχολικές επιτροπές των δήμων της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους. Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 20 Οκτωβρίου, το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 25.000.000 ευρώ, ενώ στους 4 δήμους της Ροδόπης αναλογούσε το ποσό των 281.000 ευρώ. Ειδικότερα, ο δήμος Κομοτηνής εισέπραξε 178.611,68 ευρώ, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και της μειονοτικής εκπαίδευσης, καθώς επίσης για τα έξοδα κίνησης των σχολικών τροχονόμων για όλο το έτος 2015. Το ποσό, που αντιστοιχεί στην πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, είναι 19.392 ευρώ. Επίσης, 23.800 ευρώ διατέθηκαν προς κάλυψη των αναγκών των μειονοτικών σχολείων του δήμου Κομοτηνής, ενώ το υπολειπόμενο ποσό των 135.420 ευρώ κατανεμήθηκε με αναλογία 51%/49% στις δημοτικές σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χορηγήθηκε το ποσό των 69.000 ευρώ, ενώ 66.420 δόθηκαν στην αντίστοιχη επιτροπή για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των χρημάτων

Η ανωτέρω κατανομή της συνολικής χρηματοδότησης έγινε από τη δημοτική επιτροπή παιδείας, η απόφαση της οποίας επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής δήμαρχος και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μανώλης Ταπατζάς, η κατανομή έγινε με κριτήριο τον όγκο των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, που έχει στην αρμοδιότητά της κάθε σχολική επιτροπή, και τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτές. Με το συγκεκριμένο κριτήριο θα εκτελεστεί και το δεύτερο στάδιο της κατανομής των χρημάτων, δηλαδή η κατανομή ανάμεσα στις επιμέρους σχολικές μονάδες από τις αρμόδιες σχολικές επιτροπές. 

50% μειωμένη χρηματοδότηση για τις αυξημένες δαπάνες των σχολείων

Τα παραπάνω ποσά προορίζονται για να καλυφθούν οι πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, από τον εφοδιασμό τους με πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις δαπάνες για τον φωτισμό, την ύδρευση, τα είδη καθαριότητας κ.λπ. Η δραστική μείωση των σχετικών χρηματοδοτήσεων την τελευταία 5ετία- υπολογιζόμενη σε ποσοστό 50%- έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια κάλυψης των σχετικών δαπανών. Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ταπατζάς, για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι 48 στην επικράτεια του δήμου μας, μόνο τα τέλη φωτισμού για διάστημα ενός εξαμήνου ανέρχονται στο ποσό των 25.000 ευρώ. Τη ίδια στιγμή, σε περίπου 10.000 φτάνουν τα συνολικά τέλη τηλεφωνίας, ενώ ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τις διοικήσεις των σχολικών επιτροπών είναι η πληρωμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

«Κανένας δήμος και κανένας δήμαρχος δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει τα σχολεία και οι μαθητές να μείνουν από θέρμανση»

Παρά τις δυσκολίες, πάντως, ο κ. Ταπατζάς διαβεβαίωσε ότι κανένα σχολείο και κανένας μαθητής του δήμου δε θα μείνει χωρίς θέρμανση τον φετινό χειμώνα. Ο ίδιος δεν έκρυψε την προσδοκία του η συμπληρωματική χρηματοδότηση, που χορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου, να χορηγηθεί κανονικά και την τρέχουσα χρονιά. Και σε αντίθετη περίπτωση, όπως έσπευσε να επισημάνει, δεν υφίσταται κίνδυνος να μείνουν χωρίς πετρέλαιο οι σχολικές μονάδες. Και τούτο διότι, με σχετική απόφαση του 2014, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τα νομικά τους πρόσωπα όποτε το κρίνουν αναγκαίο και βάσει αυτής της δυνατότητας ο δήμος Κομοτηνής είναι έτοιμος να συνδράμει στις ανάγκες των σχολικών του επιτροπών. Εξάλλου, με αφορμή την καθυστέρηση της χρηματοδότησης, πουν τελικά εγκρίθηκε στις 20 Οκτωβρίου, το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει σε πρόσφατη συνεδρίασή του τη χρηματοδότηση των δύο  σχολικών επιτροπών με 30.000 έκαστη. Αυτό, αν κριθεί αναγκαίο, θα επαναληφθεί σε απώτερο χρόνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε πετρέλαιο θέρμανσης για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. «Οι γονείς να είναι ήσυχοι», υπογράμμισε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Ταπατζάς, «δεν υπάρχει περίπτωση τα σχολεία μας να μείνουν από θέρμανση». «Κανένας δήμος και κανένας δήμαρχος δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει τα σχολεία και οι μαθητές να μείνουν από θέρμανση», συμπλήρωσε. 

Οδηγίες προς τους διευθυντές για λελογισμένη χρήση της θέρμανσης

Ο αντιδήμαρχος πάντως αναφέρθηκε και στην ανάγκη λελογισμένης χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης στις σχολικές μονάδες και προς τούτο ευχαρίστησε τους σχολικούς διευθυντές για τη στάση, που επιδεικνύουν. Όπως εξήγησε, έχουν δοθεί οδηγίες προς του διευθυντές ώστε να αποφεύγεται η περιττή χρήση των σωμάτων θέρμανσης. «Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες που έχει καλό καιρό», παρατήρησε ο κ. Ταπατζάς, «δε χρειάζεται να δουλεύουν τα σώματα των διαδρόμων ή τα σώματα, που είναι στις τουαλέτες». «Εγώ ως πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε, «θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων για την άψογη συνεργασία που έχουμε, για την πολύ μεγάλη συνέπεια που δείχνουν και θα έλεγα ότι πλέον δε χρειάζεται να τους πούμε να κάνουν οικονομία. Έχουν αντιληφθεί, το ζουν κι αυτοί, είναι μέσα στο πρόβλημα και νομίζω ότι λειτουργούν όπως θα έπρεπε να λειτουργεί ο κάθε διευθυντής σχολικής μονάδας για να κάνει οικονομία». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.